enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’deki tarihi konuşması, konferans için yayımlanan kitapçıkta yer aldı…
00:49 Makine İhracatı, Almanya, ABD ve İtalya en fazla ihracat yapılan ülkeler…
00:49 Türkiye’de 2026 yılı asgari ücreti için geri sayım başlıyor
00:40 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 5’inci Ulusal Eylem Planı, 25 Kasım’da açıklanacak
00:39 Analist Hazel Çağan Elbir: Avrupa Birliği’nin Türkiye 2025 raporu…
00:36 Bakan Kacır: Gençlerimizi geleceğe hazırlıyoruz
00:22 KVKK’nın çevrim içi alışverişlerde dolandırıcılık mağduru olmamaları için vatandaşlar uyarıldı…
00:13 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet UÇUM, “Tek devlet ve tek millet politikası Türkiye gerçeği”
00:12 İletişim Başkanı Duran: G20 temasları kıymetli sonuçlar ortaya koydu
00:12 Orta Asya’nın yükselen stratejik önemi ve Türkiye
12:32 Anlaşma istemeyen kim?
04:53 Erdoğan, “Dirençli Bir Dünya-G20’nin Katkısı: Afet Riskini Azaltma, İklim Değişikliği, Adil Enerji Dönüşümü, Gıda Sistemleri” başlıklı oturuma katıldı.
00:40 CHP’nin İmralı heyetine üye vermesini kim engelledi?
00:35 Erdoğan: İsrail’in Gazze’de yol açtığı yıkım Filistin’in kalkınma çabalarını asgari 70 yıl geriye götürdü…
00:29 ”Gezi”nin karanlık finansörü! Avrupa’da Soros uyanışı
00:22 “Normal” Bitti: Batı’nın Çöküşü ve Trump’ın Kaosu
00:20 Adalet Bakanı Tunç: Yazı işleri müdürlerinin nakil taleplerini gerçekleştirdik
00:11 Papa’nın bu Türkiye ziyareti, diplomatik bir jestten çok daha fazlasını işaret ediyor…
00:07 Bakan Yerlikaya, NSosyal hesabından “Yalan sizin ağzınıza yuva yapmış” başlığıyla paylaşımda bulundu…
00:07 İkinci para kulesi skandalı! Kara parayla Bodrum’da kaçak villa…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BMGK: Yabancı askerler Libya’dan çekilsin

BMGK: Yabancı askerler Libya’dan çekilsin
15 Mart 2021
653
A+
A-

UHA HABER / BM Güvenlik Konseyi, Libya’daki askeri birlikler ile paralı askerlerin “derhal çekilmesi” çağrısını yineledi. Konsey, çatışmanın taraflarının ateşkes anlaşmasına bağlı kalmasını istedi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) en güçlü organı Güvenlik Konseyi, cuma günü yayımlanan yazılı açıklama ile Libya’daki askeri birlikler ile paralı askerlerin “derhal çekilmesi” çağrısı yaptı.

Çatışmanın taraflarını geçen ekim ayında imzalan ateşkes anlaşmasına bağlı kalmaya çağıran Konsey, BM Güvenlik Konseyi’nin tüm üyelerinin ateşkesin uygulanmasına “saygı gösterilmesini ve desteklenmesini”, ayrıca BM tarafından uygulanan silah ambargosunun da uygulanmasını talep etti.

BM’nin arabuluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşması, yabancı askeri birlikler ile paralı askerlerin üç ay içerisinde ülkeden çekilmesini öngörüyordu. Ancak üç aylık süre ocak ayında dolmasına karşın anlaşmanın bu koşulu yerine getirilmedi.

BM’nin tahminlerine göre, 2020 yılı sonu itibariyle Libya’da 20 bin dolayında yabancı ve paralı asker bulunuyordu. BM uzmanları, ülkede özellikle Rusya’nın ve Türkiye’nin paralı askerleri ile Suriye, Çad ve Sudanlı savaşçılar bulunuyor.

Abdulhamid DibeybeGeçici hükümet görevde

Libya’yı 24 Aralık’ta planlanan meclis seçimlerine kadar yönetecek geçici birlik hükümeti şubat başında belli olmuştu. Yapılan oylamada cumhurbaşkanlığı makamına denk gelen Başkanlık Konseyi Başkanlığına Muhammed Menfi, geçici hükümette başbakanlık görevine ise ülkenin batısındaki aşiretlerin desteklediği nüfuzlu iş adamı Abdulhamid Dibeybe seçildi. Başbakan Dibeybe’nin hükümeti çarşamba günü Temsilciler Meclisi’nden güvenoyu almıştı.

2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenen ülke, 2015’ten bu yana biri Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), diğeri Tobruk’taki Temsilciler Meclisi olmak üzere iki ayrı hükümetin kontrolü altında bulunuyor.

Tobruk hükümetini destekleyen Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu başkent Trablus’u ele geçirmek üzere 2019 yılının nisan ayında taarruz başlatmış, ancak Türkiye’nin UMH’ye verdiği aktif askeri destek sonucu geri püskürtülmüştü.

Taraflar arasında savaşın sona ermesi ve yeni bir siyasi düzen oluşturulması amacıyla BM himayesinde görüşmeler başlatılmış ve geçen ekim ayında ateşkes anlaşmasına imza atılmıştı.

[UHA Haber Ajansı, 15 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.