enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:58 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Blinken ve Austin’den Bölge Turu

Blinken ve Austin’den Bölge Turu
7 Eylül 2021
415
A+
A-

UHA HABER / Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Llyod Austin bu hafta Afganistan’ın Amerika’nın Ortadoğu ve Avrupa’yla ilişkilerini nasıl etkilediğini görmek için bölgeye gidiyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Amerika’nın Sesi (VOA)‘den aktardığı haberine göre, Blinken ve Austin bölgeyi ayrı ayrı ziyaret edecek.

Blinken ve Austin Körfez müttefiklerine Başkan Joe Biden’ın Afganistan’daki savaşı sona erdirmesinin Çin ve Rusya’dan doğan güvenlik zorluklarına karşı daha fazla odaklanmak amacı taşıdığını belirtecek.

İki isim müttefiklere bunun Amerika’nın Ortadoğu’daki ortaklarını terkettiği anlamına gelmediğini anlatacaklar.

Amerika’nın Körfez’de yıllardır devam eden askeri varlığı söz konusu. 5. Filo’nun merkezi Bahreyn. Biden bölgedeki askeri varlığı sona erdireceğine dair bir söylemde bulunmadı ancak O da Trump yönetimi gibi Çin’i Rusya kaynaklı stratejik zorluklarla en önemli güvenlik önceliği görüyor.

Blinken önce Katar’a gidecek ardından Almanya’ya geçerek Ramstein Üssü’nde Afganistan’dan tahliye edilenleri görecek. Daha sonra da 20 ülkenin dışişleri bakanları ile bir araya gelecek.

Austin de Katar’da Kabil’deki tahliyeler sırasındaki katkılarından dolayı yetkililere teşekkür ederek bölge ziyaretine başlayacak.

Katar, Kabil’den tahliye edilen Amerikan diplomatik temsilciliğine de ev sahipliği yapıyor. Katar ayrıca Taleban’la çalışarak Kabil havaalanının açılması için çaba harcıyor.

Austin, daha sonra Bahreyn’e geçerek Kabil’de haftalar geçiren askerlere teşekkür edecek.

Austin’in ayrıca Kuveyt ve Suudi Arabistan’da da temaslarda bulunması bekleniyor.

Suudi Arabistan Kabil’deki tahliyelere yardımcı olan ülkeler arasında yer almamıştı. Suudi Arabistan-Amerika ilişkileri son dönemde biraz gergin durumda.

Suudi Arabistan Biden’ın İran’ı nükleer anlaşmaya dahil etmeye çalışmasına yanaşmıyor ve Rusya’yla askeri işbirliği anlaşması imzalamış durumda.

Körfez ülkeleri aşırı tehditlerin ön safhasında ve Amerika’nın bir sonraki adımının ne olacağını bilmek istiyorlar.

Avrupa’da da son gelişmelerin ardından Amerika’ya daha az bağımlı olma tartışması alevlenmiş durumda.

[UHA Haber Ajansı, 07 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.