enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bitmeyen, ölümsüz TRT hatıra ve dostluklar

Bitmeyen, ölümsüz TRT hatıra ve dostluklar
4 Ağustos 2022
535
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / TRT’de yaşanan gerçek, samimi dostluklar zaman zaman her ne kadar ilerlese de, bitmiyor, daha da ölümsüzleşiyor hatıra ve dostluklar…

Geçtiğimiz günlerde TRT’nin iki duayen ve saygın isimlerinden Başspiker ve ‘Konuşturan Sözlük‘ yazarı Şener Mete ve Gazeteci-Yazar Mehmet Cemal Çiftçigüzeli İstanbul’da bir araya geldi.

Mehmet Cemal Çiftçigüzeli ve yarım asır dostlukları bulunan TRT’de mesai arkadaşı Başspiker Şener Mete’yle İstanbul’da hasret giderdi ve günün hatırası olarak karşılıklı bugüne kadar yazmış olduğu eserlerinden taktim etti.

TRT Emekli Başspikeri, Diksiyon ve Nefes Eğitmeni olan Şener Mete, 1977 yılında TRT Antalya Radyosu’nda spiker olarak göreve başladı, 1984 yılında Redaktör spiker, 1990 yılında TRT Haber Merkezi’nde çalıştı ve 2004 yılında da Başspiker oldu.

Bir 2 kişi ve iç mekan görseli olabilir

[Solda, Başspiker ve ‘Konuşturan Sözlük‘ yazarı Şener Mete ve Gazeteci-Yazar Mehmet Cemal Çiftçigüzeli,sağda]

İki duayen, Gazeteci-Yazar Mehmet Cemal Çiftçigüzeli ve Şener Mete buluştukları mekanda zamanı unutarak, arkası bitmeyen ölümsüz hatıralarla uzun bir süre nostalji yaşadı.

Türkiye’nin en saygın diksiyon hocalarından biri olan TRT’nin eski Başspikeri Şener Mete, öğrencilerinden arta kalan zamanlarında eğitim konusuna değinen kitaplar yazıyor; sözlük ve yazım kılavuzu çalışmaları yapıyor. O, kendini Türkçeye, Türkçenin  doğru ve etkileyici kullanımına adamış gerçek bir usta…

Şener Mete‘nin, Okunuşlar (RTÜK 1 Ocak 2007), Konuşturan Sözlük  (TRT 1 Ocak 2009) ve Kısaltmalar Sözlüğü (TRT 1 Ocak 2014) adlı üç tane yayınlanmış eseri bulunuyor.

Konuşurken 6 bin 500 kısaltma kullanıyoruz

Şener Mete, sohbet sırasında Mardin’den bir öğrencisinin, “yarım sayfalık ödev ama hem kısa hem de detay olsun” isteğine karşı yazdığı metni paylaşmadan da edemiyor.

Mete, “Umarım yayıncılar halktan gelen bu sözlere kulaklarını kapatmazlar…” diyor ve ‘Türkçenin Medyada Kullanımı’ diye konuşmasını öğrencisi ‘D.Ö’den gelen metinle noktalıyor:

“Kullanılan her iletişim aracında ve iletişim kurulan her ortamda dil kullanılmaktadır ve dilimizi, değerlerimizi korumak için halka hitap eden herkesin, Türkçeyi doğru kullanmaya özen göstermesi gerekmektedir. Yayıncılık mesleğini seçerek kamuoyu karşısına çıkan iletişimciler kullandıkları Türkçe ile ya takdir edilmektedir ya da dil bilgisi kurallarına uymadığı için en önemli değerlerden biri olan dili yozlaştırma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığı için eleştirilmektedir. Haberlerin Dili Siyah-beyaz ve tek kanalın olduğu TRT’nin, sıkıcı, resmi ve soğuk haberlerinden sonra, özel kanalların ana haberleri bir şov havasında veriliyordu. Oysa sese ve görüntüye verilen önemin yarısı Türkçe için gösterilse daha sağlıklı bir iletişim sağlanacağı kesindir. Örnek: “Doğu illerimiz metrelerce boyu aşan kar yağışıyla birlikte olurlar.” Deniliyor. Aslında anlatılmak istenen Doğulular kara alışıktır. TRT’yi ne kadar tek düze bulsak da haberlerde kullanılan sade ve akıcı Türkçe, pek çoğumuza örnek olmaktadır. Özel televizyonlar açıldığından beri TRT muhabirleri örnek gösterilmiştir ve Ne yazık ki TRT’den özel kanallara transfer olan televizyon ustaları yanlışları düzeltecekleri yerde yanlış kullanımlara örnek olmuşlardır. Türkçe’nin doğru sesletilmesi için, TRT’nin önceleri daha etkin biçimde yaptığı kurum içi eğitim düzeneklerinin kurulması gerekir. Medya elbette ki salt bir eğitim aracı değildir ancak verilen eğitime denk olmalı ve verilen dil eğitimine ters düşmemelidir ve ayrıca tüm medya çalışanları ve tüm eğitimciler Türkçenin kullanımı konusunda medyaya destek olmalıdırlar.”

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 04 Ağustos 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.