enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 TRT1’in sevilen dizisi Mehmed: Fetihler Sultanı’n Halid Bin Velid karakterini canlandıran Alexander Uloom, Hollywood’un yükselen yıldızı…
00:56 Bakan Fidan: Bölge ülkeleriyle ortak güvenlik konusunu masaya yatırmalıyız
00:45 “Dostluk Denizi” adıyla Doğu Akdeniz’de Türkiye-Mısır ortak deniz tatbikatı düzenlenecek.
00:45 Özbekistan Eski Dışişleri Bakanı ve Şanghay İşbirliği Örgütü Eski Genel Sekreteri Vladimir Norov,’dan TUDPAM’a özel açıklama..
00:38 SPD Başkanı Yıldız : Sulamada enerji maliyeti sorunu güneş enerjisi ile çözülebilir
00:35 Etki Odaklı Sohbetler’in konuğu Semtpati Vakfı Genel Müdürü Ece Ünver oldu
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Trump ile görüşecek
00:31 Kosova’dan Mektup Var!
00:27 Türkiye’nin Potansiyeli ve Siyasetin Orta Vadeli Geleceği
00:17 Aon, Formula 1 takımı Scuderia Ferrari HP’nin sponsoru oldu
00:08 “Filenin Efeleri” A Milli Erkek Voleybol Takımı, 2025 Dünya Şampiyonası son 16 turunda yarın Hollanda ile çeyrek final mücadelesi verecek.
00:04 Uyku bozuklukları Alzheimer hastalığının oluşumunda önemli bir faktör
00:01 Gençlerimizin geleceğinden endişe etmeyelim: Z Kuşağı gençlerimiz daha atik, cesur! …
20:30 Dünyada ve Türkiye’de Yükselen Spor branşının adı ” PİCKLEBALL “
10:00 Türkiye’de Ulaşım Sistemlerinin Gelişimi
00:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
00:37 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025’in ikinci döneminde 28 projeye 7 milyon 375 bin lira destek sağladı.
00:37 GSG Impact Mütevelli Heyeti Toplantısı Londra’da Gerçekleşti
00:34 “Bugünkü Konjonktürde Uygur Sorunu” çalıştayı
00:34 Kerkük Kimin?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da iki kişiden biri kiralık evde oturuyor; ev sahibi ve kiracı oranı Türkiye’de ne?

Almanya’da iki kişiden biri kiralık evde oturuyor; ev sahibi ve kiracı oranı Türkiye’de ne?
19 Ocak 2022
353
A+
A-

BRÜKSEL – UHA HABER / Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde en fazla kiracı Almanya’da. Almanya’da halkın yarısı kirada oturuyor. Avrupa ülkeleri içinde dördüncü sırada yer alan Türkiye’de kiracı oranı ise yüzde 42. AB genelinde kiracı oranı yüzde 30.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, AB İstatistik Ofisi’nin 2020 verilerine göre AB ülkeleri içinde en fazla kiracının yaşadığı ülke yüzde 50 ile Almanya. Bu ülkede 2 kişiden biri kiracı durumunda. Almanya’da Eylül 2021’de federal seçimlerle birlikte Berlinlilerin şehirde gayrimenkul şirketleri tarafından yönetilen ve kiraya verilen yüz binlerce konutun kamulaştırılması için düzenlediği referandumdan evet oyu çıkmıştı.

Avrupa’da kiracı oranının en yüksek olduğu ülke ise yüzde 58 ile İsviçre. Bu ülkede kendi evinde yaşayanların oranı sadece yüzde 42.

Kiracı oranında Almanya’nın ardından yüzde 45 ile Avusturya geliyor. Burada halkın yüzde 55’i kendi evlerinde ikamet ediyor.

Türkiye kiracı oranında Avrupa’da 4. Sırada

Türkiye Avrupa ülkeleri içinde kiracı oranının en yüksek olduğu 4. ülke durumunda. Türkiye’de halkın yüzde 42’si kiracı iken yüzde 58’i ev sahibi konumunda.

Kirada AB ortalaması yüzde 30. AB ülkelerinde halkın yüzde 70’i kendi evlerinde yaşıyor. Kiracı oranında AB ortalamasının üstünde yer alan ülkeler şöyle: Danimarka 41, Fransa 36, İsveç 36, Lüksemburg 32, Kıbrıs 31 ve Hollanda 31.

Ev sahibi oranının en yüksek olduğu ülkeler

Ev sahibi oranının en yüksek olduğu ülke ise yüzde 96 ile Romanya. Bu ülkede halkın sadece yüzde 4’ü kirada yaşıyor. Ev sahibi oranı Slovakya’da yüzde 92, Macaristan ve Hırvatistan’da yüzde 91.

Türkiye’nin komşularından Yunanistan ve Bulgaristan’da kiracı oranı daha düşük. Yunanistan’da halkın yüzde 25’i kiracı iken bu oran Bulgaristan’da yüzde 16.

Ev fiyatları son 1 yılda en fazla Türkiye’de arttı

Öte yandan Türkiye’de son dönemde ev fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Avrupa’da son 1 senede ev fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülke açık ara Türkiye. 2020 ile 2021 yılları 2. çeyrek arasında Türkiye’de ev fiyatları yüzde 29,2 artarken bu oran Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ortalama yüzde 7,3 oldu.

Bununla birlikte dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı 10 şehirden 3’ü Türkiye’de. 2020 ile 2021’in ikinci çeyrekleri arasında 55 ülke ve 150 şehri kapsayan araştırmada İzmir, İstanbul ve Ankara ilk 10’da yer aldı.

[UHA Haber Ajansı, 19 Ocak 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.