enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:17 Bazı bölgelerde barajlar dolmuyor, Su sürekli azalıyor !
06:50 Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz
00:55 Türk Dünyası’nın Kültürel Mirasını ve Küresel Etkileşimini öne çıkaracak ‘Viyana’da Türk Haftası’ bugün başlıyor…
00:54 Dr. Elvin Abdurahmanlı, “Bölgedeki kalıcı barış ve Türk birliğinin caydırıcı gücü en önemli unsur”
00:37 Bakan Göktaş, 2002’de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 82 bin 626’ya ulaştı
00:34 Hollanda Türk Gazeteciler Birliğili, 10 Ocak’ı bu kez “Anma” ruhuyla yaşattı
00:30 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) 10 Ocak’ta Üyeleriyle Buluştu 
00:29 Türkiye’de rüzgardan elektrik üretimi 3 Ocak’ta 259 bin 76 megavatsaatle günlük bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
00:21 Milli Savunma Bakanı Güler, “Gazze Şeridi’nde İsrail için bir tehdit oluşturmuyor”
00:20 Yüzyılın konut projesinde yeni haftanın kura takvimi
00:11 Oğuz Türklerine ait 9-10. yüzyıldan kalma Kültöbe Yazıtı keşfedildi
00:10 Türk Dünyası’ndan Haberler!
00:59 ABD Başkanı,Venezuela’dan Grönland’a, İran’dan Suriye’ye kadar birçok başlıkta dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
00:41 2026’nın merakla beklenen 20 filmi
00:38 Türkiye’nin 2026’da dış politikada öncelikleri neler olacak?
00:37 2026’da emekli aylıkları yaşam maliyetine kıyasla ne seviyede?
00:30 Güvenlik kaynakları: Çatışmaların sebebi YPG’nin Suriye’nin geleceğini ve kaynaklarını sömürme kaygısıdır
00:26 İran’da sokağa çıkma çağrıları yapan sürgündeki Rıza Pehlevi kimdir?
00:21 Türkiye, Karadeniz’in güvenliği konusunda nasıl bir sorumluluk alacak?
00:19 BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeden ABD’ye sert tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AKP’de ince seçim hesapları

AKP’de ince seçim hesapları
17 Mart 2023
164
A+
A-

İttifakın ömrünü ve liste mesaisini sürdüren AKP’de, hem inanç oylarının hem de Kürt seçmenin oylarını alabilmek için icra ediliyor.

AKP, 14 Mayıs seçimleri için milletvekili listelerini belirleme ve beyanname oyuncuları yanı sıra attığı adımlarla da en geniş seçmen kitlesine ulaşmaya çalışıyor. Hedefte ise İYİ Parti’den kopması beklenen milliyetçi oylar ile HDP’den kopması beklenen Kürt oyları var.  

Cumhur İttifakı’nı genişletme çalışmalarını sürdüren AKP’de Yeniden Refah Partisi ve HÜDA PAR ile uyulmaması görüşmelerinde yol alınırken ANAP ve DSP ile yapılan temaslarda ise henüz net bir gelişme yok. AKP yöneticiliği, Meclis dağılımında Cumhur İttifakı’nın genel olarak algılama kontrolünün sonunda olduğu gibi bu nedenle bir kişinin bile önemli olduğu ve listeler yapılırken ayrıntılı ve ince hesabın yapılması gereği fikri hakim.

HÜDA PAR tartışılıyor

HÜDA PAR ile masa oturması, AKP içinde özellikle bölge milletvekillerinde bir rahatsızlığa yol açtı. AKP yöneticisi de HÜDA PAR ile iş birliği tüm yemeklerle ele alınıyor. HÜDA PAR’ın geleceği oy ve bu birliktelik nedeniyle kaybolacak olası oylar da değerlendiriliyor. HÜDA PAR’ın özellikle Diyarbakır, Batman, Mardin, Bitlis gibi illerdeki örgütlülüğünün seçimlerinde destek olacağı, ayrıca seçim günü sandık güvenliğinin sağlanması da Cumhur İttifakı’na katkı sağlamayacağı, AKP’de “iş birliğinin artıları” olarak savunuluyor.

HÜDA PAR ile birlikteliğin Kürt oylarına olumsuz etki etmesinden endişe eden AKP kurmayları da oldukça çoğunlukta. Ancak AKP yönetimi “AKP HDP’den daha fazla Kürt oyu alan bir parti. Bu ciddi bir kopuş getirmeyecektir” görüşü hakim. Bu konuda da yapılacak listelerde yer alacak isimlerle Kürtçe seçmene mesaj verilebileceği değerlendiriliyor.

“Ülkücü oylar” hedefi

AKP’de İYİ Parti’de son dönem altılı masada yaşanan krizin ardından kopan ülkücü ve Hristiyan bir seçmenin olduğu ve bu kitlenin ikna edilmesi için MHP ile birlikte “dinamizm içinde” yoğun ve aktif çalışmanın yapılması gerektiğini ifade ediliyor.

AKP kurmayları, HDP’nin Kılıçdaroğlu’na desteğini açıklama sonrası AKP, MHP ve BBP’den daha önce kopan bazı seçmenin Cumhur İttifakı’na geri döndüğünü savunuyor. Bu merkez seçim kampanyasında Erdoğan’ın da bu seçmenin kitlesine mesajlarını artıracağına dikkat çekiliyor.

AKP’de bazı yöneticilerin “milliyetçi oyların kazanılması” stratejisi çerçevesinde Devlet Bahçeli yöneticisi “cumhurbaşkanı yardımcısı” olarak önerdikleri ifade ediliyor. Ancak hem Erdoğan’a yakın kurmaylar hem de MHP cephesinde bu formüllere sıcak bakılmıyor. Millet İttifakı’nda eleştirilen “çoklu cumhurbaşkanı yardımcısı” modelinin uygulanmayacağına da dikkat çekiliyor.

Devlet Bahçeli’nin de “cumhurbaşkanı yardımcılığı” görevini istemediği dinliyor. Erdoğan’ın açıklamalar halinde yine bir ya da en fazla iki cumhurbaşkanı yardımcısı ile çalışmasının sürdürülmesi bekleniyor.

Kılıçdaroğlu-İmamoğlu-Yavaş ne kadar ilerledi?

AKP’de Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ile birlikte İmamoğlu ve Yavaş’ın da “yardımcı” olarak açıklanmasının ardından nasıl bir hamlenin devamı merak konusuydu. AKP kurmayları, “Kılıçdaroğlu’nun galip aday olmadığını Millet İttifakı da itiraf etti ve yanına iki isim daha görevlendirildi” yorumunu yaparken bu seçim stratejisinde konumlandırma yol açmayacağını savunuluyor.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ile CHP'li İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları İmamoğlu ve Yavaş.

[CHP lideri Kılıçdaroğlu ile CHP’li İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları İmamoğlu ve Yavaş.]

Listeler nasıl yapılacak?

14 Mayıs seçimini “en kritik seçim” olarak değerlendiren AKP’de milletvekili listeleri için de komisyon kuruldu. Komisyon, bölgedeki kanaat ebeveynleri ile değerlendirmeler yaparak listeleri oluşturmaya çalışacak. AKP, 25 Mart’ta da mahalle başkanından il başkanına, belediye meclis üyelerinden eski-yeni milletvekillerine kadar tüm genişleme ile temayül yoklaması yapacak. Buradan adaylar Genel Merkez’deki komisyon tarafından değerlendirilecek ve son olarak nisan sonuçları ilk haftasında Erdoğan başkanlığında toplanacak “üst komisyon” toplanacak son şekli verilip YSK’ya verilecek.

Dinleyiciler yapılırken MHP ile de görüşmelerin olduğu vurgulanırken bazı illerde ortak liste çıkarılıp çıkarılmaması konusu da hala masada. Bazı illerde AKP ve MHP’nin ayrı ayrı girmesi durumunda vekil kaybı ihtimali de değerlendiriliyor. Temel ilkenin ayrı listeler ile girmek olduğu ifade edilse de kritik hesapların olması durumunda bunun yeniden gözden geçirileceğini vurguluyor.

Seçime ayrı liste ile gireceğini tahmin eden BBP ile de yine bu kritik dengelere göre 9 Nisan’da listeler açıklanmadan bir görüşmeden daha yapılandırılması muhtemel tablonun da yeniden değerlendirilebileceği ifade ediliyor.

9 Nisan’da listelerin YSK’ya verilmesinin ardından AKP’nin Ankara’da aday tanıtım ve seçim beyannamesinin açıklanması bir program yürütülmesi bekleniyor. AKP’nin seçim beyannamesinde de revizyona gidildi. Ekonomi ve afet yönetimi beyannamenin ana çerçevesini oluşturacak.

Üç dönemlikler ne olacak?

AKP’nin şu an 27’nci dönemde görev yapan mevcut 285 milletvekilinden 84’ü üç dönemlik milletvekili. Ancak bu 84 vekilin 42’si ise “25. Dönem”de de görev yapan vekil. 2015 yılı Haziran ayında yapılan ve 4 ay süren 25. dönem bu kuralda söz edilmeme yönünde daha önce alınan karar uygulanırsa, AKP’de üç dönemlik yönetime hükmetmek 84 değil 42 isim kalıyor. Bu isimler arasında Meclis Başkanı Mustafa Şentop, AKP Grup Başkanı İsmet Yılmaz, genel başkan yardımcıları Ali İhsan Yavuz, Hamza Dağ, Vedat Demiröz gibi isimler de yer alıyor. 42 isimden çok az sayıda ismin yeniden aday yüzünde ifade ediliyor.

Bakanların adayının ölümü konusunda bir netlik bulunmazken Süleyman Soylu’nun bakanlığı bırakacağı ve bu nedenle milletvekili adayı olabileceği de ifade ediliyor. Ancak bu noktada bakanların vekil olması yönünde henüz askıya alınmış net bir karar yok.

Gazeteci*Kıvanç EL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.