enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:29 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şimdiden su konusunda çok ciddi tedbirler düşünmek zorundayız”.
00:28 Bolu’daki otel yangını davasında karar açıklandı
00:27 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
00:26 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, İsrail’in uyguladığı soykırıma karşı dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi…
00:21 Türkiye’nin yerli ve milli otomobil hayalini gerçekleştiren Togg, Avrupa’da ilk teslimatlarına başladı…
00:20 TRT Genel Müdürü Sobacı: Türkiye, denklemleri değiştiren bir aktör oldu
00:16 Yurt genelinde sıcaklıklar artacak
00:16 112 Acil Çağrı Merkezlerine 10 Ekim 2024-10 Ekim 2025 tarihleri arasında 96 milyon 919 bin 400 başvuru yapıldı…
00:13 PFDK’dan 149 hakeme “bahis oynama” gerekçesiyle men cezası
00:07 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında, gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’üne tutuklama talebi…
00:05 Kocaeli’nin Gebze ilçesinde çöken 7 katlı apartmanın yakınındaki bir bina daha tedbiren boşaltıldı…
00:02 Eski ehliyetlerini 1 milyon 799 bin 172 kişi yenileme işlemini yapmadı…
00:35 Sessiz çocuklar: Utangaçlık mı, sosyal kaygı mı?
00:32 18 bin tonluk akaryakıt farkı! Türkiye Petrolleri’ne operasyon
00:28 Hollanda seçimlerinde, işçi partisinin kaybında Türkiye’nin rolü var mı?
00:23 Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
00:22 Hacıosmanoğlu: Hakemlik onur mesleğidir, bu onuru kirleten Türk futbolunda yer alamaz
00:21 Nükleer Güvenlikten İdeolojik Direnişe: Önleyici Vuruş ve İran Deneyimi Çerçevesinde Çıkarılacak Dersler
00:20 Türkiye’nin ev sahipliğinde Saros Körfezi’nde düzenlenen “Nusret- 2025 Davet Tatbikatı” bugün tamamlanıyor…
00:07 Diyarbakır DSİ 10. Bölge Müdürlüğü, Devegeçidi Barajı onarımı yapım işi için Kasım ayında ihaleye çıkacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’den Bosnalı Sırp lider Dodik’e yaptırım

ABD’den Bosnalı Sırp lider Dodik’e yaptırım
6 Ocak 2022
449
A+
A-

WASHINGTON – SARAYBOSNA – UHA HABER / ABD, izlediği ayrılıkçı politikalarla Bosna Hersek’in toprak bütünlüğünü tehdit etmekle suçladığı Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik’e yönelik yaptırımı kararı aldı.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik ve Dodik’in kontrolündeki bir yayın organına yaptırım uygulayacak.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Sırp üyesi olan Dodik’in son aylardaki ayrılıkçı söylem ve eylemleri, doksanlı yıllardaki savaştan beri en ciddi siyasi krizini yaşayan Bosna Hersek’in parçalanabileceğine dair endişelere neden olmuştu.

Açıklanan yaptırımlar, Dodik’in ABD topraklarındaki varlıklarının bloke edilmesini ve Bosnalı Sırp liderle ticari faaliyet gerçekleştirenlerin ABD yasaları uyarınca cezalandırılmasını öngörüyor.

Yaptırımlar, Dodik’in oğluyla bağlantılı bir şirkete ait olan ve Sırp liderin hedeflerinin gerçekleştirilmesi için kullanıldığı iddia edilen Alternativna Televizija adlı televizyon ağını da kapsıyor.

ABD Hazine Bakanlığının terör ve mali istihbaratla ilgili biriminden Brian Nelson, “Milorad Dodik’in kendi çıkarları doğrultusunda Dayton Barış Antlaşması’nı yürürlükten kaldırma girişimleri ve istikrarı bozan yozlaşmış eylemleri Bosna Hersek’in ve tüm bölgenin istikrarını tehdit etmektedir” açıklamasında bulundu.

Bosna’da 3,5 yıl süren etnik savaş, ABD arabuluculuğunda 1995 yılında imzalanan Dayton Barış Antlaşması’yla son bulmuştu.

Sırpların gerilimi yükselten hamleleri

Birleşik Bosna’yı bir hata olarak tanımlayan Dodik liderliğindeki Bosnalı Sırplar, geçen Temmuz ayında merkezi hükümetin faaliyetlerini bloke etti.

Bosnalı Sırp milletvekilleri de geçen ay özerk Sırp Cumhuriyeti’nin Bosna Hersek ordusu, yargısı ve vergi sistemi dâhil devlet kurumlarından çekilmesi sürecinin başlatılması yönünde oy kullandı.

“Dodik’in bölücü etnik-milliyetçi retoriği, bu siyasi hedefler doğrultusunda ilerleme ve dikkatleri yolsuzluklarından başka yöne çekme çabalarını yansıtıyor” denilen ABD Hazine Bakanlığı açıklamasında, Sırp liderin eylemlerinin Bosna’nın “egemenliğini ve toprak bütünlüğünü de tehdit ettiği” belirtildi.

Daha önce ayrılıkçı planlarından vazgeçmesi için ABD ve Avrupalı liderler tarafından yapılan çağrılara kulak asmayan Dodik, son yaptırım kararından saatler önce yaptığı açıklamada da benzer bir tavır sergiledi. Yerel N1 televizyonuna konuşan Sırp lider, olası yaptırımların kendisini endişelendirmediğini, bunun ABD’nin gücünden ziyade “aczini” gösterdiğini ifade etti.

Türkiye de devreye girdi

Dodik’in izlediği politikalar nedeniyle bölgede yükselen gerginliğin düşürülmesi için Ankara da devreye girmişti. Bu doğrultuda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen Kasım ayında Ankara’da Bosnalı Sırp lider Dodik ile görüşmüştü.

Rusya ile yakın ilişkilere sahip olan Dodik geçen ay ise Moskova’da Rus lider Vladimir Putin ile bir araya gelmişti. Bu ziyaret, Dodik’in politikaları ve hamlelerinin Sırpların tarihsel müttefiki Rusya tarafından da desteklendiği izlenimini vermişti.

Bosna Savaşı, 1992 yılında Bosnalı Sırpların Yugoslavya ordusu yardımıyla etnik olarak temizlenmiş bölgeler yaratmak ve bu bölgeleri komşu Sırbistan’a katmak istemesiyle başladı. 1995’te savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması’yla Sırp Cumhuriyeti ile Bosna Hersek Federasyonu kuruldu ve bu iki özerk oluşum Bosna Hersek bünyesinde birleştirildi. Yaklaşık 100 bin kişinin hayatını kaybettiği savaş nedeniyle 2 milyon insan da evini terk etmek zorunda kaldı.

Bosna Hersek’te devlet başkanlığı; biri Boşnak, biri Sırp, biri de Hırvat olmak üzere üç kişilik devlet başkanlığı konseyince yürütülüyor.

EK Kaynaklar *DW,rtr,AFP

[UHA Haber Ajansı, 06 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.