enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:26 Soykırımcı katil İsrail ordusu Gazze kentine kara saldırılarını genişlettiğini duyurarak bölge halkına “bir an önce kenti terk etmeleri” çağrısında bulundu.
00:57 Kocaeli’in Karamürsel ilçesi modern otogara kavuştu!
00:50 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Dün gençliği seyirci görmek isteyenler bugün TEKNOFEST kuşağından rahatsız, dün kapattıkları kapıları biz açtık.” dedi.
00:47 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, Bakan Mehmet Şimşek’in uyguladığı yeni vergi zamlarına sert sözlerle tepki gösterdi.
00:47 Dünyanın en prestijli savunma sanayii listesi olarak kabul edilen “Defense News Top 100″de 5 Türk şirketi yer aldı.
00:43 Lokomotif Çocuk Köyü Psikoloğu Saraçoğlu, “Okula uyum sadece okulda değil, evde de başlar”
00:30 TRT ortak yapımı “Filistin 36” Filistin’in Oscar adayı oldu, Toronto’da alkışlarla uğurlandı
00:29 Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye – İspanya Milli Futbol Maçı öncesi ve sonrası, tramvay ve otobüs seferlerinde düzenlemeye gitti…
00:22 Kocaeli’nin spor tarihi bu sempozyumda
00:14 Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, 2025 FIVB Dünya Şampiyonası’nda A Milli Basketbol Takımı’nı tebrik etti
00:09 Prof. Dr. Güven Arıklı, gerçekleri görme vakti; Duygularla değil, Akılla Yol Almalıyız!
00:07 Şanghay Perspektifinden Çok Kutupluluk: Türkiye–Çin İlişkileri
00:04 Büyüleyici Bir An: Lahey Büyükelçimiz Fatma Ceren YAZGAN Hollanda Kralı önünde göz kamaştırdı!
00:03 Gazze “açlıktan” ölüyor!
20:47 Mersin’de atış eğitimi sırasında kaza sonucu şehit olan özel harekat polisi Mustafa Karapınar için tören düzenlendi.
19:49 Milli Kadın Voleybol Takımımız, Japonya’yı toplamda 3-1’lik set ile geriden gelerek mağlup etti ve finale yükseldi.
19:37 Görevden uzaklaştırılan Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, verilen tahliye kararına savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alındı…
09:33 Gülşah Erçetin, Hollanda Yayın Kurumu NOS’un Türkiye Muhabirliğine atandı…
09:08 Tüketicilerin yeni sorunu: Kargo kapıya kadar getirilmek zorunda mı?
09:03 Çin’de Gövde Gösterisi: Nükleer Güç Liderleri Bir Arada
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya Haziran ayında Ukrayna’ya 5.337 insansız hava aracı fırlattı

Rusya Haziran ayında Ukrayna’ya 5.337 insansız hava aracı fırlattı
2 Haziran 2025
2
A+
A-

* Rusya Haziran ayında Ukrayna’ya karşı 5 bin 337 insansız hava aracıyla rekor düzeyde hava saldırısı düzenledi. Son 18 ay içinde sadece iki gün saldırısız geçti.

* Detayı bültenimizde!…

UHA/ İnternational News Agency

Sasha Vakulina - Wikidata

Gazeteci* Sasha VAKULİNA, EuroNews

KİEV, 01 TEMMUZ 2025 – EuroNews’ten Sasha VAKULİNA’nın haberine göre, Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin verilerine göre Rusya, Haziran ayı boyunca Ukrayna’ya karşı 5 bin 337 insansız hava aracıyla (İHA) rekor bir saldırı gerçekleştirdi. Bu rakam Moskova’nın mart ayında gerçekleştirdiği 4 bin 198 İHA’lık saldırıdan yaklaşık dörtte bir oranında daha fazla.

Moskova, mayıs ayından bu yana Ukrayna’ya yönelik hava saldırılarını önemli ölçüde yoğunlaştırdı. İHA ve füze saldırıları ile bombardımanlar daha sık ve daha yoğun hale geldi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sybiha pazartesi günü Kiev’de Alman mevkidaşı Johannes Wadephul ile düzenlediği basın toplantısında, geçtiğimiz bir buçuk yıl içinde Rusya’nın Ukrayna’ya füze ve İHA’larla saldırmadığı sadece iki gün olduğunu söyledi.

Sadece haziran ayında Ukrayna’ya fırlatılan toplam insansız hava aracı sayısına göre Rusya, 2024 yazının başlarında bütün bir ay boyunca fırlattığı kadar insansız hava aracını tek bir gecede fırlatma kapasitesine sahip.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik en büyük ve en ölümcül saldırısı

Geçen yıl haziran ayında Moskova tarafından fırlatılan toplam insansız hava aracı sayısı 332’ydi. Bu yılın 29 Haziran’ında Moskova, Ukrayna’ya karşı 477 insansız hava aracı fırlatarak, tam ölçekli işgalin başlangıcından bu yana en önemli hava saldırısını gerçekleştirdi.

Rusya 17 Haziran’da Ukrayna’nın başkentine Şubat 2022’den bu yana en ölümcül saldırısını düzenleyerek, dokuz saat süren saldırıda 30 kişinin ölümüne ve 172 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy 24 Haziran’da yaptığı açıklamada Rusya’nın 2022 başından bu yana Ukrayna’ya karşı toplamda yaklaşık 28 bin adet Shahed tipi insansız hava aracı fırlattığını söyledi.

Kitlesel saldırılarda Shahed tipi dronlar

Rusya 2022’den beri İran’da üretilen ve İran’dan ithal edilen Şahed tipi İHA’larını kullanmaktadır. Moskova daha sonra Şahed İHA’larının birebir kopyası olan ancak Rusya’da üretilen Geran İHA’larını tanıttı.

Daha yakın zamanda Garpiya-A1’ler de kullanılmaya başlandı. Bunlar Şahed’inkilere benzemekle birlikte Çin malı bileşenler kullanmaktadır.

Bunun dışında Rusya her saldırısında Şahed’lere benzeyen ancak patlayıcı taşımayan ve Ukrayna’nın hava savunmasının dikkatini dağıtması beklenen “mankenler” Gerber’leri kullanıyor.

Son saldırılarda, Ukrayna’ya karşı fırlatılan tüm insansız hava araçlarının yarısını bunlar oluşturuyor.

Ziyaretçiler, Kiev'de Rusya'ya Yönelik Yaptırımların Genişletilmesine İlişkin Uluslararası Konferans sırasında hasarlı Rus insansız hava araçlarını izliyor, 27 Haziran 2025.

Ziyaretçiler, Kiev’de Rusya’ya Yönelik Yaptırımların Genişletilmesine İlişkin Uluslararası Konferans sırasında hasarlı Rus insansız hava araçlarını izliyor, 27 Haziran 2025.
AP Photo

Rusya genellikle bu insansız hava araçlarını ve tuzakları hava saldırılarının başlangıcında fırlatıyor, ardından da Ukrayna’nın radarlarını ve hava savunma kabiliyetlerini alt etmek amacıyla seyir ve balistik füzelerle birlikte koordineli saldırılar düzenliyor.

Salı günü gece boyunca Rusya Ukrayna’ya 52 adet Şahed tipi insansız hava aracı ve çeşitli tiplerde tuzaklarla saldırdı.

Ukrayna hava savunması bunlardan 47’sini etkisiz hale getirdiğini, 14’ünün düşürüldüğünü ve 33’ünün elektronik harp ile engellendiğini açıkladı.

Harkov, Herson, Mykolaiv, Sumi ve Zaporijya bölgelerindeki bölgesel yetkililere göre en az sivil öldü ve 15 kişi yaralandı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.