enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:51 Zorbalık üstüne zorbalık!
10:28 Gazze’de Ateşkesten Sonra Derinleşen Sessizlik “Gazze’de Her Şey En Ağır Haliyle Devam Ediyor”
07:32 Türkiye ile mücadele eden herkes kaybeder…
06:58 Ahmet Efendi Mescidi, Kocaeli Büyükşehir’le hayat buldu
06:38 AB Kapısı Letonya’dan Geçiyor: Oturum İzni Almanın Şartları Neler?
06:33 Hataylı çocuklara Karadeniz’de unutulmaz ara tatil deneyimi
06:32 Şifa, Tat ve Bereket: Kuru Üzümün Türk Mutfağındaki Yolculuğu
06:28 40 Yıllık dostluğun yaratıcısı Türk kahvesi dünyanın dört bir yanında görücüye çıktı
06:15 Hollanda Türklerinin övgü kaynağı olan kuzey Hollanda Emniyet Müdürü: Hamit KARAKUŞ
07:31 Türk savunma sanayisi, İnsansız hava araçlarında (İHA/SİHA) elde ettiği küresel başarıyı denizlere taşıdı
07:17 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, (TCMB) ocak ayına ilişkin “Sektörel Enflasyon Beklentileri” verilerini değerlendirdi.
07:14 2026 Kültür Yolu rotası belli oldu: 26 şehirde kültür sanat şöleni yaşanacak
06:24 Türkiye’de Bölgesel Tehdit ve Savunma Sanayi Politikası
06:17 Kocaeli Kuzuyayla’da kar keyfi kış masalına dönüştü
00:50 Çelik: PKK tüm uzantılarını feshetmeli
00:50 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | Yusuf Kemal Tengirşenk
00:44 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Türkiye’yi ziyaret edecek Fransız mevkidaşıyla güncel uluslararası gelişmeleri görüşecek
00:17 Şark Fatihi ve Yetimlerin Babası: Kazım Karabekir
00:06 AK Parti’ye katılımlar sürüyor
00:05 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, gündeme dair açıklamalarda bulundu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Erdoğan’ın “favori” gazetecisiydi

Erdoğan’ın “favori” gazetecisiydi
29 Temmuz 2025
15
A+
A-

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en çok röportaj verdiği yabancı gazetecilerin başında gelen Rus TASS Haber Ajansı Genel Müdür Birinci Yardımcısı Mihail Gusman görevden alındı.

* İşte ayrıntılar!…

UHA/ İnternational News Agency

MOSKOVA,  29 TEMMUZ  2025 –  Medya Günlüğü’nden Gazeteci Fuad SAFAROV’un haberine göre, Farklı yıllarda Cumhurbaşkanı ile dört kere görüşen ve belgeselini hazırlayan Gusman, Rusya medya camiasında “Erdoğan’dan mülakat alabilen tek Rus gazeteci” olarak ünlenmişti.

Gusman’ın görevden alınmasına ilişkin karar Başbakan Mihail Mişustin tarafından imzalandı. Deneyimli gazeteci, dönemin Başbakanı Vladimir Putin’in kararnamesiyle 1999 yılında ünlü TASS Ajansı’nın “2 numaralı” görevine atanmıştı.

Genel Müdür Andrey Kondraşov, “30 yıldır yorulmak bilmeden yaptığı çalışmalardan dolayı” Gusman’a teşekkür etti.

Gazetecilerin kralı, kralların gazetecisi” olarak da ünlenen Gusman’ın sürpriz bir şekilde görevden alınmasının gerekçesi açıklanmadı. Ancak Rus blog yazarları, Karabağ’da düzenlenen 3. Şuşa Medya Forumu’nda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e dış politikasını öven bir soru yönelttiği için görevinden alındığını iddia ediyor. Gusman, “Dünyada fazla takdir edilmese de Azerbaycan böyle eşsiz bir dış politika yürütmeyi nasıl başarıyor” diye sormuştu.

Aliyev, söz konusu forumda geçen yıl 25 Aralık’ta Bakü–Grozni seferini yapan Azerbaycan Havayolları uçağının düşürülmesinin ardından Rusya’nın olayla ilgili araştırma sonuçlarını hâlâ açıklamamasını sert bir dille eleştirmiş ve gerekirse uluslararası mahkemelere başvuracaklarını söylemişti. 38 kişi yaşamını yitirdiği, 29 kişinin kurtulduğu kazanın ardından Moskova-Bakü ilişkileri aniden gerginleşmeye başlamıştı. İki ülke arasındaki soğukluk o tarihten bu yana sürüyor.

1950 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de doğan Gusman, Türkiye-Rusya medya ilişkilerinin gelişmesine de katkıda bulunmuş bir gazeteci. 2023 yılında Erdoğan’ı anlatan belgesel, Gusman tarafından TASS ve Rossiya-24 haber kanalının prodüktörlüğünde hazırlanmıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Soçi’deki görüşmeleri sırasında Erdoğan’a söz konusu belgeseli verdiğini açıklamıştı.

Gusman’ın Rossiya-24 Tv’deki “Formula Vlasti” (İktidarın Formülü) isimli programı için hazırladığı belgeselde, Erdoğan’ın çocukluğundan itibaren hayatı, siyasetteki yükselişi, mücadelesi ve yönetimde olduğu dönemlerdeki faaliyetleri anlatılıyor.

Rus gazeteci Gusman, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı anlatan belgesel hazırladı -  Son Dakika Haberleri

Belgeselin gösterimi, Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği’nde yapılmıştı. Etkinlikte konuşan Gusman, “Programımız 22 yılı aşkın süredir yayında. Dört yüzü aşkın şahsiyete ışık tuttu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, dört kez röportaj yapma onuruna sahip olduğumuz tek kişi. Şimdi tek bir dileğim ve umudum var: Beşinci kez görüşmek ve onun gelecek planlarını öğrenmek” demişti.

Daha önce Medya Günlüğü’ne açıklamalarda bulunan Gusman, şair Nâzım Hikmet ile ilgili anılarını ise şöyle paylaşmıştı:

Hikmet 1950’lı yılların sonunda Bakü’yü ziyaret etmişti. Bu ziyarette babamın konuğu olarak evimize de geldi. Küçüktüm ama çok iyi hatırlıyorum, çok sigara içiyordu. Nâzım Hikmet’le sohbet babamın o kadar hoşuna gitmişti ki, evde sigara içmesine izin vermişti. Bizim evde kesinlikle sigara içilmezdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a röportaj sırasında bu ziyareti anlattım. Çok şaşırdı, dikkatle dinledi.

Erdoğan’a bir Rus semaveri hediye ettiğini belirten Gusman, “Çok duygulanmıştı. Daha sonra görüştüğümüzde, ailece semaverde çay demleyip içtiklerini söylemişti” diye anlatmıştı.

30’dan fazla ödülü bulunan ünlü gazeteci, bir Rus radyo istasyonuna yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e değinirken şunları söylemişti:

Burada ilginç bir şey anlatmak istiyorum: Erdoğan başbakanlık görevindeyken yaptığımız görüşmelerde Atatürk’ün modern Türkiye’deki rolü hakkındaki görüşlerini bana çok saygılı ve detaylı bir şekilde anlatmıştı. Cumhurbaşkanı olduktan sonra yaptığımız görüşmede ise Atatürk’le ilgili konulara hiç girmedi.

***

Yazar hakkında

Fuad Safarov

Fuad SAFAROV, Rusya’da uzun yıllardır gazetecilik yapıyor. Türk-Rus ilişkileriyle ilgili çok sayıda özel haberin sahibi. Diplomasinin yanı sıra Rusya ile ilgili siyasi, askeri, ekonomi, kültür ve spor alanlarında binlerce habere imza attı. Arşiv çalışmalarıyla Türk-Rus ilişkileri tarihinden bilinmeyen belgeleri ilk kez yayımladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in her yıl sonunda düzenlediği basın toplantılarında sorduğu sorularla gündem yarattı. Azerbaycan asıllı Rusya vatandaşı.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.