enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 Soykırımcı, katil İsrail’in ateşkese rağmen yaptığı ihlaller ve katliamlar
00:34 Suriye’de PKK/YPG’nin Sonuna Doğru
00:19 Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporuna göre: Su Döngüsündeki Düzensizlik Toplumları Tehdit Ediyor
00:08 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Nizaryalı mevkidaşı Yusuf Maitama Tuggar ile bir araya gelecek
20:45 Uğur Mumcu katledilişinin 33. yılında İzmir’de de anıldı
20:10 Aydın Şehir Hastanesi hizmete açıldı
19:57 Uğur Mumcu ölümünün 33. yılında anıldı
07:43 Kitap: Avcı Kekliği ‘Evveli Aşk, Ahiri Aşk Vesselam’
07:25 Yapay Yağış ve Yağış Artırma Çalışmaları
06:42 ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci: “Uzun süredir yapılan yatırımlar 2026’da devreye girmeye başlayacak”
06:07 Türkiye ve Marmara için örnek model: İzmit Körfezi’nin geleceği “Dijital İkiz Projesi” ile şekillenecek
00:28 ASELSAN tarafından üretilen Hava Trafik Kontrol Radar Sistemi HTRS 100, Şam’da uçuş güvenliğini sağlayacak
00:07 CHP’li Meclis Üyesi İstifa Etti, AK Parti’ye Katıldı
21:49 ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), “İran’daki eylemlerde ölenlerin sayısı 5 bin 2’ye yükseldi”
21:27 Meteorolojiye göre İzmir’de yağış alarmı sürüyor
16:49 Türk Kızılay’ın Gazze’ye gönderilmek üzere hazırladığı, 20. “İyilik Gemisi”, Mersin’den yola çıktı…
15:25 Televizyonun görsel dili TRT Akademi’de şekilleniyor
14:51 Hafta sonu ülke genelinde hava nasıl olacak?
14:27 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “bilirkişilik başvuru süresini 16 Şubat’a kadar uzattık”
14:04 Türkiye’nin Stratejik Ekseni ve İstikbal Programı için Düşünceler…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Küçüğün evlat edinilmesi

Küçüğün evlat edinilmesi
18 Mayıs 2023
104
A+
A-

Avukat Pelin Özge Bağcı, Türk Medeni Kanunu’na göre evlat edinmenin soy bağının kurulma yollarından biri olduğunu açıkladı.

UHA / İnternational News Agency

Pelin Özge BAĞCI - Avukat - Hukuk | LinkedInAv. Pelin Özge Bağcı, ‘Küçüğün evlat edinilmesi’ konusundaki görüşleriyle ilgili olarak buradaki soy bağı kavramının mahkeme aracılığıyla kurulduğunu, ancak evlat edinmenin ilk basamağının ise  mahkemelerde başlamadığını aracı kurumlarda başladığını belirtti.

Bu aracı kurumların devletçe yetkili kılınmış kurumlar olduğunu hatırlatan Av. Bağcı, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı Sosyal Hizmetler İl ve İlçe müdürlükleri bu konuda güncel yetkili kurumlar” olduğunu ifade etti.

Av. Pelin Özge Bağcı, Küçüğün evlat edinilebilmesi için belli koşulların gerçekleşmesi gerektiğini ve bunların da; “-Evlat edinme küçüğün yararına olmalıdır. Buradaki yarar kavramı somut olayın özelliğine göre elbette değişkenlik gösterebilir ancak genel hatlarıyla evlat edinme her halükarda küçüğün yararı gözetilerek alınmalıdır. Yarar kavramı geniş bir kavram olup birçok açıdan değerlendirmeye tabi tutulur.-Evlat edinen tarafından 1 Yıl süreyle bakılmış olmalıdır. Buradaki bakım tarafların birbirine alışması için gerekli olup; küçüğün eğitim, bakım gibi ihtiyaçlarını evlat edinenin giderip gidermeyeceğini tartması açısından da önemlidir.-Evlat edinenin varsa diğer çocuklarının hakları zedelenmemeli” şeklinde dile getirdi.

Evlat Edinme Müessesesi Ve Şartları Nelerdir? - EvdenYe.com

Eğer evlat edinme iradesi evli bir çift tarafından gösteriliyorsa yasa koyucu eşlerin en az 5 yıldır evli olmaları veya 30 yaşını doldurmuş olmaları koşulunun arandığını söyleyen Av. Bağcı, tarafların, evlat edinmek istedikleri küçükten en az 18 yaş büyük olmaları gerektiğinin de kanunen aranan diğer bir koşul olduğunu, tarafların (eşler) birbirlerinin çocuklarını da evlat edinmek isteyebileceğini, bu durumda da evliliklerinin en az 2 yıldan beri sürüyor olması ya da evlat edinmek isteyen eşin 30 yaşını doldurmuş olması gerektiğini dile getirdi.

“Hukuk sistemimiz evli olmayan kişilerin de evlat edinmesine olanak sağlamaktadır” diyen Av. Pelin Özge Bağcı, şunları söyledi:

“Buradaki temel koşul, evli olmayan ve evlat edinmek isteyen kişinin 30 yaşını doldurmuş olması gerektiğidir Evlat edinmede, küçüğün biyolojik ebeveynlerinin rızası hayattalar ve ulaşılabilir konumdalarsa şarttır. Bu rızanın, doğumun üzerinden en az 6 hafta geçtikten sonra verilmesi gerekmektedir. Eğer küçüğe vasi atanmışsa da onay vasi tarafından verilecektir. Evlat edinme işlemi tamamlandıktan sonra küçük artık evlat edinenin soyadını alır ve biyolojik çocuklarla aynı haklara sahip olur. Evlat edinenin mirasçısı olur ancak evlat edinen, küçüğün mirasçısı olamaz”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.