enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:52 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
00:59 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yıkım kararlarına karşı açılan davaların yüzde 92’si karara bağlandı”
00:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
00:49 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:47 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:44 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:29 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:21 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:09 Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında Göztepe evinde Gençlerbirliğini 1-0 mağlup etti.
00:01 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek…
00:57 Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapılan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin açılışı,
00:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TRT’miz sorumlu yayıncılığın zeminini büyütüyor”
00:48 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:29 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şimdiden su konusunda çok ciddi tedbirler düşünmek zorundayız”.
00:28 Bolu’daki otel yangını davasında karar açıklandı
00:27 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa’dan Mektup Var!

Avrupa’dan Mektup Var!
19 Eylül 2021
316
A+
A-

Değerli okurlar, ‘Avrupa’dan Mektup Var!‘ köşemizde, ‘İngiltere dış politika ve güvenlikte rota değiştiriyor’ başlıklı haberimizde, AB’den ayrılan Birleşik Krallık’ın güvenlik ve dış politikada yeni önceliklerini ortaya koyan strateji belgesi açıklandı. Hint-Pasifik bölgesi ağırlık noktası ilan edilirken nükleer güce geri dönüş işareti verildi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB’den ayrılma sonrasında ülkesinin dış politika ve güvenlik alanındaki önceliklerini ilan eden strateji belgesini açıkladı.

Önümüzdeki on yılda “jeopolitik ve ekonomik çekim merkezinin doğuya, Çin, Hindistan, Japonya gibi ülkelere kayacağı” belirtilen belgede Hint-Pasifik bölgesindeki Asya ülkeleriyle diplomatik ilişkilere öncelik verileceği bildirildi.

Birleşik Krallık’ın dış politika ve güvenliğinde Soğuk Savaş sonrasının en kapsamlı değişikliklerini içeren belge, “Rekabetçi Bir Çağda Küresel Britanya” başlığını taşıyor.

Belgeyi Avam Kamarası’nda sunan Başbakan Johnson, ülkesinin “yumuşak güç” özelliğine vurgu yaparak Asya’da daha büyük bir oyuncu haline gelmeyi hedeflediklerini söyledi.

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nde (ASEAN) partner ülke statüsü için başvuruda bulunduklarını belirten Johnson, Brexit sonrası ilk büyük yurt dışı gezisini önümüzdeki ay Hindistan’a yapacağını açıkladı. Johnson, Kraliyet Donanması’na ait HMS Queen Elizabeth uçak gemisinin ilk operasyonel görev için bu yıl içinde bölgeye gönderileceğini de kaydetti.

“ABD en önemli müttefikimiz”

Belgede ABD’nin Birleşik Krallık’ın en önemli müttefiki olmayı sürdüreceği, ayrıca NATO’ya ve Avrupa’nın güvenlik ve barışına yönelik taahhütlere de bağlı kalınacağı vurgulanıyor.

Brüksel ile üzerinde uzlaşmaya varılan Brexit anlaşmasına atıfta bulunan Johnson, “Bu anlaşma bize hem ekonomik hem siyasi açıdan işleri daha iyi ve daha farklı yapma özgürlüğü veriyor” dedi. Johnson, Birlik üyeleriyle yapıcı ve üretken ilişkilerin sürmesini istediklerini de sözlerine ekledi.

Vizyon belgesinde Fransa, Almanya ve İrlanda ile ilişkilerin önemine özel vurgu yapılırken Türkiye de Avrupa’da yakın işbirliği yapılacak on ülke arasında sıralandı.

Rusya ve Çin’e farklı mesajlar

Rusya’nın Britanya’nın güvenliği önündeki en akut tehlike olarak nitelendirildiği belgede Moskova ile ilişkilerde iyileşme kaydedilene kadar Rusya’dan gelebilecek geniş yelpazedeki tehditlere karşı caydırma ve savunma önlemlerinin aktif bir şekilde uygulanacağı kaydediliyor.

Belgede Çin ile ilgiliyse daha temkinli ifadeler kullanıldı. Johnson, Çin’in iddiasını artırmasıyla ortaya çıkan riskler ve insan hakları alanındaki güçlüklere rağmen Pekin’e yönelik dengeli bir yaklaşım benimseyeceklerini, ticaret ve yatırımlar alanında olumlu bir ilişki istediklerini, küresel iklim değişimine karşı mücadele konusunda Çin ile işbirliğine önem verdiklerini söyledi.

Nükleer güç yeniden devrede

Birleşik Krallık’ın savunma alanında yaptığı en önemli değişikliklerin başında ise nükleer güç politikası geliyor. Nükleer başlık sayısının 260’a çıkarılması planlanıyor. Bu açıklamayla, on yıldır uygulanan ve nükleer başlık sayısının 180’e indirilmesini hedefleyen politikada değişikliğe gidilmiş olunuyor.

Küresel güvenlik alanında kötüye gidiş yaşandığına işaret edilen belgede, “asgari, güvenilir, bağımsız bir nükleer caydırıcılığın, güvenliğin güvence altına alınmasında hayati önem taşıdığı” kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Dominic Raab da konuyla ilgili BBC’ye verdiği demeçte nükleer gücün “düşman ülkelerden gelebilecek en kötü tehditlere karşı en etkili sigorta politikası” olduğunu belirtti.

Başbakan Johnson, Kasım ayında ülkenin savunma harcamalarında önümüzdeki dört yıl içinde 23 milyar dolarlık artış açıklamış, savunma harcamalarının ordu gibi geleneksel kaynaklardan ziyade gelecekte uzay ve siber alanlardaki savunmaya aktarılacağını vurgulamıştı.

EK Kaynaklar *AP,AFP

Tuba Nur TÜRKELİ (Avrupa Temsilcisi)

[UHA Haber Ajansı, 19 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.