enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:40 Devlet Bahçeli: Terörsüz Türkiye milli ve tarihi bir hedeftir
00:40 Prof. Dr. Betül Tavil, Lösemi tedavi edilebilen bir hastalıktır
00:32 Kuzey Koridoru’nun Durumu ve Orta Koridor’a Etkisi…
00:32 Fidan’ın Tahran Ziyareti: Yeni Bir Dönemin Başlangıcı mı? Türk uzman Doç. Dr. Yeşim Demir yanıt verdi
00:30 Prof. Dr. Ebru Öcalır, “Buna ulaşım problemi olarak bakmalıyız”
00:28 Her Şey Mübah Siyaseti
00:26 Türk Dünyasının Birlik Yolculuğu: Türk Devletleri Teşkilatı
00:25 Trump-MBS Zirvesinin Şifreleri
00:19 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Brüksel’deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılacak…
00:11 CHP’nin Avrupa’nın çöküşüyle bütünleşme programı 1 – CHP’nin müjdesi: Ülkemize güneş Batıdan doğacak!
00:07 İznik: Hristiyan Dogmasından Türk-İslam Medeniyetine Egemenlik, Hafıza ve Diplomasi
11:27 Juventus – Udinese maçı TRT SPOR’da
11:10 Jeremie Boga ve Terem Moffi’ye şok saldırı
10:44 2 Aralık Salı sabahından herkese günaydın.
06:46 Bakan Yerlikaya, “Toplam 103 terör örgütü mensubu ikna yoluyla yurt dışından gelerek teslim oldu”
06:44 Cevdet Yılmaz: Türkiye ekonomisi dayanıklılığını ortaya koymuştur
06:36 Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı dünya basınında…
06:31 Dışişleri Bakanı Fidan’ın Tahran ziyareti İran gazetelerinde nasıl yer aldı?
00:59 KIZILELMA ve Skydagger testleri: Türk savunma sanayiinde tarihi günler
00:49 Türkiye’de trafiğe kayıtlı taşıt sayısı yüzde 7,5 artarak 33 milyon 193 bin 636’ya yükseldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

UNICEF: Covid-19 nedeniyle milyonlarca kız çocuğu daha zorla evlendirilebilir

UNICEF: Covid-19 nedeniyle milyonlarca kız çocuğu daha zorla evlendirilebilir
10 Mart 2021
505
A+
A-

UHA HABER / Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Covid-19 salgını nedeniyle önümüzdeki on yıl içinde on milyon kız çocuğunun daha erken yaşta evlendirilme riskiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.

UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore yaptığı açıklamada, “Covid-19 milyonlarca kız çocuğu için zaten zor olanı daha da zorlaştırdı” diyerek, “Kapatılan okullar, arkadaşlardan ve destek ağlarından tecrit, bunun yanında artan yoksulluk dünyanın hali hazırda söndürmek için uğraştığı yangını körükledi” ifadelerini kullandı.

Kazanımlar tehlikeye girdi

UNICEF, küresel sağlık krizinden önce birkaç ülkedeki “önemli” azalmalara rağmen 100 milyon kız çocuğunun son on yılda çocuk yaşta evlenme riski altında olduğunu tahmin ediyordu.

Yine son yıllarda da çocuk gelinlerin oranı yüzde 15 azaldı. Bu da 25 milyon evliliğin önlenmesi anlamına geliyordu. Ancak pandeminin neden olduğu tahmin edilen yüzde 10’luk artış ile birlikte “kazancın tehdit altında olduğu” anlamına geldiği belirtildi.

En az 650 milyon kadın çocuk yaşta evlendirildi

Bugün tahmini 650 milyon kadının çocuk yaşta evlendirildiği, bu evliliklerin yarısının ise Bangladeş, Brezilya, Etiyopya, Hindistan ve Nijerya’da gerçekleştiği ifade ediliyor.

UNICEF’e göre ayrıca çocuk gelinlerin okulda kalma olasılıkları daha düşük, aile içi şiddete maruz kalma olasılıkları ise daha yüksek. Ayrıca çocuk evlilikleri erken ve planlanmamış gebelik riskini, dolayısıyla maternal komplikasyon ve ölüm riskini artırıyor.

Etkili yasalar ve kapsamlı sosyal koruma önlemleri

Fore, “Okulları yeniden açarak, etkili yasalar ve politikalar uygulayarak, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri dahil olmak üzere sağlık ve sosyal hizmetlere erişimi kolaylaştırarak aynı zamanda da aileler için kapsamlı sosyal koruma önlemleri sağlayarak, bir kızın çocuk yaşta evlendirilme riskini önemli ölçüde azaltabiliriz” diyor.

Çocukları Kurtarın Vakfı da (Save the Children) yalnızca 2020’de çoğu Afrika, Asya ve Orta Doğu’daki 18 yaş altı yarım milyon kız çocuğunun evlendirilme riski altında olduğunu duyurmuştu.

[UHA Haber Ajansı, 10 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.