enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
21:02 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:35 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
20:20 “Türkiye’nin gazı kesilebilir”
20:15 Devlet Bahçeli’den tarihçi ve yazar İlber Ortaylı için taziye mesajı
23:24 Küresel Güç Rekabeti ve Bölgesel Jeopolitik Süreçlerde Türk Teşkilatı’nın Rolü
22:37 ABD ve İsrail’in Saldırıları, İran’ın Misillemeleri: Mühimmat Üretimi, Stok Derinliği ve Siyasi Dayanıklılık Testi
22:15 Savaş Nereye Gidiyor?
22:04 ABD/İsrail-İran Savaşı: Durum Değerlendirmesi
21:45 Hamaney’in “Büyük Şeytan” Doktrini: İran Dış Politikası ABD Algısı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Esad sonrası Suriye

Esad sonrası Suriye
2 Aralık 2024
9
A+
A-

İran merkezli düşünce kuruluşu olan ve direktörlüğünü Dr. Abdulmecid Zawari’nin yaptığı “Uluslararası İlişkiler Düşünce Kuruluşu”ndan yazar Seyyid Abdul Macid Zavari, “Esad sonrası Suriye” isimli bir makale kaleme aldı.

Yazar Seyyid Abdul Macid Zavari, kaleme aldığı “Esad sonrası Suriyeisimli makalesini, ‘olası senaryolar, fırsatlar ve çözüm önerisi‘ olarak 3 kısımda sundu.

????Birinci kısımda güç rekabeti ve meşruiyet krizi üzerinde duran yazar, HTŞ’nin El Kaide geçmişine vurgu yaparak meşruiyet krizi yaşayabileceği, SMO ile HTŞ arasında ilerleyen süreçlerde güç rekabeti yaşanacağına dair öngörüde bulunmuştur.

????Suriye’nin etnik ve dini çeşitliliğine vurgu yapan yazar, bu grupların hakları konusunda endişeleri olduğunu ifade etmektedir. Etnik kimlik grupları arasında çatışmaların olabileceğini ifade etmektedir.

????İkinci kısımda, Türkiye, ABD, İsrail, Rusya ve İran’ın rolüne değinmektedir.

????Üçüncü kısımda, olası senaryolar üzerine odaklanan yazar, bu süreçte iç çatışmaların olabileceği, ülkenin parçalanabileceği ve yeniden imar edileceğine dair senaryolar üretmektedir.

????Fırsatlar kısmında, tüm Suriyeli etnik grupları ve dinleri temsil eden kapsayıcı siyasi yapılar oluşturmak.
Ülkenin altyapısını ve ekonomisini yeniden inşa etmek için uluslararası toplumdan destek, etnik ve dini farklılıkların  diyalog ve uzlaşma yoluyla çözülmesi olarak değerlendirmektedir.

????Çözüm olarak ise, Beşar Esed sonrası Suriye’nin geleceği, iç grupların iş birliğine, kapsayıcı bir siyasi sistemin inşasına ve uluslararası toplumun desteğine bağlı olduğunu, bu tarihi fırsat, güçlü bir siyasi irade ve ulusal uzlaşmayla bir dönüşüm hikâyesine dönüşebileceği şeklinde değerlendirilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.