enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:17 Cuma Hutbesi: “Duyarlılık”
00:57 ABTTF Başkanı’ndan: Köy Kahvesinden Gördüğümüz Batı Trakya Gerçekleri
00:56 Rusya-Türkiye İş Forumu’nda Stratejik Ortaklık Projeleri Öne Çıktı
00:52 Bakan Kurum: 20 bine yakın konutu 64 ilde satışa çıkarıyoruz
00:52 Türk bilim insanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçildi
00:51 Hatay Sörf Merkezi Yeni Dönem Vizyonunu Paylaştı: Hedef, Denizle Güçlenen Nesiller Yetiştirmek 
00:47 ROKETSAN tarafından geliştirilen İHA-230 Süpersonik Balistik Füzesinin ilk kez Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alındı
00:45 Altyapı yetersiz kalırken Türkiye’deki kurumların yüzde 65’i siber saldırıya uğruyor
00:45 Bakü–Tiflis–Kars Demiryolunun Modernizasyonu: ‘‘Orta Koridor ve Avrasya Bağlantısında Yeni Bir Stratejik Dönem’’
00:42 Almanya’da ayrımcılık alarmı: Başvurular tarihi zirvede
00:39 ‘Nâzım anıtıyla gurur duyarız’
00:38 “15 Temmuz Milli Hafıza Projesi”ne başvurular devam ediyor
00:29 KOTO Başkanı Bulut’tan müjde: TOBB Nefes Kredisi 8 Haziran’da yeniden başlıyor
00:27 Asya-Pasifik turunu sürdüren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Endonezya’daki temaslarını tamamlamasının ardından Güney Kore’ye geçti.
00:21 Süresiz nafaka tartışması: AYM iptal etti, gözler Meclis’te
00:19 Diğer Öyküler Dosyası: Merhum Vali Recep YAZICIOĞLU’ndan Bir Anı!
00:18 İzmir SEV Ortaokulu’nun genç yetenekleri dünya dördüncüsü olarak prestijli Da Vinci Ödülü’nü Türkiye’ye getirdi
00:15 28 Mayıs 1918: Türk Dünyasının Modern Devlet Manifestosu ve Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin 108 Yıllık Mirası 
00:15 Dünya Bisiklet Günü dolayısıyla Bisiklet Turu Etkinliği
00:03 Devlet Bahçeli: CHP, siyasi rekabet ve nezaketten uzaklaşmamalı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TBMM haftalık çalışmalarına bugün yoğun bir gündemle başlayacak

TBMM haftalık çalışmalarına bugün yoğun bir gündemle başlayacak
20 Ocak 2026
15
A+
A-

* Haftalık çalışmalarına bugün başlayacak Genel Kurul’da, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasu ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görev süresinin 10 Şubat 2026’dan itibaren 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşülecek.

Öne çıkan başlıklar:

*Trafik cezalarının artırılmasına yönelik düzenleme

*Saldırgan sürücüye para cezası

*Komisyonların gündemleri

* İşte detayı!…

UHA / İnternational News Agency

ANKARA (TBMM), 20 OCAK 2026 – Haftalık çalışmalarına bugün başlayacak Genel Kurul’da, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasu ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görev süresinin 10 Şubat 2026’dan itibaren 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşülecek.

Genel Kurul’da ayrıca, en düşük emekli aylığının artırılmasını da içeren Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlanacak.

Teklife göre, en düşük emekli aylığı, ocak ödeme döneminden itibaren 20 bin lira olacak. Asgari ücret işveren desteği 2026 yılı için 1 Ocak’tan itibaren 1000 liradan 1270 liraya yükseltilecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı paylaşımlı elektrikli skuter işletmeciliği faaliyetinde bulunanları denetleyecek, aykırı hususlarla ilgili sorumlular hakkında idari para cezasına dair tutanak düzenleyebilecek.

Trafik cezalarının artırılmasına yönelik düzenleme

Genel Kurul daha sonra, trafik cezalarının artırılmasına yönelik düzenlemeleri de içeren Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni ele alacak.

İlk 17 maddesi kabul edilen teklife göre, tescil plakasının farklı okunmasına veya okunamamasına bilerek neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan sürücüler, 140 bin lira idari para cezasına çarptırılacak, araç 30 gün süreyle trafikten menedilecek.

Yük taşımada kullanılan ve azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramdan fazla motorlu taşıtlar ile yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan ve sürücüsü dahil oturma yeri 17’den fazla motorlu taşıtlarda takograf, taksi hizmeti veren otomobillerde de taksimetre bulundurulması, kullanılması zorunlu olacak.

Yerleşim yeri içinde hız sınırını 46-55 kilometre/saatten fazla ihlal edenlerin her seferinde 30 gün, 56-65 kilometre/saatten fazla ihlal edenlerin her seferinde 60 gün, 66 kilometre/saatten fazla ihlal edenlerin ise her seferinde 90 gün süreyle sürücü belgeleri geri alınacak.

Geçiş üstünlüğüne sahip araçlara geçiş hakkı vermeyen sürücülere 15 bin lira idari para cezası kesilecek.

Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar ile itfaiye ve orman yangınlarıyla mücadele eden araçlara yer açmayan ve gerekiyorsa durmayan sürücülere 46 bin lira idari para cezası verilecek ve sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak.

Saldırgan sürücüye para cezası

Trafikte saldırı amacıyla başka bir aracı ısrarla takip eden veya bu amaçla araçtan inen sürücülere 180 bin lira idari para cezası uygulanacak, sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak, araçlar 30 gün süreyle trafikten menedilebilecek.

Araçlardaki değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda aracı kullanan sürücüye 16 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Kırmızı ışık ihlali yaparak trafik kazasına sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak. Geri alınan sürücü belgeleri, geri alma süresi sonunda sürücünün psikoteknik değerlendirmeden geçirilerek sürücü belgesi almasına mani hali olmadığının anlaşılması şartıyla iade edilecek.

Seyir halinde cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanan sürücülere 5 bin lira idari para cezası kesilecek.

Yarış yapan motorlu araç sürücülerine 46 bin lira idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgeleri 2 yıl süreyle geri alınacak.

Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında, zabıtanın iznini almadan zaruret dışında olay yerinden ayrılan sürücülere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Komisyonların gündemleri

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Suça Sürüklenen Çocuklara İlişkin Araştırma Komisyonu toplanarak gündemlerindeki konuları görüşecek.

Salı ve çarşamba günleri Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda milletvekillerine hitap edecek. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.