enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:35 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko’dan Tarım Bakanı’na Sert Tepki: “Pestisiti Gizlemek, Milleti Zehirlemeye Ortak Olmaktır!”
10:08 İletişim Başkanı Altun: Özgür Özel’in ifadeleri toplumsal barışı zedeleyen ciddi bir sorumsuzluktur
09:53 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarına tepki
09:48 6 kıtaya karavan satıyor
09:40 Bakan Tunç: Kamu düzenini bozan eylemler, ifade özgürlüğü hakkı kapsamında değerlendirilemez
09:31 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “İran-İsrail çatışmaları nedeniyle İran’da kalan uçaklar, Türkiye’ye geri getirilecek”
08:00 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
00:54 AÇEV, bir kez daha çocuklar için kıtaları aşmaya hazırlanıyor
00:46 Kartepe Belediyespor Yüzme Takımından Milli Takıma 2 Sporcu
00:34 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkan Özyurt: Nizip İş Dünyasından Türkiye’ye İhracat Başarışı
00:28 Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre ihracat, yüzde 8 artışla 20 milyar 537 milyon dolara çıktı
00:28 Azerbaycan: Uluslararası Barış ve İstikrarın Teşvik Edilmesi
00:26 Prof. Dr. Mühip Kanko, “AKP Üreten Her Şeyi Sattı, Devletin Gelir Kaynağı Vergi ve Cezalar Oldu!”
00:25 Sanayide kullanılan su nereden geliyor
00:23 Ege Genç İş İnsanları Derneği’nden (EGİAD): Güncel SGK Uygulamaları ve Geleceğin Çalışma Biçimleri
00:14 Demokrat Parti Sözcüsü Altıntaş: “Türkiye Yangın Yeri, Yönetim İhmalkâr ve Savrulmuş Hâldedir”
00:13 Kocaeli Ticaret Odası’dan dünya pazarlarına davet; Co-Matching İkili İş Görüşmeleri
00:13 Kaspersky uzmanları, kullanıcıların kişisel verilerini çalmak amacıyla oluşturulan sahte internet siteleri konusunda uyarıyor.
00:10 Yaz Geldi, Risk Arttı: Orman Yangınlarına Karşı Hazırlıklı mıyız?
00:06 Gergerlioğlu, “Kocaeli halkına trafiği çileye çeviren Siyonist destekçisi Safiport kapatılmalıdır!”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

2024 yılında 50’den fazla ülkede halk, seçim için sandığa gidecek

2024 yılında 50’den fazla ülkede halk, seçim için sandığa gidecek
11 Ocak 2024
19
A+
A-

Gezegendeki nüfusun neredeyse yarısına ev sahipliği yapan onlarca ülkede 2024 yılında genel seçimler yapılacak. Bununla birlikte oy kullanma hakkını kullanan vatandaşların sayısının çokluğu, pek de iyiye işaret etmiyor. Öyle ki bu yıl, en sağlam demokrasiler bile bir anlamda test edilecek.

UHA / İnternational News Agency

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiBu yıl, dünya genelinde 50’den fazla ülkede halk, seçimler için sandık başına gidecek.

2024 yılında başta Türkiye’deki yerel seçimler ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki başkanlık seçimleri olmak üzere 50’den fazla ülkede, yüz milyonlarca insan oy kullanmak üzere sandığa gidip vatandaşlık görevini yerine getirecek.

Siyaset uzmanlarına göre seçimler, otoriter eğilimli liderlerin elini daha da güçlendirecek gibi görünüyor.

Rusya, Tayvan, ve İngiltere’den, Pakistan, Hindistan, El Salvador ve Güney Afrika’ya kadar birçok ülkede başkanlık ve meclis seçimi yarışları olacak.

Bu seçimlerin insan hakları, ekonomi, uluslararası ilişkiler ve istikrarsız dünyada barış beklentileri üzerinde büyük etkileri bulunuyor.

Analistlere göre bazı ülkelerde oylamalar ne bağımsız ne de adil olacak.

Birçok ülkede muhalif adayların önündeki engeller, yorgun seçmenler, manipülasyon ve dezenformasyon potansiyeli, demokrasinin kaderini kampanyaların merkezine oturtmuş durumda.

ABD

ABD’de Başkan Joe Biden ile selefi Donald Trump arasında olası bir “rövanş“, 2024 seçim takviminde büyük önem taşıyor. Zira Trump’ın kasım ayındaki (muhtemel) zaferi belki de en büyük küresel joker olacak.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House Direktörü Bronwen Maddox ise, o tarihten önceki yüksek riskli oylamaların da uzak bölgelerde seçmenler arasındaki “memnuniyetsizlik, sabırsızlık ve tedirginlik ruh halini” ölçeceği değerlendirmesinde bulunuyor.

Küresel etkisi olan oylamalar

Tayvan

Tayvan’da devlet başkanlığı ve 113 üyeli yasama organı seçimlerinin cumartesi günü Çin’in yoğun baskısı altında gerçekleşecek olması, sonucu Asya-Pasifik bölgesinin büyük bir bölümü ve ABD için önemli kılıyor.

Pekin, kendi toprağı olarak gördüğü ve kendi kendini yöneten adayı ilhak etmek için askeri güç kullanma tehdidini yineliyor ve oylamayı  “savaş ile barış arasında bir seçim” olarak tanımlıyor.

Bangladeş

Dünyanın en uzun süre görev yapan kadın lideri olan Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, muhalefet partilerinin boykot ettiği ve öncesinde şiddet olaylarının yaşandığı bir seçimle 7 Ocak’ta üst üste dördüncü dönemini kazandı.

Hasina’nın Avami Birliği Partisi, yüzde 40 gibi düşük bir katılım oranıyla yeniden seçildi. Muhalefetin bastırılması ise siyasi kargaşayı tetikleme riski taşıyor.

Hindistan

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan’da 2024 yılı ortalarında yapılacak genel seçimler, sağcı Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi’nden Başbakan Narendra Modi’ye üst üste üçüncü bir dönem daha kazandıracak gibi görünüyor.

Destekçilerine göre Modi, onlarca yıllık yolsuzlukları temizleyen ve Hindistan’ı yükselen bir küresel güç haline getiren siyasetin dışından bir isim. Eleştirmenler, Hindu milliyetçilerinin basına ve ifade özgürlüğünün bitme noktasına gelmesinin yanı sıra dini azınlıklara yönelik saldırıların da onun gözetiminde ‘küstahça’ arttığı eleştirisini yöneltiyor.

El Salvador

İktidarını korumaya çalışan bir diğer lider de, şiddet yanlısı sokak çetelerini bastırmak için olağanüstü hal yetkilerini kullanarak geniş bir halk desteği kazanan El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele.

Partisinin atadığı kişiler tarafından yönetilen bir Yüksek Mahkeme, başkanların iki dönem üst üste görev yapmasını yasaklayan anayasaya rağmen Bukele’nin 4 Şubat’ta aday olmasına izin verdi. Yabancı hükümetler, bazı sivil hakların askıya alınmasını eleştirse de Bukele’nin ciddi bir rekabetle karşılaşması beklenmiyor.

Meksika

Meksika, 2 Haziran’da ya Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un himayesindeki eski Mexico City Belediye Başkanı Claudia Sheinbaum ya da eski bir muhalefet senatörü olan Xochitl Galvez olmak üzere ilk kadın başkanını seçmeye hazırlanıyor. Kazanan, uyuşturucuyla bağlantılı şiddetin ürkütücü boyutlara ulaştığı ve ordunun giderek daha etkili olduğu Güney Amerika ülkesini yönetecek.

Endonezya

Güneydoğu Asya’nın en büyük demokrasisi Endonezya’da seçmenler 14 Şubat’ta Devlet Başkanı Joko Widodo’nun halefini seçecek. Kamuoyu yoklamaları, sağcı bir milliyetçi olan Savunma Bakanı Prabowo Subianto ile iktidar partisinin adayı eski Orta Java Valisi Ganjar Pranowo arasında başa baş bir yarış olduğunu gösteriyor.

Pakistan

Pakistan’da 8 Şubat’ta yapılması planlanan parlamento seçimleri ülkenin güçlü ordusunun gözetimi altında gerçekleşecek. Popüler bir muhalif figür olan eski Başbakan İmran Han hapiste ve seçim yetkilileri Han’ın adaylığını engelledi.

Rakibi, üç kez başbakanlık yapmış olan Pakistan Müslüman Birliği lideri Navaz Şerif’in yolsuzluk mahkumiyetlerinin bozulmasının ardından oy pusulasında yer almasına izin verildi. Ayrıca eski Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari liderliğindeki Pakistan Halk Partisi de yarışlardaki yerini alıyor.

Analistler seçimin muhtemelen sallantılı bir hükümet çıkaracağı görüşünde. Seçim, Taliban kontrolündeki komşu Afganistan ile ilişkilerin kötüleşmesi ve Pakistan güvenlik güçlerine yönelik ölümcül saldırılar nedeniyle ertelenebilir. (devam edecek-Popülizm Avrupa’da zirve mi yaptı?)

Gazeteci* Mustafa BAĞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.