enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:22 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:22 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
00:20 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:12 Turizm ,Corendon Airlines ,Yıldıray Karaer ,Corendon Airlines ,2025 verileri ,Corendon uçuş verileri, Corendon Avrupa pazarı
00:02 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:02 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
11:17 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
11:10 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
10:02 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
09:29 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
09:20 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
00:50 2026’da asgari ücret desteğine 76,5 milyar lira kaynak ayrıldı
00:16 Yapay zeka destekli uygulamalar ile mali süreçlerde dijital dönüşüm…
00:09 CHP Genel Başkanı Özel, ‘İktidar yürüyüşü aday ofisinden başlayacak’
00:03 2026 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları yarın sona erecek
00:54 CHP Genel Başkanı Özel, “Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı, saray rejiminin muhafızı olarak nitelendirip yetkilendiriyor”
23:12 Yalova’da operasyon sırasında şehit olan polis memuru Turgut Külünk’ün acı haberi ailesine verildi
22:53 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Milletimiz müsterih olsun, terör musibetinin kökü her cihetten kazınacaktır” dedi.
22:40 Türkiye ile Ermenistan arasında vize kolaylığı kararı
22:30 Somali Cumhurbaşkanı Mahmud Türkiye’ye geliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma

Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
18 Ekim 2024
22
A+
A-

Kutsal ağaç zeytin ve şifa kaynağı kutsal sıvısı zeytinyağı, insanlara ve doğaya umut kaynağı olmaya devam ediyor. Özellikle Akdeniz havzasında yetişen zeytin ağacının yetiştiği ülkeler oldukça şanslı diyebiliriz. Hem besin hem de şifa kaynağı zeytin ve ürünleri dünya ticaretinde de önemli paya sahiptir.

Şakir Sarıçay / Sıra insan kalitesinde

Şakir SARIÇAY

Yayıncı-Gazeteci-Reklamcı- Yazar- Ekonomist- Sosyolog, Sidas Medya Genel Yayın Yönetmeni Şakir SARIÇAY, kaleme aldığı “Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma” başlıklı yazısında, Küresel ısınma tüm tarım ürünlerinin üretimini etkilediği gibi son yıllarda zeytin ağaçlarını ve dolayısı ile zeytinyağı rekoltesini de olumsuz etkilediğini dile getiriyor.

Zeytin Ağaçları Hakkında Bilmeniz Gerekenler - Yemek.com

Zeytin ağacı sayımız 200 milyon

Şakir SARIÇAY, Türkiye’nin, dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticisi bir ülke olarak iddiasını sürdürdüğünü ifade ediyor ve son yıllarda teşviklerle birlikte dikilen zeytin ağacı sayımız 200 milyona ulaştığına vurgu yapıyor.

SARIÇAY, Geçen yıl zeytinyağı üretiminde dünya lideri olan İspanya’da kuraklık nedeniyle ciddi rekolte düşüşünün yaşanmasının fiyatların yükselmesine neden olduğuna dikkat çekiyor ve şunları aktarıyor:

“Ülkemizde zeytinyağı fiyatlarının yükselmesi nedeniyle üreticilerimiz daha yüksek fiyattan satma güdüsü ile ürünlerini depolama yoluna gitti. İç piyasadaki zeytinyağı fiyatlarını dengeleme için Ticaret Bakanlığı tarafından dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yasak getirildi. Yüksek fiyatlar nedeniyle iç tüketimin de azalması sonucu küçük üretici elindeki ürünü satamadı”.

Zeytinyağı rekor fiyatla raflarda

Zeytinyağında yüksek rekolte bekleniyor

“Geçen yıl kuraklık dolayısı ile dünya zeytinyağı piyasası düşük rekolte elde etti” hatırlatmasında bulunan Şakir SARIÇAY, “Dünya lideri İspanya’da bu yıl da rekoltenin düşük olacağı haberleri geliyor. Ülkemizde ise oldukça iyi bir sezon bekleniyor. Ülkemizin 41 ilinde tarımı yapılan zeytin ağaçlarından Ekim ayı itibariyle başlayacak hasat sezonunda 400 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekleniyor. Türkiye’nin bu zeytinyağı rekoltesiyle 2022-23 sezonundaki gibi dünya ikincisi olması bekleniyor” diyor.

SARIÇAY, özellikle küçük üreticileri korumak için gerekli tedbirlerin alınması ve zeytin tarımının devamının sağlanması gerektiği belirtiyor ve İspanya’daki gibi güçlü kooperatifler eliyle piyasa arz-talep dengesinin kurulması ve fiyat istikrarının da korunmasının zorunluluğun bulunduğunu  ve ‘Var yılı-yok yılı’ yaşamamak için çiftçilerin hasat konusunda eğitilerek yok yılının en aza indirgenmesi gerekliliğinin altını çiziyor.

Dikkat! Zeytinyağımız elden gidiyor - Özay Şendir

Kuraklığa çare zeytin

“Zeytin ağaçları ülkemiz için büyük nimet” olduğuna dikkat çeken Şakir SARIÇAY, kaleme aldığı “Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma” başlıklı yazısına şöyle devam ediyor:

“Özellikle iklimi uygun kıyı bölgelerimizde dikimi konusunda teşvikler devam etmelidir. Çünkü fazla su istemeyen, kıraç arazilerde yetişebilen zeytin ağacı ve ürünleri, küresel ısınma ve kuraklıktan insanları kurtaracak yegane gıda olacaktır. 2050’lerde olması beklenen kuraklık ve açlıktan en az etkilenen bölgelerin zeytin yetişen bölgeler olacağını iddia eden uzmanlar bulunuyor. Ben de bu görüşe katılıyorum ama umarım insanlık böyle bir felaket yaşamaz.

Ülkemiz zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünyada önde gelen ülkelerden biridir. Ağırlıklı kıyı bölgelerimizde yetişen bir ürün olarak zeytin ağacını kıymetini bilip, insanlarımızın sağlığı için herkesin ulaşabileceği bir gıda haline gelmesini dilerim”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.