enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
18:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
07:04 Kira artış ve Emlak hizmet ve Komisyon Bedellerinde Adaletli Düzenleme Talebi için Derinceli vatandaştan TBMM Başkanlığına Mektup!
06:58 Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, son anket sonuçlarıyla ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.
06:50 Cumhurbaşkanlığı, özellikle hastane ve emniyet gibi kurumlarda kesintisiz hizmet verecek kreş ve çocuk bakımevlerinin yaygınlaştırılması için genelge yayımladı.
00:55 MGK’da ‘Terörsüz Türkiye’ vurgusu: Milli hedeflere istikrarlı adımlarla ilerlenecek
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Orman yangınlarıyla ilgili 68 şüphelinin gözaltına alındı, bunlardan 39’unun tutuklandı”
00:48 Kulüpler Birliği yeni başkanını seçti
00:38 Türkiye, Gazze’de soykırım yapan İsrail’e karşı alınacak önlemleri ele alan Lahey Grubu’nun Bogota Ortak Bildirisi’ne katıldı
00:32 Türkiye’nin önde gelen tarım makinesi üreticilerinden Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş, üretimi durduruyor
00:28 Zafer Partili Aslan’dan Meclis’e çağrı: ‘Yangınsız Türkiye Komisyonu kurulmalı’
00:15 MHP Genel Başkanı Bahçeli, NeXT Sosyal’e katıldı
00:12 İşNet’e Üç Yıl Üst Üste En Mutlu İşyeri Ödülü
00:03 Anadolubank Özel Bankacılık Hizmet Ağını Genişletiyor
00:03 Bursa Harmancık/Orhaneli yangını kontrol altına alındı
12:06 Bursa’nın Gürsu, Kestel, Orhaneli ve Harmancık ilçelerinde çıkan orman yangınlarına, İnegöl Belediyesi’nden tam destek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Zelenskiy: Nükleer enerji santralleri Ukrayna halkına aittir

Zelenskiy: Nükleer enerji santralleri Ukrayna halkına aittir
22 Mart 2025
13
A+
A-

*Zaporijya’da bulunan Avrupa’nın en büyük nükleer santralinin akıbeti, halen Rusya’nın kontrolü altında olduğu için belirsizliğini koruyor.

*Detayı haberimizde!…

UHA / İnternational News Agency

EuroNews’den Gazeteci* Andreas Rogal’ın haberine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin nükleer santrallerinin özel mülkiyet olmadığını ve ulusal bir varlık olduğunu söyledi.

Zelenskiy, Perşembe günü Norveç’te düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Tüm nükleer enerji santralleri Ukrayna halkına aittir. Burası bir devlet nükleer enerji santrali, özel değil. Ukrayna’da nükleer enerji bu şekilde işliyor.”

Zelenskiy’nin sözleri, ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna lideri arasında gerçekleşen telefon görüşmesinden bir gün sonra geldi. Görüşmede Trump, Zelenskiy’ye Ukrayna’nın uzun vadeli güvenliği için enerji santrallerinin mülkiyetini ABD’ye devretmeyi düşünmesini önermişti.

Görüşmenin ardından basına konuşan Zelenskiy, görüşmenin özellikle Ukrayna’nın güneyindeki Rus işgali altındaki Zaporijya Nükleer Enerji Santrali’ne (ZNPP) odaklandığını açıkladı.Tesis elektrik üretmeden Ukrayna’nın enerji şebekesine bağlı kalsa da savaşın ilk günlerinden bu yana Rusya’nın kontrolü altında bulunuyor ve ABD’nin olası müdahalesinin kapsamını belirsiz bırakıyor.

Santralin durumu

Zaporijiya, Ukrayna’nın elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini karşılıyordu. Altı adet VVER-1000 tipi reaktörle çalışan santral, binlerce haneye ve endüstriyel tesise elektrik sağlıyordu. Ancak, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında Rus güçleri tarafından ele geçirilmesiyle birlikte santral, çatışma bölgesinin ön saflarında yer alarak nükleer güvenlik açısından ciddi endişelere yol açtı. Sürekli bombalama riski, elektrik kesintileri ve uluslararası denetim eksikliği, potansiyel bir nükleer felaket riskini artırıyor. Şu anda tüm reaktörler kapalı durumda, ancak soğutma sistemleri için sürekli enerjiye ihtiyaç duyuluyor.

Andreas Rogal (@andreasrogal) / X

Gazeteci* Andreas Rogal, EuroNews

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.