enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
21:02 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:35 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
20:20 “Türkiye’nin gazı kesilebilir”
20:15 Devlet Bahçeli’den tarihçi ve yazar İlber Ortaylı için taziye mesajı
23:24 Küresel Güç Rekabeti ve Bölgesel Jeopolitik Süreçlerde Türk Teşkilatı’nın Rolü
22:37 ABD ve İsrail’in Saldırıları, İran’ın Misillemeleri: Mühimmat Üretimi, Stok Derinliği ve Siyasi Dayanıklılık Testi
22:15 Savaş Nereye Gidiyor?
22:04 ABD/İsrail-İran Savaşı: Durum Değerlendirmesi
21:45 Hamaney’in “Büyük Şeytan” Doktrini: İran Dış Politikası ABD Algısı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Z kuşağından Filistinliler, barış ümitlerini kaybetti: “Kimsenin deneyimlememesi gereken şeyler yaşadık”

Z kuşağından Filistinliler, barış ümitlerini kaybetti: “Kimsenin deneyimlememesi gereken şeyler yaşadık”
16 Haziran 2024
23
A+
A-

Z kuşağından Filistinliler, İsrail’le birlikte yaşamanın imkansız olduğunu düşünüyor.

Amerikan gazetesi Wall Street Journal’ın (WSJ) görüştüğü Z kuşağından Filistinliler, barışa Şarkul Avsat Türkçedair umutlarını yitirdiklerini söyledi.

Batı Şeria’daki Nablus şehrinde yaşayan 22 yaşındaki Mahmud Kilani, internet üzerinden tanıştığı bir kadınla görüşmek için İsrail’deki Hayfa’ya geçtiğini, daha sonra çalışma izni alıp burada barmenlik ve garsonluk yaptığını söyledi.

Ancak Hamas’ın 7 Ekim’de Aksa Tufanı saldırısıyla Gazze savaşının başlamasının ardından diğer Filistinliler gibi onun da çalışma izni iptal edilmiş.

İsrail ordusunun şehrine düzenlediği saldırıların ardından yakın arkadaşlarının silahlı direnişe katılmaya karar verdiğini belirten Kilani, şöyle konuştu:

Onları vazgeçirmeye çalışıyorum ama başaramıyorum. Başka bir yol görmediklerini söylüyorlar. Nihayetinde yaşadıkları yerdeki insanların öldürüleceğini düşünüyorlar. O yüzden İsrail ordusu için işleri daha da zorlaştırmak istiyorlar.

Gazze Şeridi’nde yaşayan 15 yaşındaki Layan Haruda ise İsrail bombardımanlarından kaçarak farklı yerlere sığındıklarını söyledi.

Haruda, barış ümidini korumanın güçleştiğini belirterek “Kimsenin deneyimlememesi gereken şeyler yaşadım” dedi.

Savaşın başlamasının ardından kasımda Katar’a kaçtıklarını söyleyen Haruda, Gazze’deki arkadaşları bombardıman altında çadırlarda yaşarken, kendisinin temiz suya ve eğitime erişimi olduğu için utanç duyduğunu belirtti.

Ramallah merkezli Filistin Politika ve Anket Araştırma Merkezi’nin WSJ’yle paylaştığı bilgilere göre 25 yaş altı Filistinlilerin çoğu geleceğe iyimser yaklaşmıyor. Merkezin direktörü Halil Şikaki, şunları söyledi:

Gençler yaşadıklarını, Güney Afrika’da apartheid rejimi altındaki insanların mücadelesine benzetiyor. İşgal düzenini yıkmak için İsrail’i zorlamaları gerektiğini düşünüyorlar.

Diğer yandan İsrailliler de Filistinlilerle birlikte yaşama düşüncesine iyimser yaklaşmıyor.

İsrailli düşünce kuruluşu Kudüs Halkla İlişkiler Merkezi’nin mayıstaki anketine katılanların yüzde 79’u bağımsız Filistin devletinin kurulmasını desteklemediğini söylemişti. 7 Ekim’den önceki bir anketteyse bu oran yüzde 69’du.

“ABD, Gazze’ye kurduğu yüzer iskeleyi kaldırıyor”

İsrail ordusunun Refah’taki kara harekatı sürerken ABD’nin Gazze Şeridi’ne yardım için kurduğu yüzer limanın geçici olarak kaldırılacağı bildirildi.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir ABD’li yetkilinin İsrailli haber sitesi Times of Israel’le paylaştığı bilgilere göre iskele, kötü hava koşulları nedeniyle sökülüp İsrail’deki Aşdod limanına taşınacak. İskelenin Gazze’ye tekrar ne zaman kurulacağıysa belli değil.

17 Mayıs’ta faaliyete geçen yüzer iskele, dalgaların yarattığı hasar nedeniyle 28 Mayıs’ta tamire alınmıştı. Birleşmiş Milletler, bu sürede iskele üzerinden toplamda 900 tonluk insani yardımın Gazze’ye ulaştırıldığını bildirdi. Bunun ardından iskele tekrar hasar almış, onarıldıktan sonra 7 Haziran’da yeniden faaliyete geçmişti.

EK Kaynaklar* Independent Türkçe, Wall Street Journal, Times of Israel

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.