enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yüzbinlerce evcil hayvana çip takıldı! O tarihe kadar yaptırmayanlara ceza gelecek

Yüzbinlerce evcil hayvana çip takıldı! O tarihe kadar yaptırmayanlara ceza gelecek
10 Aralık 2022
207
A+
A-

Zorunlu çip takma uygulaması kapsamında ülke genelinde 629.165 sahipli hayvana çip takılırken, veterinerler sürenin uzatılmasını istedi. Evcil hayvanlara çip takılması için son tarih ne zaman? Cezası ne kadar?

Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mesut Koçak, veteriner hekimler olarak yıl sonunda son bulacak kimliklendirme tarihinin uzatılmasını istediklerini belirtti.

Kayıt zorunluluğu hangi hayvanları kapsıyor?

Tarım ve Orman Bakanlığınca Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik ile yürürlüğe giren uygulamayla evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirildi.

Bu uygulamayla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il ve ilçe, acil durumda ulaşılabilecek kişi gibi bilgiler kayıt altına alınıyor.

Kayıt yaptırmak için son tarih ne zaman?

Kimliklendirme işlemi 31 Aralık 2022 tarihinde son bulacak. Bu tarihe kadar kedi, köpek ve gelinciklerine çip taktırmayanlara para cezası uygulanacak. 1 Ocak 2023’ten sonra mikroçip taktırmak isteyen hayvan sahipleri para cezasını ödedikten sonra çip taktırabilecek.

Veteriner hekimler ise şu ana kadar kimliklendirilen hayvan sayısının az olmasından dolayı uygulamanın geçerlilik tarihinin uzatılmasını istiyor.

Türkiye’de ne kadar evcil hayvan var?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mesut Koçak, “Ev hayvanları kayıt sistemi PETVET ile can dostlarımızı kimliklendiriyoruz, kayıt altına alıyoruz. Her yaştaki sahipli kedi ve köpeklere çip takılmasına, PETVET sistemine kayıt edilmesi ve pasaport düzenlemesi için son tarih 31 Aralık 2022. 2023 yılından itibaren yalnızca yeni doğan hayvanlara ceza uygulaması olmadan çip uygulaması yapılacaktır.

Çip uygulaması ile PETVET sistemine kayıt işlemleri veteriner hekim polikliniklerinde ve muayenehanelerinde, ayrıca Tarım, Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinde yapılmaktadır. 1 Ocak 2021 tarihinden bugüne kadar ülke genelinde 323 bin 647 kedi, 305 bin 505 köpek ve 13 gelincik olmak üzere toplamda 629 bin 165 ev hayvanı mikroçip ile kimliklendirildi, kayıt altına alındı.

Türkiye’de 4 milyon kedi ve 2 milyon köpek evcil hayvan olarak bakıldığı tahmin edilmektedir. Mikroçip takılarak kimliklendirilen hayvan sayısı çok az olduğundan biz veteriner hekimler olarak bu sürenin uzatılmasını talep ediyoruz. Konya’da kayıtlı 12 bin 100 köpek, 5 bin kedi olduğu varsayılırsa köpeklere takılan mikroçip 3 bin 600, kedilerde 4 bin 500. Kedide bu oran yüzde 90’ken, köpekte bu oran yüzde 30’dur” dedi.

Son tarih geçtikten sonra kayıt işlemleri nasıl devam edecek?

PETVET’te hayvana ait hangi bilgiler yer aldığına değinen Mesut Koçak, “Mikroçip uygulamasıyla ev hayvanı kayıt sistemi PETVET’e hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il ve ilçe bilgileri, acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kayıt ediliyor.

Bu sayede hayvanın kaybolması veya kaçması durumunda sessiz can dostlarımızı rahatlıkla bulabiliyoruz. Ayrıca aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıt durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri de kayıt altına alınmış oluyor.

Kimliklendirme işlemiyle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan yeşil kimlik kartı veriliyor. Bu kimlik kartı dışında olan hiçbir kimliğin geçerliliği olmuyor. 1 Ocak 2023 tarihine kadar hayvanlarını kimliklendirmeyen hayvan sahiplerine 5996 sayılı kanun gereğince idari para cezası uygulanacaktır.

Hayvan severlerin, 2022 yılında bin 634 lira olan, 2023’te de yeni belirlenecek idari para cezalarıyla karşı karşı gelmemeleri için sesiz can dostlarımıza kimliklendirme işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Ayrıca 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren sadece 6 aylık yaşa kadar kedi ve köpekler ceza uygulamadan kayıt altına alınabilecektir” şeklinde konuştu.

Çip takma işleminin oldukça basit ve ağrısız olduğunu vurgulayan Koçak, “İnsanlardaki kimlik numarası gibi 15 haneli rakamdan oluşan her hayvana özel mikroçipi patili dostlarımıza yerleştiriyoruz. Daha sonra da dostlarımız hiçbir sorunla karşılaşmıyor” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: gidahatti.com

[UHA Haber Ajansı, 10 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.