ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yılın En Yeni Belgesel ve Kısa’ları 33. Ankara Film Festivali’nde Yarışıyor!

Yılın En Yeni Belgesel ve Kısa’ları 33. Ankara Film Festivali’nde Yarışıyor!
7 Kasım 2022
2.631
A+
A-

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 33. Ankara Film Festivali MEB Şura Salonu’nda düzenlenen açılış töreniyle başladı.

33. Ankara Film Festivali Yarın Başlıyor!Bu yıl 33. Ankara Film Festivali’ni TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘dan Genel Yayın Koordinatörü Veysel KAVRAYAN Ankara’dan takip ediyor.

Festivalin Onur Ödülleri’nin sahiplerine takdim edildiği ve festival programının tanıtıldığı açılış töreni Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçıları soprano Görkem Ezgi Yıldırım, piyanist Melahat İsmayilova ve çellist Onur Şenler’in vereceği Livaneli Şarkıları konseri ile sona erdi.

33. Ankara Film Festivali bu yıl da ulusal ve uluslararası festivallerden ödüllerle dönmüş, yılın merak uyandıran filmlerinden oluşan bir programı 3-11 Kasım tarihleri arasında Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda sinemaseverlerle buluşturacak. Ulusal Yarışmalar, Dünya Sineması, Özel Gösterimler gibi bölümlerde toplam 76 film gösterilecek. Festivalin yarın akşam düzenlenecek açılış töreninde Aziz Nesin Emek Ödülü, yazar, müzisyen, senarist, yönetmen Zülfü Livaneli’ye, Sanat Çınarı Ödülü orkestra şefi Rengim Gökmen’e, Kitle İletişim Ödülü ise çevirmen, sinema yazarı, gazeteci, yazar Sevin Okyay’a takdim edilecek.

 sevin-okyay

ceylan-ozgun-ozcelik

rengim-gokmen

farah-zeynep-abdullah_

zulfu-livaneli

33. Ankara Film Festivali’nde “Aziz Nesin Emek Ödülü”, “Kitle İletişim Ödülü” ve “Sanat Çınarı”  ödüllerini kapsayan bu onur ödüllerine ek olarak bu yıldan başlamak üzere Vakıf Özel Ödülleri de verilecek. Bu kategoride o yıl ya da son birkaç yıl boyunca yaratıcı çalışmalarına tanık olduğumuz, ses getiren oyunculara, yönetmenlere, yazarlara, görüntü yönetmenlerine, kurguculara ve farklı alanlarda çalışan sinema sanatçılarına/emekçilerine özel bir ödül takdim edilecek. Vakıf Özel Ödülü bu yıl iki ayrı alanda başarı göstermiş sanatçıya; sayısız rolde unutulmaz performanslara imza atan oyuncu Farah Zeynep Abdullah ile sinema yazarlığı ve sinema programları ile başladığı kariyerine yapımcı, yönetmen, senarist olarak devam eden Ceylan Özgün Özçelik’e açılış töreninde verilecek.

Festival Biletleri Tükenmek Üzere!

33. Ankara Film Festivali biletleri www.biletinial.com üzerinden ve Büyülü Fener Kızılay sineması gişelerinden 11.30 seansı 25TL, Kısa ve Belgesel Film gösterimleri, öğrenci ve 60 yaş üstü için 35TL, tam biletler 45TL olarak satışta. Pek çok seans için biletlerin tükenmek üzere olduğu festivalin gösterim çizelgesine bu link üzerinden ulaşılabiliyor.

Ulusal Yarışmalar için Heyecan Başladı!

2022 yılında ulusal ve uluslararası festivallerden pek çok ödülle dönen ve yılın en iyi filmlerinden oluşan bir panorama sunacak Ulusal Uzun Film Yarışması’nda Gizem Kızıl’ın “Bana Karanlığını Anlat”, Onur Ünlü’nün “Bomboş”, Ali Kemal Güven’in “Çilingir Sofrası”, Ziya Demirel’in “Ela ile Hilmi ve Ali”, Ümran Safter’in “Kabahat”, Selcen Ergun’un “Kar ve Ayı”, Maryna Er Gorbach’ın “Klondike”, Özcan Alper’in “Karanlık Gece”, Emin Alper’in “Kurak Günler”, İsmet Kurtuluş ve Kaan Arıcı’nın “LCV (Lütfen Cevap Veriniz)”, Soner Caner’in “Mukavemet” ve Çiğdem Sezgin’in “Suna” filmleri yarışacak. Gösterimler sonrasında film ekipleri izleyicilerin sorularını yanıtlamak üzere salonlarda olacak.

50.000 TL değerindeki En İyi Film Ödülü ve ilk filmlere verilen 20.000 TL değerindeki Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film Ödülü’nün de yer aldığı 12 kategorideki ödüllere, yönetmen ve senarist Pelin Esmer’in başkanlığını yapacağı, müzisyen Can Atilla, görüntü yönetmeni Feza Çaldıran, yazar İlhami Algör, oyuncu Melisa Sözen, akademisyen Özlem Köksal ile oyuncu Serdar Orçin’den oluşan Ulusal Uzun Film Yarışması jürisi karar verecek.

Yılın En Yeni Belgesel ve Kısa’ları Ankara’da Yarışıyor!

Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda Mahmut Fazıl Coşkun’un “Crossroads”, Sezer Ağgez’in “Fatma’dan Sonra 40 Yıl”, Berfi Dicle Öğüt’ün “İki Nehir Arasında”, Berna Gençalp’in “Kim Mihri”, Pelin Asal’ın “Kuru Pasta Gazoz”, Deniz Yüksel Abalıoğlu’nun “Maffy’s Jazz”, Ayça Çiftçi’nin “O Sırada Henüz”, Deniz Telek’in “Suyu Bulandıran Kız”, Kadir Can Arabacı’nın “Üç Ordu” ve Zeynep Demirhan’ın “Yüzler” filmleri yarışacak. Bu filmleri Türkiye Almanya Film Festivali başkanı Adil Kaya, yönetmen Ebru Şeremetli, yönetmen Serdar Kökçeoğlu’ndan oluşan jüri değerlendirecek.

Emre Sefer’in “Babamın Öldüğü Gün”, Kasım Ördek’in “Birlikte, Yalnız”, Yağmur Mısırlıoğlu’nun “Bugün Değil”, F. Nur Özkaya’nın “Ev Diye Bir Şey Yok”, Zahid Çetinkaya’nın “Fraktal: Para Adam”, Alkım Özmen’in “Gece Babamızı Ararken”, Ercan Selim Öngöz’ün “İnsan Ne Zaman Ölür”, Benhür Bolhava’nın “Koyun”, Oğuzhan Kaya’nın “Megalopolis”, Tanju Özdemir’in “Niyetler” ve Alican Durbaş’ın “Uzak Ayna” filmleri Ulusal Kısa Film Yarışması’nda izleyiciyle buluşacak. Oyuncu Ece Dizdar, yönetmen Elif Refiğ ve sinema yazarı Esin Küçüktepepınar ise Ulusal Kısa Film Yarışması’nda yarışacak filmleri değerlendirecek.

Proje Geliştirme Desteği için 10 yapım yarışacak!

İlk ya da ikinci filmini çekecek olan yönetmenlerin ulusal uzun kurmaca projeleriyle yarıştığı Proje Geliştirme Desteği Yarışması’nda 10 film yarışacak. Melik Kuru’nun “Aşk Hakkında Bildikleri Her Şey”, Banu Sıvacı’nın “Günyüzü”, Aslı Akdağ’ın “Güve”, Barış Fert’in “Her Şeyi Hatırlarmış Gibi”, Eray Demir’in “Kayıp Zamanın Peşinde”, Münir Alper Doğan’ın “Norgunk”, Elif Eda Karagöz’ün “Süt Çiftliği”, Elif Sözen’in “Veha”, Batıkan Köse’nin “Yaratıcı İntiharlar Departmanı”, Mustafa Efelti’nin “Zero-Sarı” adlı projeleri yapımcı Armağan Lale, yapımcı, yönetmen, senarist Tufan Taştan ve yapımcı Yamaç Okur’dan oluşan jüri değerlendirecek.

Yeni Usta: Signe Baumane

Günümüzün usta animasyon sinemacılarından Signe Baumane kısa filmlerinden ve iki uzun filminden oluşan bir seçki ve kendisine özel sunumu ile Ankara’ya misafir olacak, festival seyircisiyle buluşacak. Filmlerinde toplumsal baskılara karşı çıkan kadın imgesinin yanı sıra, cinsellik, aşk, aile ve kadın sorunlarını kendine has mizahı ile anlatan New York’da yaşayan Letonyalı yönetmen, animasyon sanatçısı ve yazar Signe Baumane’nin yeni filmi Evlilik Hayatım / My Love Affair with Marriage, ilk uzun metraj filmi Cebimdeki Taşlar / Rocks In My Pockets Ankara Film Festivali’nde izleyiciyle buluşacak. Aynı zamanda Signe Baumane’ın özgün kısa filmlerinin retrospektifine yer verilecek program kapsamında, Baumane’nin özel bir sunumu da olacak.

evlilik-hayatim-_-my-love-affair-with-marriage

Bir Seçki: Güney Kore

33. Ankara Film Festivali programında özellikle son dönemde önemli festivallerde ve beyazperdede önemli bir yer edinen Güney Kore sinemasından özel bir seçki yer alıyor.

Yoksulluk nafakasıyla Kuzey Koreliler’i yeniden sosyalleştirme kamplarında yaşayan ve babasını yanına getirmeye çalışan Jin-ah’ı anlatan Boksör / Fighter, 2016 Cannes Film Festivali’nde Illy Ödülü’ne aday gösterilen kısa filmi Otostopçular ile hatırlayabileceğimiz yönetmen Jero Yun imzası taşıyor.

2021 Berlin Film Festivali’nde Kristal Ayı Generation K-plus En İyi Uzun Film adaylığı olan, Kwon Min-pyo ve Han-Sol Seo yönetmenliğindeki bir ilk film olan Kısa Tatil / Short Vacation, okulda bir yaz projesi için dünyanın sonunu arayan 4 arkadaşın hikâyesini anlatıyor.

su-damlalari-boyayan-adam

Bridgette Boulliot ile birlikte yönetmen koltuğunda yer alan Oan Kim’in döneminin en önemli sanatçılarından biri olan babasını konu alan belgesel Su Damlaları Boyayan Adam / The Man Who Paimts Water Drops, hem sanatçının kökleri Kore tarihine dayanan su damlası boyama takıntısını ve büyüleyici dünyasını hem de baba oğul arasındaki jenerasyon ve mizaç farklılıklarını gözler önüne seriyor.

1801’deki Katolik Zulmü sırasında Heuksando adasına sürülen bir akademisyenin bir balıkçıyla tanışmasını anlatan Balık Kitabı / The Book of Fish, 2016’da Tallinn Siyah Geceler Film Festivali’nde Sado filmi ile Büyük Ödül’ü kazanan yönetmen Joon-ik Lee imzası taşıyor.

Anısına Godard

33. Ankara Film Festivali, 91 yaşında aramızdan ayrılan, film yapmaktan ve kendine özgü anlatımlar denemekten asla vazgeçmeyen ve nesiller boyu sinemacılara ilham veren, sinemanın ustalarından Jean-Luc Godard anısına yönetmenin 10. uzun metraj Fransız Yeni Dalga filmi Çılgın Pierrot / Pierrot The Fool’u izleyicilerle buluşturacak. Mutsuz, evli bir adam olan Ferdinand’ın hikâyesini anlatan, Godard’ın ünlü oyuncularla çalıştığı sonradan bambaşka bir dile bürünecek sinemasının ilk 10 yıllık dönemine ait film, 1965 İngiliz Film Enstitüsü Sutherland Ödülü’ne sahip.

cilgin-pierrot

Pasolini 100 Yaşında

33. Ankara Film Festivali, yönetmenliğin yanı sıra şair, senarist, yazar, gazeteci kimlikleriyle de tanınan, bu yıl 100. yaşına girecek Pier Paolo Pasolini anısına Maria Callas’ın başrolünde yer aldığı Yunan mitolojisine dayalı 1969 yapımı Medea’yı sinemaseverlerle buluşturacak. Pasolini’nin Kapadokya’da Göreme Tarihi Milli Parkı’nda çektiği film, efsanevi opera sanatçısı Maria Callas’ın büyücü Medea karakteri ile sinemada yer aldığı ilk ve tek film olması, filmde hiç şarkı söylememesi hatta çok az diyaloğunun olmasıyla da ayrı bir önem taşıyor. Euripides’in klasik eserinden uyarlanan film yönetmenin filmografisinde de ayrı bir öneme sahip.

medea

Aslında Bu Bir Pipodur

Festivalde, görsel komedinin ustası olduğu sıklıkla dile getirilen Fransız yönetmen, senarist ve oyuncu Jacques Tati’nin Amcam / My Uncle, Bay Hulot’nun Tatili / Mr.Hulot’s Holiday ve Oyun Vakti / Playtime filmleri gösterilecek. Kendisinin hayat verdiği kibar ve saygılı ama uyumsuz Mösyö Hulot karakterinin başrolde olduğu ödüllü bu üç filmde yönetmen, modern yaşamı ve tüketim kültürünü eleştiriyor ve kendine özgü mizah anlayışını yine özgün görsel ve işitsel bir üslupla birleştiriyor.

amcam-_-my-uncle

Dünya Festivallerinden Ankara’ya!

33. Ankara Film Festivali’nde Cannes, Tribeca, Saraybosna, San Sebastian başta olmak üzere sinemaseverlerin heyecanla takip ettiği festivallerde prömiyerini yapmış, ödüllerle dönmüş yapımlar izleyiciyle buluşacak.

İkinci uzun metraj filmi Sınır ile Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış bölümünde En İyi Film Ödülü’nü kazanan yönetmen Ali Abbasi, üçüncü uzun metraj filmi Kutsal Örümcek / Holy Spider ile bir kez daha Cannes’a geri döndü. Danimarka’nın Oscar adayı seçilen film, İran’ın Mashad kentinde ‘Örümcek Katili’ adlı seri katilin seks işçilerini ödüldürmesini araştıran gazeteci Rahimi’yi odağına alarak, kadın düşmanlığını eleştiriyor. Abbasi’nin 2000 yılında 16 seks işçisini öldüren bir katil ve mahkemesinden esinlendiği filmdeki rolüyle Zar Amir-Ebrahimi, 2022 Cannes Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü.

Marie Kreutzer’in Avusturya’nın Oscar adayı olan, 2022 Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış bölümünde prömiyerini yapan filmi Korsaj / Corsage Avusturya İmparatoriçesi Elizabeth; nam-ı diğer Sisi’nin 40. Yaş doğum günü kutlamalarında geçiyor ve toplum önündeki imajı ve mirasını korumaya çalışırken sorumlulukları arasında sıkışmasını anlatıyor. Filmde Sisi’ye hayat veren Vicky Krieps, Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış En İyi Performans ve Saraybosna Film Festivali Saraybosna’nın Kalbi En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazandı.

Viesturs Kairiss’in 2022 Tribeca Film Festivali En İyi Uluslararası Film Ödülü’nü kazanan, 1991 yılında Letonya’nın özgürlük mücadelesi zamanlarında genç bir yönetmen ve arkadaşlarının kendini arayışını anlattığı otobiyografik filmi Ocak / January; prömiyerini yaptığı 2022 Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış bölümünde aday olan, 19. yüzyılda bir kilise inşa etmek için İzlanda’ya gelen bir rahibin ada halkıyla karşı karşıya geldikçe inancı, misyonu ve amacından uzaklaşmaya başlamasını gözler önüne seren Hlynur Palmason imzalı Tanrı’nın Unuttuğu Yer / Godland ve Bee Thiam Tan’ın ikinci uzun metraj filmi Tiong Bahru Sosyal Kulübü/ Tiong Bahru Social Club bölümün diğer filmleri. Tiong Bahru Sosyal Kulübü dünyanın en mutlu mahallesini yaratmak için veriye dayalı bir proje olan Tiong Bahru Sosyal Kulübü aracılığıyla komik bir yolculuğa çıkan Ah Bee’nin mahalle sakinleriyle karşılaştıkça yaşadıklarını konu alıyor. Prömiyerini Busan Uluslararası Film Festivalinde yapan film, Singapur Uluslararası Film Festivali’nin açılış filmi olarak seçilmişti. Bee Thiam Tan, 5 Kasım’da festivalin konuğu olarak Ankara’da olacak ve filminin gösteriminde sinemaseverlerle buluşacak.

KINO 2022

Festivalde her yıl olduğu gibi bu yıl da Alman sinemasının son dönem öne çıkan filmleri kapsamlı bir seçki ve Goethe-Institut ile German Films’in desteği ile sinemaseverlerle buluşacak.

sevgili-thomas-_-dear-thomas

Bu bölümde, Natalia Sinelnikova’nın bir apartmanda yaşayan dünyada kalan son insanların hikâyelerini anlatan, 2022 Tribeca Film Festivali En İyi Sinematografi Uluslararası Anlatı Ödülü sahibi Biz de Ölmüş Olabilirdik / We Might as well Be Dead; ünlü Alman şair, Thomas Brasch’a yazılmış bir aşk mektubu olan Andreas Kleinert imzalı, 2022 Alman Film Ödülleri’nden En İyi Film başta olmak üzere dokuz ödülle dönen Sevgili Thomas / Dear Thomas; Shawkat Amin Korki’nin Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film kategorisinde Kristal Küre için yarışan, babasının kendisini evlendirmesini engellemek için tek yolu üniversite kazanmak olan Rojin’in ablasının yardımıyla geleceğini kurtarma savaşını anlattığı, savaşın gölgesinde geçen Sınav / The Exam ve Matti Geschonneck’nin 20 Ocak 1942 Alman Nazi rejiminin önde gelen temsilcilerinin, Berlin Wannsee’de sistematik bir şekilde 11 milyon Yahudinin katledilme kararının alındığı Wannsee Konferansını anlattığı çarpıcı yapım Wannsee Konferansı / The Conference adlı filmler gösterilecek.

Vişegrad Filmleri

Adını Çekya, Macaristan, Polonya ve Slovakya’dan oluşan dünyanın en eski uluslararası işbirliklerinden Vişegrad Dörtlüsü’nden alan, Vişegrad Filmleri seçkisinde 2020-2022 yılları arasında izleyiciyle buluşmuş yapımlardan oluşan 4 film yer alıyor.

zatopek

Ukrayna’nın Odessa hapishanesinde mahkûm olan 107 annenin gerçek hikâyelerini anlatan Peter Kerekes yönetmenliğindeki 107 Anne / 107 Mothers 2021 Venedik Film Festivali Yeni Ufuklar En İyi Senaryo ve 2021 Şikago Uluslararası Film Festivali Gümüş Hugo En İyi Yönetmen ödülü başta olmak üzere pek çok ödüle sahip.

2022 Cannes Film Festivali Jüri Özel Ödülü kazanan, 84 yaşındaki yönetmen Jerzy Skolimowski imzalı Aİ / EO, bir eşeğin Polonya sirkinde başlayan ve bir İtalyan mezbahasında biten hikâyesini konu alıyor. Robert Bresson’un kült filmi Rastgele Balthazar’ın eşeğinden ilhamını alan film Oscar Ödülleri’nde En İyi Uluslararası Film dalında Polonya’yı temsil edecek. 

Peter Bergendy’nin yönetmenliğindeki Macaristan’ın Oscar adayı olan Post Mortem aynı zamanda Macaristan’ın ilk korku filmi. 1. Dünya Savaşı’nda öldü sanılıp toplu mezarda bırakılan bir Alman askerinin kurtarıldıktan sonra köyüne dönüşü ve yaşananların hikâyesini anlatan film bir çok festivalden ödüllerle döndü.  

David Ondricek imzalı 2021 Karlovy Vary Film Festivali Pravo İzleyici Ödülü sahibi Zátopek, “Çek Lokomotifi” lakaplı altın madalya sahibi, efsanevi uzun mesafe koşucusu Emil Zátopek’in hayatını konu alıyor.

Murat Özer ve Agah Özgüç Anısına…

33. Ankara Film Festivali, bu yıl aramızdan ayrılan Murat Özer ve Agah Özgüç’ü festivalde dostları ve sevenleriyle birlikte anacak. 1990 yılında başladığı sinema yazarlığı serüvenine Türkiye’nin önemli gazete, internet sitesi ve dergilerinde devam eden, televizyon için sinema ve kültür sanat programları hazırlayan, danışmanlık yapan Murat Özer, 2007-2010 yılları arasında Ankara Film Festivali’nin de defalarca konuğu olan, yazılarıyla destek veren Murat Özer, bu yıl festivalde adına verilecek SİYAD En İyi Film Ödülü, bir film gösterimi ve panel ile anılacak.

Aylin Nazlıaka, Esin Küçüktepepınar, Murat Erşahin ve Uğur Vardan’ın konuşmacı olarak yer alacağı Olkan Özyurt moderatörlüğündeki Murat Özer Anısına paneli 8 Kasım’da saat 19.00’da Büyülü Fener Sineması Kızılay Salon 3’te düzenlenecek. Panelin ardından Bruno Dumont’un 2016 yapımı filmi, Cicim / Slack Bay gösterilecek. Fransa’nın kuzey batısında 1910 yılının yaz mevsiminde geçen, polis bir dizi kayıp vakası araştırırken, iki ailenin karşı karşıya gelmesini anlatan filmin en önemli özelliklerinden biri de müzikleriyle ön plana çıkıyor olması. Murat Özer’in pek çok sanat dalıyla olduğu gibi müzikle de iç içe bir sinema yazarı olması bu filmin seçilmesinde önemli bir rol oynuyor.

Türkiye sinema tarihine dair filmlerin kendi sahiplerinin bile unuttuğu detayları bilen, Yeşilçam döneminin görsel ve işitsel hafızası, elindeki görsel hazineyi maddi çıkara dönüştürmeyi aklından bile geçirmeyen, kitaplar ve sergilerle sinemaseverlerle buluşturan gazeteci, sinema yazarı Agah Özgüç, pek çok kişinin “Agah abisi” anısına ise, Handan Kümbetlioğlu’nun yönetmenliğini üstlendiği Agah Özgüç Anısına: Perdede Işık İzi adlı belgesel gösterilecek. Belgesel, Agah Özgüç’ün ilk gençlik yıllarından günümüze kadar uzanan yaşamını ele alırken; ailesi, yakınları ve dostlarıyla onun bakışını, sinemaya olan sevgi ve emeğini izleyiciye aktarıyor. 10 Kasım’da gerçekleşecek filmin gösterimi öncesinde Olkan Özyurt bir sunum yapacak, gösterim sonrasında yönetmenin katılımıyla düzenlenecek söyleşide Agah Özgüç’ün sinemamıza ve bize kattıkları konuşulacak.

Festival’de “Özel Gösterimler”

33. Ankara Film Festivali, Ulusal Yarışma ve Dünya Sineması’nda yer alan filmlerin yanı sıra Özel Gösterimler bölümünde dikkat çeken yapımları izleyiciyle buluşturacak.

İffet Eren Danışman Boz’un gelenekleri devam ettirme ve modernleşme arasında fikir ayrılığı yaşayan bir aileyi konu aldığı “Turna Misali”; Tareq Daoud’un Türkiye’de ünlü bir adam olan eski kocasına velayeti verilen kızını kaçırmaya karar veren Fransız Claire’in zorlu yolculuğunu anlattığı “Yaban” ve Jeyan Kader Gülşen ve Zekiye Kaçak’ın toplum, aile baskısı ve kendi iç çatışmaları nedeniyle cinsel yönelimini gizleyerek yaşamak zorunda kalan üç kişinin hikâyesini anlattıkları “Bu Ben Değilim” bölüm kapsamında gösterimi yapılacak filmler.

bu-ben-degilim1

yaban_2

turna-misali2

Özel Gösterimler bölümünde “Yakın Tarih” başlığı altında dört özel belgesel beyazperdede izleyiciyle buluşacak. Aslı Esma Karaca’nın 1968’de üniversiteye başlayan ve öğrenci hareketlerine katılan, dönemin öğrenci liderlerinin yanında mücadele eden Tayfur Cinemre’nin motosikleti ile ODTÜ’den başlayıp, işkencehaneye, hapishaneye, arkadaşlarının katledilmesine tanıklığına giden yolculuğunu anlattığı belgeseli “Beyaz Motosiklet”; Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş sürecinde Türk tıbbının modernleşmesine ve kadınların hayatına bir çok şekilde katkıda bulunan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Doktor Besim Ömer (Akalın) Paşa’nın hayatını ve çalışmalarını anlatan Biket İlhan imzalı belgesel “Bir Hekimin Anıları”; Hasari Serhat Çelik’in Cumartesi Anneleri’nin Türkiye’deki faili meçhuller gerçeğini, kayıplar ve hak arama mücadelesini ve yıllardır verdikleri mücadele karşısında karşılaştıkları güçlükleri anlattıkları belgeseli “Karanfil Meydanı” ve İrem Aydın’ın Anadolu Pop/Rock külliyatına önemli eserler kazandırmış Moğollar grubunun bir konserine ve grup üyeleri ile yapılan röportajlara odaklanan, Issızlığın Ortasında ve Bir Şey Yapmalı parçalarının hikâyesini ve Türkiye’deki protest rock müziğin gelişimini inceleyen belgeseli “Moğollar” “Yakın Tarih” başlığıyla gösterilecek.

Özel Gösterimler bölümünde yer alan filmlerin izleyici ile buluşmasının ardından film ekiplerinin katılımıyla söyleşiler gerçekleşecek.

Ankara Film Festivali’nde Söyleşi ve Paneller

33. Ankara Film Festivali’nde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu işbirliğiyle gerçekleşecek program kapsamında “Avrupalı Kimdir? Farklılıklarla Bir Araya Gelmek” başlığıyla bir panel düzenlenecek. Bu kapsamda Zeynep Ünal moderatörlüğünde, Türkiye-Almanya Film Festivali Başkanı Adil Kaya, gazeteci-yazar Burcu Karakaş, İletişim Sosyoloğu-akademisyen Çiler Dursun ve gazeteci-yazar Murat Yetkin’in konuşmacı olarak yer alacağı panel 9 Kasım Çarşamba günü saat 19:00’da Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşecek.

Festivalin Dünya Sineması bölümü filmlerinden “Bir Kadının Seks ve Hayata Bakışı: Signe Baumane Retrospektifi”, “Cebimdeki Taşlar / Rocks In My Pockets”, “107 Anne / 107 Mothers”, “Ocak / January” ve “Tanrı’nın Unuttuğu Yer / Godland” işbirliği kapsamında gösterilecek.

Festivalde ayrıca Andreas Treske, Doç. Dr. Nihan Gider Işıkman ve Özlem Köksal’ın konuşmacı olacağı Sinema Eğitiminde Yeni Yollar adlı bir söyleşi ile Meryem Yavuz, Murat, Levent Öztürk ve Necmi Deniz Akıncı’nın katılacağı Geleceği Görmek adlı bir panel düzenlenecek.

Ankara Filmleri

Ankara Film Festivali’nin Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ile ortaklaşa düzenlediği Ankara Filmleri bölümünde ele aldığı konu; Ankara kent merkezi veya ilçeleri kapsamında bir araştırmaya dayandırılarak kurgulanmış olan üç film yer alıyor. Ankara şehrinin gerçeğini, onu ayıran yanlarını, mekânlarını, düzenini ya da düzensizliğini, şehre özgü neler olduğunu sorgulayan ve yansıtan Mahir Kalaylıoğlu imzalı “Ankara Dump”, Kadir Uluç’un geçmişi milattan önce 1200’li yıllara dayanan antik kent Gordion’un müdavimleri çobanlar ve sürülerinin hikâyesini, Frigyalılar’dan beri Gordion’da devam eden tarımın ve hayvancılığın geçmişle olan benzerliğini inceleyen “Gordion’un Çobanları” ve yeni kurulan Cumhuriyet’in başkentinde Ziraat Bankası, İş Bankası ve Tekel binaları gibi önemli eserlerin mimarlığını yapan Giulio Mogeri’nin döneminin Illustrazione Italiana adlı dergisinde yayınlanan notları üzerinden Ankara’nın geçmişine ışık tutan Hakan Erdal ile Cem Kundakçı’nın birlikte yönettikleri “MONGERİ Engürü’nün Misafiri Ankara’nın Mimarı” adlı filmler jürinin değerlendirmesi sonucunda belirlenecek 10.000 TL’lik “VEKAM Özel Ödülü” için yarışan ve festivalde izleyiciyle buluşacak filmler.

Ankara Film Festivali Çocukları Unutmuyor!

33. Ankara Film Festivali, düzenleyeceği ücretsiz çocuk etkinlikleri ile minik sinemaseverleri de unutmuyor. “Çocukla Sinema” etkinliğinde film eleştirmeni ve senarist Burak Göral’ın seçtiği renkli, eğlenceli ve çok anlamlı mesajları olan kısa animasyon filmler çocuklarla birlikte izlenecek. Her filmden sonra o filmin ne hakkında ve mesajının ne olduğu; hikâyenin kahramanının neyi amaçladığı, neyi başarmak için neler yaptığı konuşulacak. Her filmin mesajının çocuklar tarafından doğru algılanması için onlarla renkli birer sohbet gerçekleştirilecek. Etkinlik 5 ve 6 Kasım’da Büyülü Fener Kızılay Salon 2’de saat 11.30’da gerçekleşti. 

Burak Göral, “Çocuklar İçin Film Seçme Rehberi” başlıklı seminerde ise çocuklarına iyi filmler izletmek ve hayatın önemli meselelerini onlara filmlerle anlatmanın kolaylığını önemseyen ebeveynlerle buluşacak. Seminerde, çocukları internetteki zararlı içeriklerden koruma yolları, çocukların duygu ydünyalarının gelişiminde sinemadan nasıl faydalanabileceği, izlenecek filmin çocuğun yaşına uygunluğunun nasıl anlaşılabileceği, izlenecek filmleri nasıl seçmek gerektiği ve örnek film listeleri nelerdir gibi soruların cevapları yanıt bulacak. Seminer 10 Kasım’da Büyülü Fener Kızılay Salon 4’de saat 19.00’da düzenlenecek.

Festival kapsamında, 2009 yılından beri çocuklarla film atölyeleri gerçekleştiren, 2011’de Documentarist tarafından düzenlenen Hangi İnsan Hakları? Film Festivali Çocuk Atölyeleri’nin kurucularından, belgesel yönetmeni ve Evro adlı çocuk kitabının yazarı Elif Ergezen “Çocuklarla Stop Motion Atölyesi” düzenleyecek. Atölye 9 Kasım’da Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde saat 17.00’da Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu işbirliğiyle gerçekleşecek.

Festival Destekçileri

33. Ankara Film Festivali, destek sponsorları Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi, Bulvar Loft, Yıldızlar Grup, Nurol Holding, Concorde Hotels & Resort, ITC Türkiye ve Biletini Al’a, yabancı misyonlar Fransız Büyükelçiliği, Fransız Kültür Merkezi,  German Films, Goethe Institut Ankara, Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Slovakya Büyükelçiliği, Avusturya Büyükelçiliği, İtalya Büyükelçiliği, Kore Kültür Merkezi, Luxemburg Büyükelçiliği, Singapur Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne, basın sponsorları Altyazı, Beyazperde, Birgün, Cinedergi, Cumhuriyet, Gazete Duvar, Habertürk, KRT, Lavarla, Öteki Sinema, Popüler Sinema, Radyo Odtü , Sadibey.com, Sinemalar.com, T24’e ve diğer tüm hizmet sponsorlarına teşekkür ederi.

Gazeteci * Veysel KAVRAYAN

[UHA Haber Ajansı, 07 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.