enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 RTÜK Başkanı Şahin: “İslamofobi sadece ‘bir içerik sorunu’ değil, bir güvenlik, bir kimlik ve bir insanlık meselesi”
00:51 Yenidoğan Çetesi’ davasında 5. duruşma görüldü
00:50 Fırtınalı bir dönemde AB dönem başkanlığını devralan Danimarka’yı neler bekliyor?
00:41 Almanya’da bir şirkette meydana gelen bıçaklı saldırıda bir kişi öldü, iki kişi yaralandı
00:35 Tunç Soyer’in gözaltına alındığı İzmir’deki yolsuzluk operasyonunda şaşırtan detay! Şikayet eden Cemil Tugay çıktı.
00:27 İtalya’da kavurucu sıcaklar: İki ölü, 17 şehir için kırmızı alarm
00:22 MİT Başkanı Kalın, Irak’ın kuzeyinde temaslarda bulundu
00:22 ‘Cam tavanı’ aşmak: Bilimde kadınların dönüştürücü gücü
00:11 Hangi AB ülkesi en çok düzensiz göçmeni geri gönderiyor?
00:10 Azerbaycan ve Küresel Süreçler
00:08 Sessiz kahramanlara bir saygı duruşu: “Babam Misafir İşçiydi” kitabı
23:09 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hatay, İzmir ve Manisa’daki yangınlar kısmen kontrol altına alındı.
08:59 Büyük yolsuzluk operasyonu İzmir’e de sıçradı: Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer gözaltına alındı
08:34 TBMM bugün yoğun gündemle haftaya başlıyor
08:13 CHP kurultayı davası ertelendi
00:50 Kartepe’de Açık Hava Sinema Keyfi Başladı
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
00:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
00:24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni Araştırmaya göre, Türkiye “Yüksek Su Stresi” kategorisinde

Yeni Araştırmaya göre, Türkiye “Yüksek Su Stresi” kategorisinde
8 Eylül 2023
65
A+
A-

ajle

Hidropolitik Akademi Başkanı ve Su Politikaları uzmanı Dursun YILDIZ, Yeni bir araştırmaya göre, dünya nüfusunun dörtte birine ev sahipliği yapan yirmi beş ülkenin çok şiddetli su stresi ile karşı karşıya bulunduğunu ve Türkiye’nin de “Yüksek Su Stresi” kategorisinde olduğuna dikkat çekti.

UHA / İnternational News Agency

Su Politikaları uzmanı Dursun YILDIZ, Dünya Kaynakları Enstitüsü’nden alınan verilere göre, bu ülkelerin her yıl düzenli olarak su kaynaklarının yüzde 80’ini kullandıklarını gösterdiğini açıkladı.

WRI’nin Aqueduct su risk haritasının, dünya çapında su talebinin arttığını ve 1960’tan bu yana iki katına çıktığını ortaya koyduğunu söyleyen YILDIZ, Avrupa ve ABD’de su talebi yatay seyrederken, Afrika’da hızla arttığını ve 2050 yılına kadar dünya çapında su talebinin ise yüzde 20 ila yüzde 25 arasında artmasının beklendiğinin altını çizdi.

Su Politikaları uzmanı Dursun YILDIZ, En fazla su stresi altında olan 25 ülke arasında Suudi Arabistan Şili, San Marino, Belçika ve Yunanistan yer alıyor. Şu anda en yüksek su stresiyle karşı karşıya olan beş ülke ise Bahreyn, Kıbrıs, Kuveyt, Lübnan ve Umman” olduğunu ifade etti.

“Aqueduct analizine göre, küresel olarak yaklaşık 4 milyar insan yani, dünya nüfusunun yarısı yılda en az bir ay boyunca aşırı derecede yüksek su stresine maruz kalıyor” diyen Dursun YILDIZ, 2050’ye gelindiğinde bu sayının yüzde 60’a çıkabileceğinin öngörüldüğünü belirtti.

Hidropolitik Akademi Başkanı ve Su Politikaları uzmanı YILDIZ, şunları söyledi:

“Aqueduct verilerine göre, 2050 yılına gelindiğinde küresel GSMH’nin yüzde 31’i ki bu 70 trilyon dolar değerinde, yüksek su stresine maruz kalacak, bu oran 2010 yılındaki yüzde 24 (yüzde 15 trilyon) seviyesinden artacak. Hindistan, Meksika, Mısır ve Türkiye olmak üzere dört ülke, 2050 yılında maruz kalan GSMH’nin yarısından fazlasını oluşturacak.

Su riski araştırması, artan su stresinin ülkelerin ekonomik büyümesini tehdit ettiğini söylüyor. Aynı zamanda bunda gıda üretimi de etkileniyor. Araştırma, dünyanın sulu tarımının yüzde 60’ının, özellikle şeker kamışı, buğday, pirinç ve mısır olmak üzere aşırı derecede yüksek su stresi ile karşı karşıya olduğunu söylüyor.

2050 yılına kadar dünyanın,  öngörülen 10 milyar insanı beslemek için 2010 yılına göre yüzde 56 daha fazla gıda kalorisi üretmesi gerekecek”.

Su Politikaları uzmanı Dursun YILDIZ, çok şiddetli su sıkıntısı  ile karşı karşıya olan 25 ülkeyi de şöyle sıraladı:

Bahreyn, Kıbrıs, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İsrail, Mısır, Libya, Yemen, Botsvana, İran, Ürdün, Şili, San Marino, Belçika, Yunanistan, Tunus, Namibya, Güney Afrika, Irak, Hindistan ve Suriye.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.