enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:32 Kocaeli’nin Kartepe Belediyesi’nden Taraklı Yangınına Müdahale Desteği
07:13 CHP kurultayıyla ilgili ceza davası: Görevsizlik kararı kaldırıldı
00:53 RTÜK Başkanı Şahin: “İslamofobi sadece ‘bir içerik sorunu’ değil, bir güvenlik, bir kimlik ve bir insanlık meselesi”
00:51 Yenidoğan Çetesi’ davasında 5. duruşma görüldü
00:50 Fırtınalı bir dönemde AB dönem başkanlığını devralan Danimarka’yı neler bekliyor?
00:41 Almanya’da bir şirkette meydana gelen bıçaklı saldırıda bir kişi öldü, iki kişi yaralandı
00:35 Tunç Soyer’in gözaltına alındığı İzmir’deki yolsuzluk operasyonunda şaşırtan detay! Şikayet eden Cemil Tugay çıktı.
00:27 İtalya’da kavurucu sıcaklar: İki ölü, 17 şehir için kırmızı alarm
00:22 MİT Başkanı Kalın, Irak’ın kuzeyinde temaslarda bulundu
00:22 ‘Cam tavanı’ aşmak: Bilimde kadınların dönüştürücü gücü
00:11 Hangi AB ülkesi en çok düzensiz göçmeni geri gönderiyor?
00:10 Azerbaycan ve Küresel Süreçler
00:08 Sessiz kahramanlara bir saygı duruşu: “Babam Misafir İşçiydi” kitabı
23:09 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hatay, İzmir ve Manisa’daki yangınlar kısmen kontrol altına alındı.
08:59 Büyük yolsuzluk operasyonu İzmir’e de sıçradı: Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer gözaltına alındı
08:34 TBMM bugün yoğun gündemle haftaya başlıyor
08:13 CHP kurultayı davası ertelendi
00:50 Kartepe’de Açık Hava Sinema Keyfi Başladı
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ege Bölgesi’nin önemli tarımsal su kaynaklarından Gediz Nehri’nde kirlilik, 4. dereceye ulaştı

Ege Bölgesi’nin önemli tarımsal su kaynaklarından Gediz Nehri’nde kirlilik, 4. dereceye ulaştı
8 Eylül 2023
22
A+
A-

Su Politikaları Derneği (SPD), Havza Ölçeğinde 2021 yılında inceledikleri ve “Sularımız kirleniyor, acil su kalitesi yönetimi”başlıklı bir rapor hazırladı.

UHA / İnternational News Agency

Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı ve Hidropolitik Akademi Müdürü Dursun Yıldız, raporla ilgili yaptığı açıklamada, ülke olarak suların kirlenmesi dolayısıyla, Havza Ölçeğinde Acil ve Radikal Su Kalitesi Yönetimi’nin gerekli olduğuna dikkat çekti.

SPD Başkanı Yıldız ; Su bir ulusal güvenlik meselesi ama siyasetin gündeminde yeterince yer almıyor ! – Su Politikaları Derneği

[Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı ve Hidropolitik Akademi Müdürü Dursun Yıldız]

SU POLİTİKALARI DERNEĞİ RAPORU 

Ülkemizde sıklaşan kurak dönemler nedeniyle su miktarı konusundaki duyarlılığın öne çıktığını ifade eden Dursun Yıldız, “ancak su miktarı kadar suyumuzun kalitesini de korumalıyız” dedi.

Bu konuyu 2021 yılında incelediklerini hatırlatan Yıldız, “SULARIMIZ KİRLENİYOR ,ACİL SU KALİTESİ YÖNETİMİ GEREKLİ” başlıklı bir rapor hazırladıklarını dile getirdi.

Gediz Nehri'ne 300 milyon liralık yatırım yapıldı - Son Dakika Haberleri

Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı ve Hidropolitik Akademi Müdürü Dursun Yıldız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Gediz Nehri’nde yaptığı kontrollerin kirliliğin dördüncü dereceye ulaştığını ortaya koyduğunu, bu konuda radikal ve acil önlem ihtiyacın olduğunun altını çizdi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 207 Sözleşmeli Personel alacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yaptığı su kalitesi izleme çalışmalarının sonuçlarının, Türkiye’nin batısındaki nehir havzalarımızda su kalitesinin Kirli (III) ve Çok Kirli (IV. Sınıf ) su kalitesinde olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirten Dursun Yıldız, bu durumun bu havzalarda acil Su Kalitesi Yönetimine geçilmesini zorunlu kıldığına da dikkat çekti.

SPD'den Yeni Rapor: Sularımız Çok Kirlendi. ACİL Su Kalitesi Yönetimi Gerekli – Su Politikaları Derneği

Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Dursun Yıldız, Havza Ölçeğinde 2021 yılında inceledikleri ve “Sularımız kirleniyor, acil su kalitesi yönetimi” başlıklı raporda yer alan  ve alınması gereken bazı tedbirleri aşağıdaki kısa öneriler olarak  sundu.

  1. Su Kalitesi Yönetimi su hizmetleri yönetiminin öncelik taşıyan bir bölümü olarak kabul edilmelidir.
  2. Popülist politikalardan uzak ekolojik dengeyi dikkate alan  bir su kalitesi yönetimine geçilmelidir
  3. Sürdürülebilir su kalitesi yönetimi için kirliliğin önce kaynağında önlenmesi veya azaltılması esası benimsenmelidir
  4. Havza ölçeğinde Su Kalitesi Yönetimi ve Denetimi  DSİ Genel Müdürlüğünde oluşturulacak bir ÇEVRE KORUMA VE DENETİM DAİRE BAŞKANLIĞI  tarafından yapılmalıdır.
  5.  Çevre ,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının  su kalitesi ölçüm ve izleme birimleri  SYGM eşgüdümünde DSİ SU KALİTESİ GÖZLEM  AĞINA alınmalıdır.
  6. Atıksuyun önce yerel ölçekte arıtılması için uydukentlere ve sitelere paket arıtma tesisleri kurularak ön arıtma yapılmalı ve bu suyun o bölgede uygun alanlarda çevrimiçi olarak kullanılması planlanmalı teşvik edilmeli  ve uygulanmalıdır.
  7. Sanayi tesislerindeki kirliliğin tesis içinde arıtılması ve arıtılmış atık  suyun çevrimiçi olarak tekrar kullanılması teşvik edilmelidir.
  8. Noktasal kirleticilerin kontrolü için teknoloji tabanlı anlık gözlem altyapısı oluşturulmalı ve buradan elde edilen veriler Havza Yönetim Heyetinde Görevli ilgili kurum ve sivil toplum kuruluşları ile anlık olarak paylaşılmalıdır.
  9. Yaygın ve etkili kirlilik oluşturan sulamadan dönen drenaj sularının arıtılarak tekrar kullanılması planlamada  sulama sisteminin  bir parçası olarak ele alınmalıdır. Mevcut zirai kirlilik için drenaj kanallarının nehre ve sucul doğal ortama  bağlandığı yerlerde azot ve fosfor tutulması için dinlendirme havuzları yapılmalıdır.
  10. Aşırı kimyasal gübre kullanımının önlenmesi ve organik gübre kullanımının teşvik edilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.
  11. Havza ,alt havza , bölge ve nehir  ölçeğinde mevcut ve mutasavver kirlilik yüklerini de dikkate alan DİNAMİK KİRLİLİK MODELLERİ   oluşturulmalıdır.
  12. Atıksı Arıtma Tesisi bulunmayan 53 adet OSB’de bu tesislerin hızla kurulması sağlanmalıdır
  13. OSB ‘lerin atıksularını arıtıp tekrar kullanabilmeleri için teşvik verilmelidir
  14. OSB’lerin atıksularının belediyelerin kanalizasyon sistemine bağlanmasına izin verilmemelidir.
  15. Belediyelerde yağmur suyu ve kanalizasyon suyunu taşıyan ortak sistemin   birbirinden ayrılarak yağmur sularının uygun yerlerde depolanması ve kullanılması sağlanmalıdır.
  16. İyi tarım uygulamalarıyla organik tarıma geçiş sağlanmalı ve hayvansal atık yönetim stratejileri  belirlenmelidir
  17. Çevre korunmasına  halkın katılımını kolaylaştırmak ve çevre kirliliğini önlemeye ve azaltmaya katkı sağlamak amacıyla   halkın erişimine açık  bir elektronik bir veri tabanı oluşturulmalıdır.
  18. KALİTESİ BOZULMUŞ OLAN SULARIN İYİ SU KALİTESİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEĞİ BİR HEDEF TARİH AÇIKLANMALIDIR

Gazeteci* Ataner YÜCE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.