enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:52 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Mısır ve Endonezya dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptı.
09:27 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, İncirlik Hava Üssü’nden “canlı yayın” yapılmasıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı
06:51 İran’daki Türk vatandaşlarına güvenlik uyarısı
00:52 Ege Üniversitesi’den,“34. Yılında Her Yönü ile Hocalı ve Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri”
00:45 ManpowerGroup: Zorunlu ofise dönüş, kadınların işten ayrılma olasılığını erkeklere kıyasla 3 kat artırıyor
00:17 EÜ’de Ramazan Huzuru: İftar sofrası tasavvuf musikisi ile taçlandı
00:10 DMM’den “sınırda kaçak geçiş” iddialarına yalanlama
00:08 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Ülkemizin geleceğinde benzer acıları üretecek hiçbir müdahale zemini, hiçbir vesayet odağı kalmamıştır.”
00:03 Demokrasiye vurulan darbe: 28 Şubat
00:00 ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın , “Güçlü bir katılım bankacılığını çok önemsiyoruz”
14:55 ABD ve İsrail’in İran’a saldırısı, Körfez’de tansiyonu yükseltiyor
14:19 Bolu Belediyesi’ne operasyon: Tanju Özcan ve 12 kişi gözaltına alındı
13:51 ABD – İsrail’in kardeş İran’a saldırısı öncesi çıkan haberler…
12:20 İran, İsrail’e misilleme saldırısı başlattı
12:12 ABD ve İsrail, İran’a saldırı başlattı
00:11 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:10 “28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
00:08 Rusya Yeni Türkiye Büyükelçisini Atadı “Sergey Verşinin”: Jeopolitik Portre Analizi
00:08 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:07 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni Araştırmaya göre, Türkiye “Yüksek Su Stresi” kategorisinde

Yeni Araştırmaya göre, Türkiye “Yüksek Su Stresi” kategorisinde
8 Eylül 2023
105
A+
A-

ajle

Hidropolitik Akademi Başkanı ve Su Politikaları uzmanı Dursun YILDIZ, Yeni bir araştırmaya göre, dünya nüfusunun dörtte birine ev sahipliği yapan yirmi beş ülkenin çok şiddetli su stresi ile karşı karşıya bulunduğunu ve Türkiye’nin de “Yüksek Su Stresi” kategorisinde olduğuna dikkat çekti.

UHA / İnternational News Agency

Su Politikaları uzmanı Dursun YILDIZ, Dünya Kaynakları Enstitüsü’nden alınan verilere göre, bu ülkelerin her yıl düzenli olarak su kaynaklarının yüzde 80’ini kullandıklarını gösterdiğini açıkladı.

WRI’nin Aqueduct su risk haritasının, dünya çapında su talebinin arttığını ve 1960’tan bu yana iki katına çıktığını ortaya koyduğunu söyleyen YILDIZ, Avrupa ve ABD’de su talebi yatay seyrederken, Afrika’da hızla arttığını ve 2050 yılına kadar dünya çapında su talebinin ise yüzde 20 ila yüzde 25 arasında artmasının beklendiğinin altını çizdi.

Su Politikaları uzmanı Dursun YILDIZ, En fazla su stresi altında olan 25 ülke arasında Suudi Arabistan Şili, San Marino, Belçika ve Yunanistan yer alıyor. Şu anda en yüksek su stresiyle karşı karşıya olan beş ülke ise Bahreyn, Kıbrıs, Kuveyt, Lübnan ve Umman” olduğunu ifade etti.

“Aqueduct analizine göre, küresel olarak yaklaşık 4 milyar insan yani, dünya nüfusunun yarısı yılda en az bir ay boyunca aşırı derecede yüksek su stresine maruz kalıyor” diyen Dursun YILDIZ, 2050’ye gelindiğinde bu sayının yüzde 60’a çıkabileceğinin öngörüldüğünü belirtti.

Hidropolitik Akademi Başkanı ve Su Politikaları uzmanı YILDIZ, şunları söyledi:

“Aqueduct verilerine göre, 2050 yılına gelindiğinde küresel GSMH’nin yüzde 31’i ki bu 70 trilyon dolar değerinde, yüksek su stresine maruz kalacak, bu oran 2010 yılındaki yüzde 24 (yüzde 15 trilyon) seviyesinden artacak. Hindistan, Meksika, Mısır ve Türkiye olmak üzere dört ülke, 2050 yılında maruz kalan GSMH’nin yarısından fazlasını oluşturacak.

Su riski araştırması, artan su stresinin ülkelerin ekonomik büyümesini tehdit ettiğini söylüyor. Aynı zamanda bunda gıda üretimi de etkileniyor. Araştırma, dünyanın sulu tarımının yüzde 60’ının, özellikle şeker kamışı, buğday, pirinç ve mısır olmak üzere aşırı derecede yüksek su stresi ile karşı karşıya olduğunu söylüyor.

2050 yılına kadar dünyanın,  öngörülen 10 milyar insanı beslemek için 2010 yılına göre yüzde 56 daha fazla gıda kalorisi üretmesi gerekecek”.

Su Politikaları uzmanı Dursun YILDIZ, çok şiddetli su sıkıntısı  ile karşı karşıya olan 25 ülkeyi de şöyle sıraladı:

Bahreyn, Kıbrıs, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İsrail, Mısır, Libya, Yemen, Botsvana, İran, Ürdün, Şili, San Marino, Belçika, Yunanistan, Tunus, Namibya, Güney Afrika, Irak, Hindistan ve Suriye.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.