enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:16 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:41 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
06:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
00:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
00:52 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
00:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
00:38 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
00:38 Yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönüş yolculuğu başladı
00:26 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi yapılacak…
00:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
00:12 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
10:08 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
10:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
09:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
09:14 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yalçın Karatepe: “Kredi Kartı Borçlarının Yeniden Yapılandırılması yoksulluğu sürdürülebilir hale getiriyor”

Yalçın Karatepe: “Kredi Kartı Borçlarının Yeniden Yapılandırılması yoksulluğu sürdürülebilir hale getiriyor”
28 Eylül 2024
19
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeyi eleştirerek, bu kararın vatandaşın yoksulluktan kurtulmasını sağlamayacağını, aksine daha fazla borç biriktirmesine yol açacağını belirtti. Karatepe, bu düzenlemenin “sürdürülebilir yoksulluk” yarattığını vurguladı.

Yalçın Karatepe, kredi kartı borçlarının 60 ay vade ile yapılandırılmasına yönelik düzenlemenin, vatandaşın içinde bulunduğu derin yoksulluğu perdelemekten öteye gitmediğini ifade etti.

Karatepe, “Vatandaşın borç sarmalına girmesinin asıl nedeni, ücretlerin baskı altında tutulması ve gelirlerin düşük kalmasıdır. Gelirler zorunlu harcamaları karşılamaya yetmezken, borcun vadelere yayılması çözüm değildir. Yapılması gereken, öncelikle ücret ve aylıklarda artış sağlayacak düzenlemelerdir.” dedi.

Yapılandırma sürecinde uygulanacak faiz oranının sabit tutulacağını belirten Karatepe, bu durumun vatandaşı uzun süre yüksek faiz yüküyle karşı karşıya bırakacağını söyledi. “Borç yapılandırılırken faiz oranları düşse bile vatandaş yüksek faiz ödemeye devam edecek. Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyonun 2026 yılında %9,7’ye düşeceğini öngören hükümet, vatandaşın 2029 yılı sonuna kadar %70’in üzerinde faiz ödemek zorunda kalmasına yol açıyor. Bu durumdan kimin daha fazla kazanç sağlayacağı ortada. Vatandaşa daha fazla faiz yükü bindirerek mağduriyetlerini artıran bir düzenlemeyle karşı karşıyayız.” diye konuştu.

Karatepe, 60 ay vade ile kredi kartı borcunun taksitlendirilmesinin, borç sarmalında olan vatandaşlar için bir çözüm getirmeyeceğini belirtti. “60 ay vadeyle ev alınan bir ülkede, kredi kartı borcunun da bu kadar uzun sürede ödenmesinin normalleştirilmesi, ekonomimizin içinde bulunduğu vahim tabloyu gözler önüne seriyor. Gelir düzeyinde artış sağlanmadığı sürece, borç yapılandırması ancak geçici bir rahatlama sağlar, borç yükü ise faizle beraber büyümeye devam eder. Türkiye’nin ekonomik gerçekleri göz önüne alındığında, bu düzenleme vatandaşın lehine değil, aksine ekonomik sorunları daha da derinleştirecek bir aldatmacadır. Yüksek enflasyon altında ezilen halkın sorunlarına yüzeysel tedbirlerle yaklaşmak yerine, kalıcı çözümler üretilmeli” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karatepe, bu durumdan kurtulmanın mümkün olduğunu belirterek, çözüm önerilerini sıraladı:

1. Asgari ücretten başlayarak, tüm ücret ve emekli aylıklarını insanca yaşanabilecek seviyelere çıkararak, vatandaşların borçlanmak zorunda kalmadan hayatlarını sürdürebilmelerini sağlamak.

2. Kredi kartı borçlarına uygulanan faiz üzerinden alınan Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ve Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu’nun (KKDF) derhal sıfırlanması. Bu adımlar atılmadığı sürece, yalnızca yoksulluğu sürdürülebilir hale getiren politikalarla karşı karşıya kalacağız. Vatandaşın borç sarmalından kurtulması için gerçek ve kalıcı çözümler üretilmelidir.” ifadelerini kullandı. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.