enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Validebağ Korusu’nda Belediye Çalışması Tepki Çekti

Validebağ Korusu’nda Belediye Çalışması Tepki Çekti
23 Eylül 2021
292
A+
A-

UHA HABER / Validebağ Korusu, İstanbul’un Anadolu yakasında kent içinde kalmış en nadide doğal alanlardan biri. Ancak 1997 yılından beri korunun imara açılması için çok çeşitli girişimler yapılsa da Validebağ Gönüllüleri’nin yürüttüğü hukuki mücadeleyle koru hala birinci derecede SİT alanı olma özelliğini koruyor.

Mustafa Kemal AtatürkÜsküdar Belediyesi’ne bağlı araçlar Salı sabah erken saatlerde koruya kum döktüler.

Yaz başından beri tetikte olan, son 20 gündür de üç vardiya halinde koruda nöbet tutan Validebağ Gönüllüleri, yıllardır yapılan itirazlara rağmen belediyenin bu girişimine tepki gösterdi.

‘’20 gün sonunda şafak operasyonu yaptılar, kamusal alanı korumak toplumsal sorumluluğumuz’’

Çıkan arbedede zarar görenlerden biri de yıllardır Validebağ Korusu’nda yürütülen sivil mücadelenin içinde olan Hikmet Durukanoğlu’ydu.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Durukanoğlu, ‘‘Daha önce özel şirketler burada bir şeyler yapmak istiyordu, ancak biz direnince gidiyorlardı. Bu kez belediye kendi adamlarını gönderdiler ve 20 gün boyunca neredeyse bir şey yapmadan beklediler. 20 gün sonunda ise şafak operasyonu yaptılar. Belediye onları 20 gün hiçbir iş yapmadan tutabildi. Biz durmasak ne yapacakları belliydi. Mahalleliler ve gönüllüler korunun üç noktasında sabah sekiz, akşam beş burada nöbet tuttu. Biz çekilmelerini beklerken şafak operasyonu oldu. Kolumu incittiler. Darp raporu aldım. Suç duyurusunda bulunacağım. Kamusal alan hepimizin toplumsal sorumluluğu. Bu koruyu korumak hepimizin görevi. Bırakın koruya müdahale etmeyi burada ekosistem tabanlı yönetim planı uygulanmalı’’ diye konuştu.

‘‘Önce otopark, sonra millet bahçesi ve binalar dikileceğini düşünüyorum, burası karşı taraf için rant alanı’’

Korunun öneminin Corona virüsü pandemisi sırasında iyice görünür olduğunun altını çizen Cengiz Çağlayan da birçok gönüllü gibi bu girişimlerin ardında koruyu önce millet parkına çevirmek ardından ranta açmak olduğunu düşünüyor.

VOA Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan Çağlayan, ‘‘Çocuklarımız için torunlarımız için buradayız. Burada yapılan şeylerin ranta dönük içeriği olduğuna inanıyoruz. Sürekli yalan söyleniyor. Burası SİT alanı olduğu için mahkeme kararları var. Fakat bunları dinlemiyor, ‘yol yapacağız’ filan diye giriyorlar. Önce otopark, sonra millet bahçesi gibi bir şey yapacaklar. En son da buraya resmen binaların dikileceğini düşünüyorum hem de mahkeme kararlarına rağmen. Pandemiden veri yani 1,5 senedir her gün buraya geliyorum. Hiç hastalanmadım burasının sayesinde. Bizim için yaşam alanı burası karşı taraf için ise rant alanı. Bu yüzden 20 senedir bu mücadeleye devam ediyoruz’’ dedi.

‘‘Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’i vicdana davet ediyoruz’’

Burcu Kiriş de sabahki müdahalede en sert karşı çıkan Validebağ gönüllülerinden biri. Kiriş, kendisinin de gözaltına alınmak istendiğini ifade ediyor.

Validebağ gönüllüsü, ‘‘23 yıldır buraya pek çok proje yapmak istiyorlar. Geçen ay kum dökmüşlerdi. Yine geldiler. Bu sefer daha çok kamyonetle, kepçeli araçlarla geldiler. Sabah beşten itibaren işçiler ve sivil polisler buradaydı. Onlarla mücadele ettik. Kumların üzerine oturduk, önlerine çıktık, araçları durdurmaya çalıştık. Onlar da bize müdahale ettiler. Darp edilen arkadaşlarımız oldu. Bizleri gözaltına almak istediler. Beni de gözaltına almak istediler bu şekilde mücadele ettik. En son elden ele zincir oluşturarak buradaki kumu çöpe döktük. Buranın ekolojik yapısının bozulmasını istemiyoruz. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’i vicdana davet ediyoruz’’ dedi.

‘‘134 kuş türü var, burası İstanbul’un en özel doğa alanlarından biri’’

CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş da yıllardır rant tehdidi altında olan Validebağ Korusu’nun doğal varlığına dikkat çekiyor.

Özçağdaş, ‘‘Sorun şu; burada doğal sit alanı var. Burası yasalarla korunuyor. Üç tane yürütmeyi durdurma kararı var. Herhangi bir şey yapmak için Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayını almalısınız. Bir koru daha nasıl korunabilir? Ama Üsküdar Belediyesi ben iktidar belediyesiyim, kendisine bir şey yapılamayacağını düşünüyor. Ve bunlar oluyor. Üsküdar Belediyesi’nin projesi varmış. 88 bin metrekare çim dökecekmiş. Amfitiyatro yapacakmış. Ama bir koru ile park arasında fark var. Park suni bir ortam, çimini ekersiniz, böcekle mücadele edersiniz ve park yaparsınız. Ama koru deyince sıfır maliyeti olan doğanın kendini yenilediği doğal bir ekosistemden bahsediyoruz. 134 kuş türü burada konaklıyor. Türkiye çapında 500 civarı kuş türü var. Burası İstanbul’un en özel doğal alanlarından birisi. İstanbul’un yapılaşmasını düşünürseniz, ne kadar kıymetli olduğunu görürsünüz 364 dönümlük bir yerden bahsediyoruz’’ diye konuştu.

Türkmen ‘‘Yapılan çalışma; yürümeyi imkansız kılan yolun doğal toprakla düzenlenmesidir’’ dese de akşam dökülen toprak toplandı

Eleştirilerin odağındaki Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise yapılan işin betonlaşmayla ilgili olmadığını söyledi.

Türkmen, ‘‘Korunun içinde çocuklar koşsun, insanlarımız spor yapsın, sabahları gelinsin, yürünsün istiyoruz. Yapılan çalışma; betonlaşan, yürümeyi imkansız kılan yolun doğal toprakla düzenlenmesidir, halkımızın talebidir. Daha önce defalarca duyurduk, kamuoyuna saygıyla yine duyuruyoruz’’ dedi.

Ancak akşam saatlerinde dökülen toprak geri toplandı.

Korunun iki asırdan uzun geçmişi var

Korunun geçmişi 1800’lerin ilk yıllarına tarihleniyor.

Osmanlı sultanı 3. Selim’in annesi Mihrişah Valide Sultan’a yaptırdığı bağ evi daha sonra Sultan 2. Mahmut’un kendi annesi Bezmialem Valide Sultan’a vermesi sonrası yurtdışı ve yurtdışından getirilen çok sayıda bitki ve ağaç bu koruya dikilir.

Bezmialem Valide Sultan zamanında koruda 206’sı armut olmak üzere 400’den cins meyve ağacının dikili olduğu belirtiliyor.

Bugün de koruda 10’u 200 yaşın üzerinde, 53’ü ise 100 yaşın üzerinde olmak üzere çoğu sakız, çınar ve meşe ağacı olmak üzere 63 anıt ağaç yer alıyor.

HABER : Hilmi HACALOĞLU & Umut ÇOLAK & İstanbul

[UHA Haber Ajansı, 23 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.