enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:03 Ümit Özdağ tahliye edildi
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 5-12 Haziran tarihlerinde 3 milyon 647 bin 742 aracın denetlendi”
06:56 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli’nin yeni anayasa çağrısı, yalnızca metin değişikliği değil; seçim sistemi, parti yasası ve meclis iç tüzüğü”
01:59 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:37 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:24 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:57 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
00:56 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
00:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
00:39 Gazeteci-Yazar Merve GÜRBÜZ, “İran, modern savaş teknolojisinin gerisinde mi kaldı?”
00:33 Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi Heyeti’nden Su Politikaları Derneği’ne Ziyaret
00:28 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
00:26 Türkiye’de işe alım piyasasında hareketlilik beklentisi sürüyor
00:15 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:05 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye-İngiltere ticari ilişkileri: Serbest Ticaret Anlaşması

Türkiye-İngiltere ticari ilişkileri: Serbest Ticaret Anlaşması
17 Ocak 2022
338
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nda 1 yıl geride kaldı. Anlaşma ikili ticaretin gümrük vergileri olmadan sorunsuz ve etkin yapılmasını sağlıyor.Gelecek dönemde daha fazla sektörü içeren yeni müzakereler planlanıyor.

Zeynep Eryılmaz
TRT Haber : Zeynep Eryılmaz

Aralık 2020’de imzalanan Türkiye ile İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması  1 Ocak 2021’de yürürlüğe girdi.

Brexit sonrası yeni pazarlar arayışı içinde olan İngiltere için anlaşma önemli bir adım oldu.

Merkezi Londra’da bulunan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası başekonomisti Çağatay Bircan, Serbest Ticaret Anlaşması’nı TRT HABER’e değerlendirdi.

Çağatay Bircan, “Bu anlaşmanın imzalanması, Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaretin devam etmesi için çok pozitif bir gelişme. Bir sene içinde pandemi ve diğer sorunlara rağmen bu ticaret hacminin büyüdüğünü görüyoruz. Bu anlaşma şu ana kadar isteklerini yerine getirmiş durumda. En önemlisi iki ülke arasında herhangi bir engel çıkmadan daha fazla ithalat vergilerini yükselme olmadan devamlılığı sağladı ticarette.” dedi.

Türkiye ile olan anlaşma 5’inci büyük anlaşma

İngiltere’nin 63 ülke ile imzaladığı anlaşmalar arasında beşinci en büyük anlaşma niteliğindeki Türkiye ile olan Serbest Ticaret Anlaşması, ikili ticaretin gümrük vergilerine takılmadan sorunsuz ve etkin yapılmasına hizmet ediyor.

Gelecek dönemde yeni müzakereler açılması gündemde.

“25 milyar dolar değerinde bir ticaret hacmi”

Çağatay Bircan, “Önümüzdeki dönemde özellikle tarımsal ürünler hizmet ve yatırım konusunda da bu anlaşmanın biraz daha açılabileceğini ve yeni başlıklar konuşuluyor. Eğer bunlar gerçekleşirse önümüzdeki dönemde hem Türkiye hem İngiltere için çok daha büyük bir ticaret hacminden bahsedebiliriz. Birleşik Krallık-Türkiye arasında 25 milyar dolar değerinde bir ticaret hacmini kapsıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye-İngiltere arasında 3 önemli sektör var”

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başekonomisti Çağatay Bircan Türkiye ve İngiltere arasında üç tane önemli sektör olduğunu belirtti:

“Birincisi otomotiv ve otomotiv parçaları. Özellikle Brexit sonrası bu ülkede çok fazla dert ediliyordu araba üretimi devam edecek mi diye. Türkiye’nin bu konuda çok önemli bir rolü var. İkinci sektör ise elektronik eşyalar her türlü beyaz eşya ve elektronik parçalar hem Türkiye’de üretimi hem de İngiltere’de üretip Türkiye’ye gönderilmesi açısından bu ticaretin devamı açısından çok önemliydi.”

Başekonomist Bircan, üçüncü sektörün tekstil olduğunu ve Türkiye’den İngiltere’ye bu sektörden net bir ihracatın olduğunun altını çizdi.

Gelecek 2 yılda daha kapsamlı bir anlaşma imzalanması bekleniyor

İngiltere, Almanya’dan sonra Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke konumunda.

Salgına rağmen 11 aylık dış ticaret hacmi Kasım 2020 itibariyle 15, 13 milyar dolara ulaştı.

Serbest Ticaret Anlaşması’nın gelecek 2 yılda daha fazla sektörü içerecek şekilde müzakere edilmesi ve daha kapsamlı bir anlaşma imzalanması bekleniyor.

[UHA Haber Ajansı, 17 Ocak 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.