enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türk azınlıkları ve toplulukları FUEN TAG 3. Tematik Semineri’nde buluştu

Türk azınlıkları ve toplulukları FUEN TAG 3. Tematik Semineri’nde buluştu
28 Eylül 2021
276
A+
A-

UHA HABER / Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) 3. Tematik Semineri 24 Eylül 2021 tarihinde çevrim içi gerçekleşti. Sanal platformda düzenlenen seminerde Türk azınlık ve toplulukları bir araya geldi.

Mustafa Kemal AtatürkSeminere Batı Trakya Türk toplumunu temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), Rodos ve İstanköy Türklerini temsilen Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (ROİSDER), Ahıska Türklerini temsilen Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Azerbaycan’da yaşayan Meshet (Ahıska) Türkleri İçtimai Birliği “VATAN” ile Romanya’daki Tatarları temsilen Tatar Demokratik Birliği katıldı.

Halit Habip Oglu (@hhoglu) | Twitter

FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu

FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu, Seminerin açılış konuşmasına başlamadan önce konukları selamladı ve Haziran 2021’deki ikinci tematik seminerden bu yana FUEN ve FUEN TAG’la ilgili yaşanan gelişmeleri ve FUEN’in gerçekleştirdiği etkinlikleri aktardı.

FUEN’in 65. yıllık kongresinin 9-12 Eylül 2021 tarihlerinde İtalya’nın Trieste şehrinde devam eden Kovid-19 salgını nedeniyle hibrid (fiziki ve çevrim içi katılım) olarak düzenlendiğini belirten Habip Oğlu, kongrede FUEN tüzüğünde değişikliklerin oylanarak kabul edildiğini ve yeni tüzüğün önümüzdeki aylarda yürürlüğe gireceğini söyledi.

FUEN’in yeni asil üyesi Tatar Demokratik Birliği Başkanı Naim Belgin de yaptığı konuşmada, FUEN TAG ailesine katılmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, Romanya’daki Tatar toplumu ile 2008 yılında kurulan Tatar Demokratik Birliği’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Naim Belgin, Tatar Demokratik Birliği’nin amacının Romanya’da yaşayan Tatar toplumunun dil ve kültürünü korumak ve yaşatmak olduğunu, bu amaç doğrultusunda kitaplar yayımladıklarını ifade etti.

Bir 1 kişi görseli olabilir

Araştırmacı Ansar Usmanov

Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” adına Dış İlişkiler Sorumlusu ve Araştırmacı Ansar Usmanov da, seminerin teması olan Ahıska Türklerinin tarihi ve kültürü ile Gürcistan’daki Atayurtlarına geri dönüş mücadelesi hakkında bir sunum yaptı.

Atayurtları Gürcistan’ın güneyi olan Ahıska Türklerinin Sovyet Lideri Stalin tarafından 14 Kasım 1944 tarihinde sürgüne gönderildiğini belirten Usmanov, bugün toplam nüfusu yaklaşık 450-600 bin olduğu tahmin edilen Ahıska Türklerinin çoğunluğunun Kazakistan, Rusya, Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan ve ABD’de yaşadığını aktardı.

Ansar Usmanov, Gürcistan’ın 1999 yılında Avrupa Konseyi’ne üyeliği sırasında üyelik şartı olarak belirlenen ve “Geri Dönüş” yasası olarak bilinen yasayı 2007 yılında çıkardığını not ederek, Gürcistan’ın söz konusu yasayla yükümlülüğünü yerine getirdiğini iddia ettiğini ancak bugüne kadar geçen sürede geri dönüşün sağlanamadığını kaydetti.

Usmanov, Ahıska Türklerini temsil eden Rusya Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Azerbaycan’da yaşayan Meshet (Ahıska) Türkleri İçtimai Birliği “VATAN”ın Ahıska Türklerinin Atayurtlarına geri dönüşü için hem yerleşik oldukları Rusya ve Azerbaycan’da hem de uluslararası platformlarda aktif çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Seminerin ikinci bölümünde katılımcı kuruluşlar, Haziran 2021’deki ikinci seminerden bu yana temsil ettikleri Türk azınlık ve toplulukları ile ilgili gelişmeler ve onların güncel sorunları ile gerçekleştirdikleri çalışma ve faaliyetleri aktardı.

[UHA Haber Ajansı, 28 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.