enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
00:57 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
00:45 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
00:27 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
00:22 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
00:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:10 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
11:24 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türk azınlıkları ve toplulukları FUEN TAG 3. Tematik Semineri’nde buluştu

Türk azınlıkları ve toplulukları FUEN TAG 3. Tematik Semineri’nde buluştu
28 Eylül 2021
279
A+
A-

UHA HABER / Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) 3. Tematik Semineri 24 Eylül 2021 tarihinde çevrim içi gerçekleşti. Sanal platformda düzenlenen seminerde Türk azınlık ve toplulukları bir araya geldi.

Mustafa Kemal AtatürkSeminere Batı Trakya Türk toplumunu temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), Rodos ve İstanköy Türklerini temsilen Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (ROİSDER), Ahıska Türklerini temsilen Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Azerbaycan’da yaşayan Meshet (Ahıska) Türkleri İçtimai Birliği “VATAN” ile Romanya’daki Tatarları temsilen Tatar Demokratik Birliği katıldı.

Halit Habip Oglu (@hhoglu) | Twitter

FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu

FUEN TAG Sözcüsü Halit Habip Oğlu, Seminerin açılış konuşmasına başlamadan önce konukları selamladı ve Haziran 2021’deki ikinci tematik seminerden bu yana FUEN ve FUEN TAG’la ilgili yaşanan gelişmeleri ve FUEN’in gerçekleştirdiği etkinlikleri aktardı.

FUEN’in 65. yıllık kongresinin 9-12 Eylül 2021 tarihlerinde İtalya’nın Trieste şehrinde devam eden Kovid-19 salgını nedeniyle hibrid (fiziki ve çevrim içi katılım) olarak düzenlendiğini belirten Habip Oğlu, kongrede FUEN tüzüğünde değişikliklerin oylanarak kabul edildiğini ve yeni tüzüğün önümüzdeki aylarda yürürlüğe gireceğini söyledi.

FUEN’in yeni asil üyesi Tatar Demokratik Birliği Başkanı Naim Belgin de yaptığı konuşmada, FUEN TAG ailesine katılmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, Romanya’daki Tatar toplumu ile 2008 yılında kurulan Tatar Demokratik Birliği’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Naim Belgin, Tatar Demokratik Birliği’nin amacının Romanya’da yaşayan Tatar toplumunun dil ve kültürünü korumak ve yaşatmak olduğunu, bu amaç doğrultusunda kitaplar yayımladıklarını ifade etti.

Bir 1 kişi görseli olabilir

Araştırmacı Ansar Usmanov

Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” adına Dış İlişkiler Sorumlusu ve Araştırmacı Ansar Usmanov da, seminerin teması olan Ahıska Türklerinin tarihi ve kültürü ile Gürcistan’daki Atayurtlarına geri dönüş mücadelesi hakkında bir sunum yaptı.

Atayurtları Gürcistan’ın güneyi olan Ahıska Türklerinin Sovyet Lideri Stalin tarafından 14 Kasım 1944 tarihinde sürgüne gönderildiğini belirten Usmanov, bugün toplam nüfusu yaklaşık 450-600 bin olduğu tahmin edilen Ahıska Türklerinin çoğunluğunun Kazakistan, Rusya, Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan ve ABD’de yaşadığını aktardı.

Ansar Usmanov, Gürcistan’ın 1999 yılında Avrupa Konseyi’ne üyeliği sırasında üyelik şartı olarak belirlenen ve “Geri Dönüş” yasası olarak bilinen yasayı 2007 yılında çıkardığını not ederek, Gürcistan’ın söz konusu yasayla yükümlülüğünü yerine getirdiğini iddia ettiğini ancak bugüne kadar geçen sürede geri dönüşün sağlanamadığını kaydetti.

Usmanov, Ahıska Türklerini temsil eden Rusya Milletlerarası Ahıska Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Azerbaycan’da yaşayan Meshet (Ahıska) Türkleri İçtimai Birliği “VATAN”ın Ahıska Türklerinin Atayurtlarına geri dönüşü için hem yerleşik oldukları Rusya ve Azerbaycan’da hem de uluslararası platformlarda aktif çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Seminerin ikinci bölümünde katılımcı kuruluşlar, Haziran 2021’deki ikinci seminerden bu yana temsil ettikleri Türk azınlık ve toplulukları ile ilgili gelişmeler ve onların güncel sorunları ile gerçekleştirdikleri çalışma ve faaliyetleri aktardı.

[UHA Haber Ajansı, 28 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.