enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
00:30 Suriye’de bir DEAŞ militanının düzenlediği silahlı saldırıda 2 ABD askeri ve 1 ABD vatandaşı hayatını kaybetti…
00:24 Gastronomide Yeni Dönem: MICHELIN Rehberine 54 Yeni Restoran
00:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nüfus artış hızı noktasında gerçekten dertliyiz”
00:23 Orban’dan Rus varlıklarının dondurulmasına tepki: ‘Brüksel sınırı aştı’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TRT Haber ekibi Erdek Körfezi’nde: Müsilaj geri mi geliyor?

TRT Haber ekibi Erdek Körfezi’nde: Müsilaj geri mi geliyor?
2 Mayıs 2023
721
A+
A-

* Geçtiğimiz haftalarda İstanbul başta olmak üzere Marmara’nın birçok noktasında ortaya çıkan görüntü, Müsilaj tehlikesini yeniden gündeme getirdi.

* Peki, o görüntüler neye işaret ediyor? Müsilaj kabusu geri mi dönüyor? TRT Haber ekibi, denizin altındaki son durumu görüntüledi.

Deniz İyidoğan
TRT Haber: Deniz İyidoğan

2 sene önce Marmara Denizi başta olmak üzere birçok noktayı etkisi altına aldı. Günlerce süren çalışmalarla Marmara müsilajdan temizlendi. Ancak kuraklık, denizin durağan olması ve kirlilik müsilajı tetikliyor.

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul, Tekirdağ, Bandırma, Gemlik, İzmit ve Erdek kıyılarında yeniden görülen kütleler göründü.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Mustafa Sarı, aşağıda şeritler haline gelmiş müsilaj kümeleri oluşmaya başlaması halinde 2021 yılındaki görüntülerin ortaya çıkabileceğini söylüyor.

Uzmanlar, deniz yüzeyindeki görüntüden ziyade altının önemli olduğunu vurguluyor. Alg artışının da yoğun şekilde devam ettiğini söylüyor. Peki, Marmara denizinde son durum ne?

TRT Haber ekibi dalış yaptı

TRT Haber ekibi, o görüntünün kaydedildiği Erdek Körfezi’nde dalış yaparak, suyun altındaki durumu görüntüledi.

TRT Haber ekibinin, dalış yaptığı noktada görüş oldukça düşüktü. Deniz suyu sıcaklığı ise 15 derece civarındaydı.

Marmara’nın umudu ‘pina’

Müsilajla mücadelede Akdeniz’in en büyük çift kabuklu deniz canlısı Pina da oldukça önemli. Prof. Dr. Sarı, Pina’nın saate ortalama 6 litre deniz suyunu filtre edebildiğini söylüyor:

8 metreden 18 metreye kadar ki alanda geçen haftaki gördüklerimiz daha böyle deniz karı şeklindeki bir müsilajdı. Şu anda olanlar iplikçik müsilaja dönüşmek üzere. Kibrit çöpünden biraz daha büyük. 10 santim boya ulaşmış, minik minik müsilaj kümeleri. Bu iyi değil. Bir pina 24 saatte yaklaşık 150 litre deniz suyu temizliyor. Eğer biz Marmara Denizi’ni müsilajdan kurtaracaksak, pina gibi organizmaları desteklememiz lazım.

“Marmara’nın Umudu Pina Projesi”yle Pinaların Erdek ve Bandırma körfezindeki dağılımları tespit edildi. 100 metrekarelik alanda 71 Pina bulundu.

***

Yazar hakkında
Deniz İyidoğan, 1989’da İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. İş hayatına 2008’de Sabah Gazetesi’nde başladı. 2014 yılına kadar foto muhabiri ve muhabir olarak görev yaptı. Ekim 2020’den beri TRT Haber için çalışıyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.