enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ticaret Bakanı Bolat, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Saleh ile Görüştü

Ticaret Bakanı Bolat, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Saleh ile Görüştü
2 Ağustos 2023
27
A+
A-

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve Mısır heyetleri olarak gelecek 5 yıl içinde karşılıklı ticarette yol haritası oluşturduklarını ifade ederek, “Bu çerçevede karşılıklı ticaret için 15 milyar dolarlık bir hedef belirledik.” dedi.

UHA / İnternational News Agency

Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığında, Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmed Samir Saleh ve beraberindeki iş dünyası temsilcilerini ağırladı.

Bolat, basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından yaptığı değerlendirmede, Türkiye ve Mısır arasında büyük işbirliği potansiyeli bulunduğuna dikkati çekerek, Afrika kıtasında Mısır’ın Türkiye’nin bir numaralı ticaret partneri olduğunu dile getirdi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yaklaşık 10 milyar dolara yakın olduğunu aktaran Bolat, iki ülkenin ekonomik büyüklüğünün de toplamda 1 trilyon doları aştığını kaydetti.

Bolat, ekonomik güç ve ticari üs anlamında iki ülkenin de bölgesinde önemli bir güç merkezi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ülkelerimiz arasında 2007 yılında yürürlüğe girdi. Bugüne kadar aksamadan devam etti. 2007’de karşılıklı ticaretimiz 1,6 milyar dolardı. 15 yıl sonra neredeyse 10 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Bugünkü görüşmede iki ülkenin heyetleri olarak önümüzdeki 5 yıl içinde karşılıklı ticaretimizde bir yol haritası oluşturduk. Bu çerçevede karşılıklı ticaret için 15 milyar dolarlık bir hedef belirledik. Bu rakama daha kısa sürede ulaşmayı hedefliyoruz.”

Bolat, STA’nın ortak komitesinin teknik düzeydeki konuları ele almak üzere en kısa sürede Ankara’da toplantı yapacağını söyledi.

– “Türk iş insanları Mısır’ı terk etmedi”

Bolat, Türk iş insanı ve sanayicilerinin Mısır’ı en zor dönemlerinde dahi terk etmediğini vurguladı.

Mısır’daki Türk yatırımlarının 2 milyar dolar seviyesine ulaştığını bildiren Bolat, bu durumun Türk iş insanının Mısır’ın nitelikli iş gücüne ve üretim kabiliyetine duyduğu güveni gösterdiğini kaydetti.

Gelecek dönemde yatırımların sektörel çeşitlendirmesinin başarılması için de çalışacaklarını bildiren Bolat, iki ülke arasındaki “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) Anlaşması” ile “Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi (ÇVÖ) Anlaşması”nın yürürlükte olmasının, karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerini daha da geliştirebilmek adına olumlu olduğunu söyledi.

Türk müteahhitlik firmalarının Mısır’da bugüne kadar 1,2 milyar dolar tutarında 27 proje üstlendiğini ifade eden Bolat, “Mısır’ın devam etmekte olan bazı mega projeleri de dahil olmak üzere, Türk müteahhitlerimizin Mısır’ın ihtiyaç duyduğu tüm altyapı ve üstyapı projelerinde kaliteli, teknik olarak yeterli ve rekabetçi fiyatlarıyla iş yapamaya istekli olduklarını belirtmekten mutluluk duyuyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Ömer Bolat, tarihi ve kültürel yakınlığın iki ülke arasında hizmetler sektöründe de önemli iş fırsatları ortaya koyduğunu, turizm, sağlık, eğitim ve film-dizi sektörlerinin de iki ülke arasındaki karşılıklı ticarette yeni fırsatlar oluşturduğunu ifade ederek, Türk dizlerinin Mısır’da da popüler olmasından memnun olduğunu anlattı.

Bolat, Türkiye-Mısır ilişkilerinde son dönemde yaşanan gelişmelerin kamuoyundaki olumlu yansımalarından mutlu olduklarını vurguladı.

– “İki ülke ilişkilerinin gelişmesi Akdeniz havzasındaki sorunların çözümüne katkı yapacak”

Bakan Bolat, Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesinin Orta Doğu ve Kuzey Afrika başta olmak üzere tüm Akdeniz havzasındaki sorunların çözümüne büyük katkı yapacağını bildirdi.

Bu toplantıdan sonra hükümetler ve iş çevreleri olarak gayret göstereceklerini ifade eden Bolat, gelecek dönemde Mısır ve Türkiye’de iş çevrelerini bir araya getirecek çok sayıda iş forumlarının yapılacağının bilgisini verdi.

– “Ekonomik ve ticari ilişkileri daha da ileri götürmek için çalışacağız”

Mısır Arap Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmed Samir Saleh de iki ülkenin tarihi bağlarının olduğunu söyledi.

İki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Saleh, ekonomik ve ticari ilişkileri daha da ileri götürmek için çalışacaklarını bildirdi.

Saleh, toplantıda önemli konuları ele aldıklarını belirterek, iki ülke arasındaki işbirliği, yatırım ve ticareti artıracaklarını belirterek, firmaların yaşadığı sıkıntıları gidermek, vizeleri kolaylaştırmak için Mısır hükümetinin önlem aldığını anımsattı.

– “Türk iş dünyası olarak ilişkileri geliştirmek için destek vermeye hazırız”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise başta devlet başkanları olarak sürece katkı veren herkese teşekkür etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.