enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
00:34 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
00:24 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), ‘Terörsüz Türkiye’ için umut veren gelişmeleri önemsiyoruz
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
00:08 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:57 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
06:36 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Taliban’ın liderlerinden Baradar, hükümet çalışmaları için Kabil’e geldi, yeni yönetim nasıl olacak?

Taliban’ın liderlerinden Baradar, hükümet çalışmaları için Kabil’e geldi, yeni yönetim nasıl olacak?
21 Ağustos 2021
293
A+
A-

UHA HABER / Taliban’ın liderlerinden Abdul Gani Barabar, Afganistan’da yeni hükümeti kurmak için beraberinde diğer Taliban yetkilileriyle birlikte başkent Kabil’e geldi.

Taliban’ın kurucularından olan Barabar’ın cumartesi günü ülkeye geldiğini bildiren Taliban yetkilisi, “Barabar cihatçı ve siyasi grupların yetkilileriyle görüşerek kapsayıcı bir hükümet kurmak için Kabil’de olacak” ifadelerini kullandı.

Öte yandan bir Taliban sözcüsü cumartesi günü Reuters’a yaptığı açıklamada, Taliban’ın gelecek birkaç hafta içinde yeni yönetim çerçevesini açıklayacağını söyledi.

Sözcü, “Taliban’ın hukuk, din ve dış politika uzmanları birkaç hafta içinde yeni yönetim şeklini açıklamayı amaçlıyor” ifadelerini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri işgaline kadar 1996 ile 2001 arası ülkeyi demir yumrukla yöneten Taliban, geçtiğimiz hafta Kabil dahil ülkenin çoğunluğunu ele geçirdikten sonra daha “ılımlı” bir imaj çizmeye çalıştı.

1996-2001 Taliban’ı değişti mi?

Amerika Birleşik Devletleri Nebraska Üniversitesi’nden Afganistan uzmanı Şer Can Ahmadzai, Taliban’ın 2001’e kadar beş yıllık süreçte kadınların okula gitmesini ya da çalışmasını yasakladığını, erkeklere sakal gibi zorunluluklar getirdiğini hatırlatıyor.

Taliban’ın koyduğu kurallara uymayanların dövüldüğünü, kırbaçlandığını ya da aşağılandığını belirten Ahmadzai, Taliban’ın 2001’den bu yana ılımlılaştığını ancak aşırı inançlarının değişmediğini ifade ediyor.

Tüm kanıtların Taliban için bir Emirlik sistemini işaret ettiğini söyleyen Ahmadzai, “Taliban yetkisi Tanrı tarafından verilen, seçilmemiş bir dini lider ya da emirin nihai karar verici olduğu eski emirlik sistemini yeniden kurmaya inanıyor” şeklinde konuşuyor.

Kendisi de Afganistanlı olan Ahmadzai, Afganistan’ın Taliban tarafından kontrol edilen bölgelerinde daha şimdiden, Taliban yöneticilerinin “her aileden bir kızı savaşçılarıyla evlendirmek” istediğini belirtiyor.

HABER : Gizem SADE & EuroNews

EK Kaynaklar *AP, AFP

[UHA Haber Ajansı, 21 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.