enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Suriye: Babülhava Sınır Kapısı neden önemli? Ülkeler ne diyor?

Suriye: Babülhava Sınır Kapısı neden önemli? Ülkeler ne diyor?
30 Haziran 2021
750
A+
A-

UHA HABER / Rusya’nın Suriye’ye ulaştırılacak insani yardımların Hatay’daki Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısındaki Babülhava’dan gönderilmesine karşı çıkması bölgede endişeyle karşılanıyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı AFP,AA’nın haberine göre, Moskova yönetimi, BM’de veto hakkını kullanarak Babülhava’nın kapatılmasını isterken, başta ABD olmak üzere Batılı güçler ise bu kapının açık tutulmasını savunuyor.

Sınır kapısını açık tutan mekanizmanın süresi ise 10 Temmuzda doluyor.

Peki yardımların Suriye’ye ulaştırılmasında rol oynayan Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Babülhava Sınır Kapısı neden önemli?

Suriye’ye giden insani yardımların ana geçiş noktası

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib bölgesinde, dört milyondan fazla insan yaşıyor. BM’ye göre, yaklaşık 2,4 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı var.

Geçtiğimiz yıl boyunca her ay, hayati önem taşıyan Covid-19 aşıları, hastane ekipmanları ve diyabet, tüberküloz ve leishmaniasis ilaçları taşıyan yaklaşık 1000 kamyon sınırdan geçti.

BM, Suriye’ye uluslararası yardımların yapılmasına imkan tanıyan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla 2014’ten bu yana milyonlarca kişiye ulaşıyor.

2020’ye kadar uluslararası insani yardımlar, 2’si Türkiye’den olmak üzere 4 sınır kapısından gönderilirken; Rusya’nın vetosu ve itirazları üzerine sınır kapılarının sayısı önce 2’ye indirildi. Daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü karşısındaki Babülhava’nın 1 yıl daha açık tutulmasına onay verdi.

BM’nin yeni tasarısı

Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyeleri İrlanda ve Norveç, Babülhava’yı bir yıl boyunca açık tutmayı amaçlayan bir karar taslağı sundu.

Diplomatlar, daimi üyelerin ABD, Fransa ve İngiltere’nin de geçen yıl kapatılan Türkiye ile yakınlardaki Bab al-Salam sınır kapısını yeniden açmak istediklerini söyledi.

BM’nin yeni tasarısı, insani yardımların Babülhava Sınır Kapısı dışında Irak’taki Kürtlerin kontrolündeki Al Yarubiyah Sınır Kapısından geçmesini de öngörüyor.

BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan tasarıda, Suriye’deki insani yardımın giderek kötüleştiği uyarısı yapılıyor. BM’nin yeni görevini bırakan insani yardım temsilcisi Mark Lowcock, geçen ay Güvenlik Konseyi’ne yaptığı sunumda, insani yardım için gerekli izni alınmaması halinde her ay 1,4 milyona yakın insana gıda ve ilaç ulaştırılamayacağı uyarısında bulunmuştu.

ABD, Rusya ve Çin ne diyor?

ABD, eskisi gibi insani yardımların dört sınır kapısından ulaştırılmasında ısrar ediyor. Washington ve BMGK’deki Batılı ülkeler, Öncüpınar Sınır Kapısı karşısındaki Babüsselame ile Aralık 2019’da kapatılan Irak ve Suriye arasındaki El-Yarubiyye Sınır Kapısı’nın da yeniden açılmasını istiyor.

Rusya, daha önce de olduğu gibi sınır ötesi yardım mekanizmasının süresinin dolmasına kısa süre kala insani yardımların Suriye içinde rejim kontrolündeki bölgelerden yapılması argümanını savunuyor.

Beşar Esad’ın en büyük destekçisi olan Rusya, Suriye’ye yapılacak insani yardımların geçişi ve dağıtılması konusunda egemenlik ve hükümranlık hakkı gereği Şam rejiminin son sözü söylemesi hakkı olduğu görüşünde ısrar ediyor.

Moskova yönetimi, kuzeybatıdaki El Kaide bağlantılı Hayat Tahrir el Şam grubunun, Türkiye’nin de göz yummasıyla insani yardımı engellediğini iddia ediyor.

Suriye ile ilgili kararlarda BMGK’de Rusya’nın yanında yer alan Çin de Cilvegözü Sınır Kapısı’nın açık tutulmasına sıcak bakmıyor.

Süreç nasıl işliyor?

Sınır kapısından yardım faaliyetinin sürdürülmesi için verilen yetkinin süresinin uzatılmasına ilişkin görüşmeler halen Güvenlik Konseyi’nde yürütülüyor. Ancak Rusya şubatta yetki süresinin uzatılmasını engelleyeceği sinyalini vermişti.

Güvenlik Konseyi, 2014’te aldığı kararla BM yardım kuruluşlarının Türkiye, Irak ve Ürdün üzerinden Suriye’ye insani yardım sağlama yetkisi verdi. Ancak Rusya’nın yetkinin süresinin uzatılmasını veto etme tehdidi üzerine Konsey 10 Ocak 2020’de yetki verilen üç sınır kapısından, Irak’tan geçişleri sağlayan Yarubiye Sınır Kapısı ile Ürdün’den geçişleri sağlayan Babülselam Sınır Kapısı’nı kapatmıştı. Türkiye’den geçişleri sağlayan Babülhava Sınır Kapısı, BM’nin ve diğer insani yardım kuruluşlarının kullandığı tek yardım hattı haline gelmişti.

Dünya Sağlık Örgütü ne diyor?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Babülhava Sınır Kapısı’nın geçişlere kapatılmasının “yeni bir insani felakete yol açacağı” uyarısında bulundu.

DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, sınır kapısının BM ve diğer yardım kuruluşlarının bölgeye tek erişim noktası olduğunu vurgulayarak “BM’nin geniş kapsamlı sınır aşırı yardım operasyonunun önümüzdeki 12 ayda da sürmesi yaşamsal öneme sahip.” dedi.

STK’lar uyarıyor

Sivil Toplum Örgütleri, bu tür malzemelerin rejimin elindeki topraklardan yeniden yönlendirilmesinin felakete yol açabileceği konusunda uyardı.

Uluslararası Af Örgütü’nün Suriye araştırmacısı Diana Semaan, “Suriye hükümetinin BM yardımının yerini alabileceği fikri saçma” dedi.

Şu anda BM ve Şam arasında Suriye’nin içinden kuzeybatıya BM yardım teslimatlarına izin veren bir anlaşma yok. Yardım grupları defalarca Şam’ı kontrolü dışındaki bölgelere insani yardımı engellemekle suçladı. Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, “Suriyeli yetkililerin insani yardımı yönlendirme ve engelleme konusunda uzun bir geçmişi var.” dedi.

Bölge halkı endişeli

El Bab kasabasındaki Mustafa Shaaban, AFP’ye, tüm ailesinin BM ve ortakları tarafından verilen hayat kurtaran ilaçlara güvendiğini söyledi. Halep kentine yönelik bir rejim saldırısından kaçan 57 yaşındaki Shaaban, yıllar önce Rusya’nın El Bab’ı bombalaması sırasında kafasından yaralandığını anlattı. Aynı saldırıda en büyük oğlu öldü ve diğer oğlu da yaralanarak protez bacak kullanmaya başladı.

Azaz’da yaşayan 17 yaşındaki Mohamad al-Abdullah da kendilerine ulaştırılan yardımların kesileceğinden endişeli: “Sınırın kapanması bütün ilaçlarıma etki edecek. İlaçlarımın tamamı sınır kapısı yoluyla yurt dışından geliyor, Türkiye’den ve diğer ülkelerden geliyor. Eğer sınır kapanırsa, boş boş çadırımda otururum. Hareket edemiyorum, ilacım olmasaydı, acıdan ayağa kalkamazdım.”

Halep’ten kaçmak zorunda kalan Ahmad Hamra da “Sınır kapısını kapatırlarsa bizim için gerçekten zor olacak, hepimizin tıbbi yardıma ihtiyacı var. Düzenli ilaç alacak param yok. İlaçlarımızı (ücretsiz) kliniklerden alıyoruz.” diyor.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 30 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.