enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:35 Sessiz çocuklar: Utangaçlık mı, sosyal kaygı mı?
00:32 18 bin tonluk akaryakıt farkı! Türkiye Petrolleri’ne operasyon
00:28 Hollanda seçimlerinde, işçi partisinin kaybında Türkiye’nin rolü var mı?
00:23 Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
00:22 Hacıosmanoğlu: Hakemlik onur mesleğidir, bu onuru kirleten Türk futbolunda yer alamaz
00:21 Nükleer Güvenlikten İdeolojik Direnişe: Önleyici Vuruş ve İran Deneyimi Çerçevesinde Çıkarılacak Dersler
00:20 Türkiye’nin ev sahipliğinde Saros Körfezi’nde düzenlenen “Nusret- 2025 Davet Tatbikatı” bugün tamamlanıyor…
00:07 Diyarbakır DSİ 10. Bölge Müdürlüğü, Devegeçidi Barajı onarımı yapım işi için Kasım ayında ihaleye çıkacak…
00:07 Sezen Aksu, yakın dostu Sırrı Süreyya Önder’in vefatının ardından saçlarını kazıtmış ve uzun süredir kameralardan uzak kalmıştı…
00:05 Trump, ABD’nin 30 yıl sonra ilk kez nükleer silah denemelerine başlayacağını açıkladı
00:05 Sürprizlerle dolu Hollanda seçimleri hakkında bilinmesi gerekenler…
00:04 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Gültepe, sahibi olduğu Talu Tekstili satışa çıkardı…
00:04 Eski Mezopotamya’nın kalbinde, insanlık tarihinin en önemli iki nehri olarak bilinen Dicle ve Fırat nehirleri…
00:02 Amerika Neden İsrail’i Destekliyor?
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Friedrich Merz’i resmi törenle karşıladı.
00:01 Gamze Özçelik, sosyal medyada eşiyle paylaştığı karelerle takipçilerinden yoğun ilgi görüyor…
00:00 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, İstanbul’da düzenlenen 18. Verona Avrasya Ekonomi Forumu’nda konuştu…
12:21 Türkiye’nin Podgorica Büyükelçiliği: bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları 30 Ekim 2025 itibarıyla Karadağ’a girişte vize almak zorunda
01:06 Meclis’teki tarihi komisyonda bugün Bakanlar dinlenecek
00:56 Avrupa’nın en yoğun havalimanı haline gelen İstanbul Havalimanı’nda 7 yılda 402 milyon 937 bin 350 yolcuya hizmet verdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Steinmeier’den liderlere mesaj: BM boks ringi değil

Steinmeier’den liderlere mesaj: BM boks ringi değil
25 Eylül 2021
343
A+
A-

UHA HABER / Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, BM Genel Kurulundaki konuşmasında, ABD, Çin ve Rusya’ya dünyanın diğer ülkelerine olan sorumluluğunu hatırlatırken, Afganistan’daki hezimette Almanya’nın da payı olduğunu ifade etti.

Mustafa Kemal AtatürkBirleşmiş Milletler (BM) 76’ncı Genel Kurulunda konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ABD, Çin ve Rusya’ya dünyanın diğer ülkelerine olan sorumluluklarını hatırlattı.

BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya, ABD ve Çin’in arasında sıklıkla yaşanan görüş ayrılıklarına işaret eden Steinmeier, “Birleşmiş Milletler, dünya güçlerinin hiçbir değerin bulunmadığı bir boks ringi değil” ifadesini kullandı.

Steinmeier, dünyanın önemli güçlerinin BM’de sahip olduğu hakların “ancak herkesin çıkarına olacak şekilde uluslararası barış düzenini sağladıkları ve kendi çıkarları için bunu görmezden gelmedikleri veya baltalamadıkları sürece” geçerli olduğunu söyledi.

Almanya, uzun süreden beri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Rusya’nın daimi üyesi olduğu BM Güvenlik Konseyi’nde reform yapılmasını talep ediyor.

Yaklaşık 40 yıl aradan sonra BM Genel Kurulunda konuşan ilk Almanya Cumhurbaşkanı olan Steinmeier, konuşmasında Almanya ve Avrupa’nın uluslararası düzeyde daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

Steinmeier, “Biz Avrupalılar, biz Almanlar kendi güvenliğimiz için, komşularımızda ve dünya genelinde barış ve istikrarın sağlanması için daha fazlasını yapmalıyız” şeklinde konuştu. Almanya Cumhurbaşkanı, Libya’da, Doğu Ukrayna’da, Ortadoğu’da bu çabaların sürdürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Afganistan hezimetinden alınacak dersler

Steinmeier, konuşmasında Afganistan’da Batı’nın yaşadığı hezimete ve bunun sonuçlarına da geniş yer ayırdı. Kabil’in düşmesini uluslararası siyasette bir “dönüm noktası” olarak nitelendiren Steinmeier, Afganistan’da siyasi düzenin sağlanamamasında Almanya’nın da rolü olduğunu ifade etti.

Buna rağmen dünya sahnesinden çekilmenin bir seçenek olmadığına vurgu yapan Steinmeier, “Şundan eminim, vazgeçmek yanlış bir ders olur” ifadelerini kullandı. Steinmeier, bunun yerine Alman dış politikasının “daha dürüst, daha akıllıca ve daha güçlü” bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti.

“Hedeflerin ve çıkarların tanımlanmasında ve önceliklerin belirlenmesinde daha gerçekçi bir tutum içinde olunması” çağrısı yapan Steinmeier, devletlerin seçtikleri araç ve ağırlık noktalarının daha akıllıca olması gerektiğini söyledi. Steinmeier, akıllıca olmanın yeni çözüm yolları aramayı da içerdiğini sözlerine ekledi.

Askeri gücün de önemli olduğunu belirten Steinmeier, ancak diplomasinin de güçlü olması gerektiğine vurgu yaptı. Steinmeier, “Uzlaşma iradesi olmadan, diplomasi için cesaret olmadan gösterilen askeri güç, dünyayı daha barışçıl yapmaz. Savunma gücü kadar müzakere gücüne de ihtiyacımız var” uyarısında bulundu.

“Ortaklarımız bize güvenebilir”

Steinmeier, Pazar günü yapılacak seçimler sonrasında da Almanya’nın uluslararası düzeyde güvenilir bir ortak olmayı sürdüreceğine dair güvence verdi. “Almanya seçimlerden sonra da uluslararası sorumluluklarını bilen ve bunu yerine getiren bir ülke olarak kalacak” diyen Steinmeier, “Ortaklarımız bize güvenebilir, rakiplerimizin de bizi dikkate alması gerekir” dedi.

EK Kaynaklar *AFP, rtr, dpa

[UHA Haber Ajansı, 25 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.