enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yıkım kararlarına karşı açılan davaların yüzde 92’si karara bağlandı”
00:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
00:49 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:47 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:44 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:29 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:21 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:09 Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında Göztepe evinde Gençlerbirliğini 1-0 mağlup etti.
00:01 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek…
00:57 Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapılan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin açılışı,
00:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TRT’miz sorumlu yayıncılığın zeminini büyütüyor”
00:48 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:29 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şimdiden su konusunda çok ciddi tedbirler düşünmek zorundayız”.
00:28 Bolu’daki otel yangını davasında karar açıklandı
00:27 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
00:26 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, İsrail’in uyguladığı soykırıma karşı dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Srebrenitsa Katliamı’nın 26’ncı yıldönümü: Kurbanlar için anma töreni

Srebrenitsa Katliamı’nın 26’ncı yıldönümü: Kurbanlar için anma töreni
12 Temmuz 2021
357
A+
A-

UHA HABER / İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki tek soykırım olarak kabul edilen Srebrenitsa Katliamı’nın kurbanları katliamın 26. yıldönümünde de törenlerle anıldı. BM ve AB’den kurbanların unutulmayacağı mesajları verildi. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (AP,DW / ET,BÖ)’ye dayandırdığı habere göre, Uluslararası toplum tarafından, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra işlenen ilk ve tek soykırım olarak kabul gören Srebrenitsa Katliamı’nda öldürülen 8 binden fazla Boşnak, katliamın 26’ncı yıldönümünde binlerce kişinin katılımıyla Srebrenitsa’da anıldı.

Ayrıca daha önce bir toplu mezarda bulunan ve DNA testleri sonucu kimlikleri tespit edilen 19 Boşnak’ın tabutu da dün Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedildi. Söz konusu kurbanlar yaşları 16 ile 63 arasında değişen 16 yetişkin erkek, 18 yaşın altında iki genç ve bir kadından oluşuyor.

Sırp savaşçıların 11 Eylül 1995 yılında başlattığı katliamda en az 8 bin 372 Boşnak Müslümanın katledildiği biliniyor. Son olarak defnedilen 19 kişiyle, kimlikleri tespit edilenlerin sayısı 6 bin 671’e yükselmiş durumda.

BM ve AB’den mesaj

Srebrenitsa Katliamı’nın 26’ncı yılı vesilesiyle Birleşmiş Milletler (BM) ve AB de mesaj yayınladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Srebrenitsa Soykırımı’nı asla unutmayacağız” dedi. Guterres, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Soykırım ve savaş suçlarının inkârı veya savaş suçlarının yüceltilmesi kabul edilemez” dedi. Guterres, Balkan bölgesinin barışçıl geleceği için çalışmanın herkesin sorumluluğu olduğunu belirtti.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise mesajında “Bugün kurbanların ailelerine ve sevenlerine saygılarımızı sunuyoruz. Acımızda birleştik. Ama aynı zamanda Avrupa’da bir daha asla böyle vahşet görmemek umudunda da…” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan mesaj

Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kasabasında düzenlenen anma törenine bir videolu mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen, Srebrentisa’nın kalbimizde açtığı yaralar hala kanamaya devam ediyor (…) Avrupa ve insanlık tarihinin bu kara lekesinin ne surette olursa olsun geri plana itilmesine müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca mesajında tüm siyasilere, “nefret, şiddet ve ayrımcılık içeren söylemlere karşı çıkarak, ortak insani değerler etrafında buluşma” çağrısı yaptı.

Srebrenitsa Katliamı, 1992-1995 yılları arasında, Bosna-Hersek’teki Boşnak, Hırvat ve Sırp toplumlar arasında yaşanan savaşın en kanlı olaylarından biri olarak tarihe geçti. Ratko Mladiç’in komuta ettiği Sırp Cumhuriyeti Ordusu’na (VRS) bağlı güçlerle, polis ve paramiliter grupların işlediği katliamlar 2007 yılında Uluslararası Adalet Divanı tarafından “soykırım” olarak kabul edildi.

İşlenen soykırıma müdahale etmeyen ve hatta kendi bünyesinde çalışan Müslüman personeli dahi Mladiç’in emrindeki kuvvetlere teslim eden, Hollandalı askerlerden oluşan bölgedeki Birleşmiş Milletler Koruma Gücü’nün (UNPROFOR) komutanı Thom Karremans da 2011 yılında Hollanda’daki bir mahkeme tarafından, katliamda sorumluluk taşımaktan suçlu bulundu.

Ratko Mladiç’in ise, savaş ve insanlığa karşı suçlardan daha önce çarptırıldığı ömür boyu hapis cezası, Lahey kentinde bulunan Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi tarafından geçen ay onaylandı.

[UHA Haber Ajansı, 12 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.