enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

SPD’den yeni hükümete yüzde 99’luk onay

SPD’den yeni hükümete yüzde 99’luk onay
5 Aralık 2021
455
A+
A-

BERLİN-UHA HABER / Almanya’da 26 Eylül’de düzenlenen seçimlerden birinci güç olarak çıkan Sosyal Demokratlar olağanüstü parti kongresindeki oylamada koalisyon sözleşmesine yüzde 98,8 onay verdi. Başbakan da Çarşamba günü seçilecek.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin  haberine göre, Almanya’da 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkmayı başaran Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) olağanüstü kongresinde, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile üzerinde uzlaşılan koalisyon sözleşmesi, delegelerin yüzde 98,8’inin kabul oyu ile onaylandı.

Alman Sosyal Demokratlar, seçimlerin ardından geçen iki ayı aşkın sürede, sıkı pazarlıklar sonucu müstakbel ortakları Yeşiller ve liberal FDP ile koalisyon sözleşmesi üzerinde anlaşma sağlamayı başarmıştı. Hür Demokrat Parti (FDP), yeni hükümete temel teşkil eden, koalisyon partilerinin icraatlarına dair atılacak adımları ve önceliklerini sıraladığı sözleşmeyi yarın oylayacak. Yeşiller’in ise sözleşmeye yönelik üye oylaması Pazartesi günü sona erecek.

Yeşiller ve FDP bakanlarını açıkladı, SPD Pazartesi açıklayacak

Almanya’da 16 yıllık Angela Merkel dönemini sona erdiren yeni koalisyonda ilk kez üç parti bir araya geldi. Koalisyonu oluşturan partilerden FDP ve Yeşiller bakanlarını daha önce açıkladı. Sosyal Demokrat Parti ise bakanlarını Pazartesi günü açıklayacak.

Müstakbel başbakan SPD’li Olaf Scholz, şimdiye kadar verdiği demeçlerde SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan ve Almanya’da partilerin renklerinden dolayı “trafik lambası koalisyonu” olarak nitelenen yeni hükümette kadın ve erkek oranının eşit sayıda olacağı sözünü vermişti.

Yeni hükümette Yeşiller'den Cem Özdemir, Tarım ve Gıda Bakanı olarak görev yapacak
Yeni hükümette Yeşiller’den Cem Özdemir, Tarım ve Gıda Bakanı olarak görev yapacak

Yeşiller’de ise parti kadroları, hatta adaylar, kadın- erkek, doğu- batı, solcu kanat- gerçekçi kanat, göç kökenli- LGBTİ gibi kriterlerin yer aldığı bir kota sistemiyle belirleniyor. Beş bakanlık alan Yeşiller üç kadın, iki de erkek bakan belirledi. Erkek bakanlardan biri de 17 yaşından beri Yeşiller üyesi olan Cem Özdemir oldu. Özdemir yeni hükümette Tarım ve Gıda Bakanı olarak görev yapacak. Liberal FDP ise dört bakanlığından üçünü erkeklere verdi. Dolayısıyla SPD’nin kendi payına düşen bakanlıkları belirlerken, bütün kabinenin kadın- erkek dengeleyip dengelemeyeceği merkakla bekleniyor.

İlaveten Almanya’da son haftalarda göç kökenli politikacıların da yeni hükümetin zirvesinde görev alması yönünde partiler üzerindeki baskı artıyor. Dolayısıyla Pazartesi günü SPD’nin bakanları arasında göç kökenlilerin olup olmadığı da yakından izlenecek.

Sosyal Demokrat Parti'ye son yıllarda yön veren eski gençlik teşkilatı başkanı Kevin Kühnert
Sosyal Demokrat Parti’ye son yıllarda yön veren eski gençlik teşkilatı başkanı Kevin Kühnert

Üçlü koalisyon iddialı

SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan üçlü koalisyon, iklim koruma, adil dağılım, dijitalleşme gibi konularda 16 yıllık Merkel dönemi sonrası yenilenme vaadinde bulunuyor. Ancak dördüncü dalga koronavirüs pandemisinin vurduğu ülkede, göreve vekaleten devam eden eski hükümet ile yenisi arasındaki geçiş süreci sorunlu işliyor. Pandemiyle mücadelede aksamalar olduğu için de yeni hükümetin görevine “1-0 yenik başladığı” yorumları yapılıyor.

Sosyal Demokratlar, yeni hükümetin hedeflerinin yer aldığı ve bütün partilerin üzerinde uzlaştığı noktalarda kendi seçim vaatlerinin baskın geldiğini savunuyor. Partinin 12 euro asgari saat ücreti, senede 100 bini sosyal açıdan zayıf aileler için olmak üzere 400 bin konut yapılması ve bürokrasinin azaltılması gibi sözlerinin koalisyon sözleşmesinde vurgulanması buna örnek gösteriliyor.

SPD'ye iki senedir, partinin sol kanadından Norbert Walter-Borjans ile Sakia Esken eş genel başkanlık yapıyordu
SPD’ye iki senedir, partinin sol kanadından Norbert Walter-Borjans ile Sakia Esken eş genel başkanlık yapıyordu

SPD’nin kongresinde partinin yeni eş genel başkanları, genel sekreteri ve lider kadroları ile yönetim kadroları da belirlenecek. Uzun süre kriz yaşayan Sosyal Demokrat Parti lider kadro bulma ve hedefleri konusunda sorun yaşamış, 2019 Aralık ayında ise kadın-erkek eş genel başkan adaylarının bulunduğu üç ekip içinde solcu kanadın liderleri Norbert Walter-Borjans ile Saskia Esken galip gelmişti. O dönem parti liderliğine aday olan şimdiki müstakbel başbakan Olaf Scholz ise bu göreve seçilememişti.

Sosyal Demokratlar’a son yıllarda partinin solcu gençlik örgütü yön veriyor. Onların desteklediği kadrolar üzerinden çok sayıda genç aday da son seçimlerde meclise girmeyi başardı. Parti’nin yeni lider kadrolarında da ağırlığın solcu kanattan olması bekleniyor.

EK Kaynaklar *AFP,Reuters

[UHA Haber Ajansı, 05 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.