enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Son seçim anketleri: “Deprem, Erdoğan ve AK Parti oylarını düşürmedi”

Son seçim anketleri: “Deprem, Erdoğan ve AK Parti oylarını düşürmedi”
7 Mart 2023
373
A+
A-

Türkiye’de gerçekleştirilen son kamuoyu yoklamaları, mayıs ayında seçime gidilmesi beklenen ülkede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’ye deprem felaketine rağmen halk desteğinin düşmediğine işaret ediyor.

Seçime neredeyse iki ay kala yapılan iki kamuoyu yoklaması, muhalefetin cumhurbaşkanı adayını açıklamaması ve depremde yıkılan illerin yeniden inşasına yönelik somut bir plan sunamamasından dolayı arkasındaki desteği artıramadığını gösterdi.

Anket şirketi Metropoll’ün başkanı Özer Sencar Reuters’a yaptığı açıklamada, “Deprem hükümetin muhalefetin beklediği kadar zayıflamasına neden olmadı” dedi.

Şirketin son anket verileri, hükümetin ocak ayına oranla birkaç puan kaybettiğine işaret etse de, AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu ittifakın, CHP ile İYİ Parti’nin oluşturduğu ittifakın önünde olduğunu gösteriyor.

Türkiye’nin güneydoğusunu 6 Şubat’ta vuran ve en az 45 bin kişinin ölümüne, 1 milyon kişinin ise evsiz kalmasına neden olan felaket sonrasında hükümet arama-kurtarma çalışmalarında yetersiz ve yavaş kalmakla eleştirilmişti. Erdoğan hükümetine yöneltilen diğer bir eleştiri de bina güvenliği hakkındaki standartların gevşek bir şekilde uygulaması yönündeydi.

Erdoğan’ın ilk günlerde “hatalar yapıldığını” kabul etmesi, Adıyaman’da helallik istemesi ve sonrasında yıkılan evleri en hızlı şekilde yeniden inşa etme sözü vermesi ise seçmende olumlu bir intiba bıraktı

Erdoğan’ın yeniden inşa sözünün seçmenler arasındaki desteğini korumasına yardımcı olacağını söyleyen MAK araştırmanın başkanı Mehmet Ali Kulat, “Böyle bir felaket yaşandığında, birkaç gün boyunca hükümete yönelik psikolojik tepkiler görüyoruz. Aradan 15-20 gün geçtikten sonra, yıkılan evlerini ya da işyerlerini yeniden inşa etmeyi kim vaat ederse insanlar ona yakın duruyor” ifadelerini kullandı.

Kulat, depremin ardından yapılan anketlerde Erdoğan’ın milliyetçi parti ile ittifakına desteğin yüzde 40-41 civarında çıktığını söyledi.

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın 16-20 Şubat tarihleri arasında 2 bin katılımcıyla gerçekleştirdiği bir başka seçim anketi ise Erdoğan’ın başarı puanında ocak ayına göre 0.1 puanlık hafif bir artış olduğunu gösterdi.

“Türkiye Raporu” olarak adlandırılan ankete katılanların yüzde 34’ü deprem hasarından en çok müteahhitlerin sorumlu olduğunu belirtirken, yüzde 28’i hükümeti suçladı.

“AK Partili seçmen felaketten müteahhitleri sorumlu tutuyor”

Özer Sencar, AK Parti seçmenlerinin büyük çoğunluğunun felaketten müteahhitleri sorumlu tuttuğunu, bunun da iktidar partisindeki destek kaybının sınırlı kalmasının bir nedeni olduğunu söyledi.

Türkiye’deki yüksek enflasyon ve artan yoksulluk geçen yıl Erdoğan’ın popülaritesini erozyona uğrattı, ancak o zamandan bu yana asgari ücrete zam ve erken emeklilik kararları kaybedilen desteğin bir kısmının geri kazanılmasını sağladı.

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM) tarafından 19-20 Şubat tarihlerinde 1.930 kişi ile yapılan bir ankete göre, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile yaptığı ittifak, deprem sonrasında yüzde 44’lük destek seviyesini korudu.

“İlk tökezlemenin ardından hükümetin daha birleştirici bir dil kullandığını gördük” diyen TEAM’den Nezih Onur Kuru, “Hükümet, yaraların sarılmasına yardımcı olanın kendisi olduğuna dair başarılı bir algı yarattı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.