enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:55 Minguzzi cinayeti davasında karar açıklandı
15:46 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın huzurunda iki ülke arasında 4 anlaşma imzalandı.
09:59 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “İstanbul Havalimanı’nın yıl sonu hedefi 85 milyon yolcu”
08:25 Haberciliğe her açıdan bakan podcast: Habercinin Gözünden
05:38 Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre, “Hava koşulları sertleştikçe ekonomik maliyetler ve etkiler de artıyor”
03:00 Adalet Bakanı Tunç, “Cumhurbaşkanımıza maalesef ağza alınmayacak cümlelerle hakaret eden bir muhalefet anlayışı var”…
00:50 Gazeteci Özlem BAY’ın Haber Ajandası: Türkiye kuraklık kıskacında!
00:39 Kudüs şairi: Nuri Pakdil
00:36 Kıbrıs’taki bölünmeyi 62 yıl önce Makarios başlattı
00:35 “Ömer Çelik: “Bu husumet kadrosunun Cumhurbaşkanımıza, Cumhur İttifakımıza ve partimize saldırılarını lanetliyoruz.”
00:31 Burhanettin Duran: CHP öfke nöbetini alışkanlık haline getirdi
00:18 Milli mühimmat için tarihi an: KIZILELMA envantere hazırlanıyor
00:16 Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO), Olağanüstü Oturumu Cenevre’de başladı…
00:16 Kahpe ASALA’nın yaptıklarını görmezden gelen Türk kökenli bir Hollanda siyasetçisi Çoşkun Çörüz’e tepki…
00:04 Bakan Yerlikaya: Hiç kimse polisimize ‘düşman’ deme alçaklığına cüret edemez
00:03 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya’dan doğal gaz (LNG) ithalatını 2028 yılı başında tamamen sonlandıracak…
20:02 İzmir Kültürpark Atlas Pavyonu’nda kapılarını açan ”Ve Mavi Gözleri Çakmak Çakmaktı” Mustafa Kemal Atatürk Sergisi…
18:21 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, CHP’li 40’ı tutuklu 200 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.
14:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan Kuveyt, Katar ve Umman’ı ziyaret edecek
14:01 CHP’li marjinal gruplar, CHP Kocaeli İl Kongresi’nde Gazeteci Erdal Sertel’e saldırdı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Seçim Kanunu teklifi Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi

Seçim Kanunu teklifi Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi
25 Mart 2022
922
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / AKP ve MHP’nin sunduğu Seçim Kanunu’nda değişiklik öngören teklif, TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifte seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürülüyor.

AKP ve MHP’nin TBMM’ye sunduğu ve muhalefetin eleştirdiği Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edildi.

Teklife göre, seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşecek ve bir ittifakın aldığı oy toplamı ülke genelinde yüzde 7’yi geçerse seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımında ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınacak. Seçime katılabilmek için ise 41 ilde örgütlenmek yetecek.

Seçim barajı yüzde 7’ye düşüyor

Teklifin ilk maddesi seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürülmesini öngörüyor. Seçim barajının düşürülmesi, “yönetimdeki istikrarı örselemeden daha fazla partinin ve fikrin yasama organında temsil edilebilir olması” olarak gerekçelendiriliyor.

Teklife göre ittifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçerse, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımında ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınacak. Böylece kimi partiler, ittifak içinde ve dışında diğer partilerden daha az oy almasına karşın milletvekili çıkaramayacak.

Teklifte partilerin seçime katılabilmeleri için gereken şart, oy verme gününden altı ay önce 41 ilde örgütlenmelerini tamamlamış olmaları olarak yeniden belirlendi.

T.C. Köln Başkonsolosluğu'nda oy pusulaları - (24.06.2022)

Cumhurbaşkanı’na propaganda yasağı yok

Mevcut yasada bulunan “Başbakan ve bakanlara ilişkin yasaklar” bölümünden “başbakan” ibaresi kalkıyor. Başbakan ibaresinin yerine, yürütme yetkisine tek başına sahip olmasına rağmen, Cumhurbaşkanı ibaresi eklenmediği için partili cumhurbaşkanı propaganda yasaklarından muaf olacak ve devlet imkanlarıyla propaganda yapabilecek.

İl seçim kurulu bir başkan, iki asıl, iki yedek üyeden oluşacak. İl seçim kurulu başkan ve asıl üyeleri, iki yılda bir ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev yapan ve birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından ilk derece adli yargı adalet komisyonu tarafından yapılan kura çekimiyle tespit edilecek.

Seçimlerde, yerleşim yeri adresine göre oluşturulan bir yıl önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme işlemleri yapılacak. Buna göre, yurttaşların oy verme tarihinden bir yıl önce bulundukları adrese göre oy verecekleri yer belli olacak.

Muhalefet partileri değişikliklere tepkili

Muhalefet partileri, kabul edilen düzenlemeye tepkili. Millet İttifakı’ndaki partiler, bir önceki seçimde uygulanan İttifak Kanunu’nun çıkarıldığına dikkat çekerek yeni düzenlemenin ittifakları bitireceğini söylüyor. Düzenlemenin MHP için yapıldığını savunan CHP’nin Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP’nin kıl payı da olsa üzerinden geçebileceği bir seçim barajının belirlendiğini savunuyor. Özel’e göre yüzde 7, küçük partiler için halen seçmenlerini caydıracak bir barajı.

Cumhurbaşkanı’nın propaganda yasaklarından muaf olması ve devlet imkanlarıyla propaganda yapabilmesi de en çok eleştirilen bir diğer değişiklik.

[UHA Haber Ajansı, 25 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.