enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Savaşın Seyri Değişiyor

Savaşın Seyri Değişiyor
8 Nisan 2022
398
A+
A-

Kasaba Doktoru

ANKARA – UHA HABER / SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Rusya’nın askeri gücünün artık dünya kamuoyunda farklı bir noktaya geldiğini belirterek, Rus ordusunun savaştaki performansının hem insan hakları hem de etkinlik açısından sınıfta kaldığını dikkat çekti.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, (UHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin Kiev çevresinden çekilmesi ile savaşın seyrinin değiştiğini belirtti.

Bir yandan Buça’dan yansıyan görüntülerin dünya kamuoyunda Rus karşıtı algıyı da güçlendirdiğini ifade eden Prof. Dr. DURAN, “Rus lider Putin’i savaş suçlusu gören kampanyanın hızlanması şaşırtıcı olmaz. Diğer yandan ise 24 Şubat’ta Rus işgali başladığında konuşulan senaryolardan bazılarının gerçekleşmeyeceği artık netleşti” dedi.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Kiev’in düşürülerek Zelenski yönetiminin değiştirilmesi ve Dinyeper Nehri’nin doğusunun kontrolünü ele geçirerek Ukrayna’yı ikiye bölme ihtimallerinin gündemden düştüğünü hatırlatarak, şunları söyledi:

“Şimdi zihinlerdeki soru ilk etabın tamamlandığı argümanıyla yeniden konumlanan Rus güçlerinin doğu ve güneydeki hedefinin tam olarak ne olduğu.

Kırım ile Donbas’ı birleştirecek bir işgal mi yoksa Odessa’yı da içerecek şekilde Ukrayna’nın Karadeniz ile kıyısını ortadan kaldıracak daha geniş bir işgal mi?

Batı ittifakının ağır ekonomik yaptırımları, verilen güçlü askeri yardım, Rus ordusunun operasyonlarındaki zafiyetler ve Ukrayna ordusu ile halkının ortaya koyduğu direnç bu savaşın seyrini değiştiren önemli faktörler”.

Bununla birlikte Putin’in, yeni bir strateji ile savaşın ölçeğini daralttığını açıklayan Prof. Dr. DURAN, Putin’in, Askerî açıdan bu revizyona mecbur kaldı. Bu kararı almasaydı, Ukrayna macerası Rusya için Afganistan faciasından daha kötü bir yere gidiyordu. Bakalım, Putin’in savaşta ölçek daraltması dünya kamuoyunun Ukrayna’ya odaklanmasını dağıtabilecek mi” dedi.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran: Elimizi taşın altına koyduk! - Son Dakika Haberler

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Putin’in, “İlk etabı tamamladık” diyerek Kremlin’in Kiev çevresinden çekilme kararının Washington’da “stratejik yenilgi” olarak karşılandığını hatırlattı.

Putin’in Ukrayna işgali ile ciddi bir stratejik hata yaptığı kanaati devam etse de henüz “stratejik yenilgi” tanımlamasının isabetli görülmediğine dikkat çeken Prof. Dr. DURAN, şöyle dedi:

“Zira Rusya, hâlâ Ukrayna’nın doğusunda ve güneyinde Donbas’tan Kırım’a ve hatta Odessa’ya bir hat oluşturmaktan vazgeçmiş değil. Bu bölgelerde savaşın daha ağır geçeceğini Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “güneyde ve Donbas’ta asıl savaşın başlamak üzere olduğu” açıklamasıyla dillendirdi.

Bu açıklama Ukrayna’nın artan özgüvenini gösteriyor. Batı ülkeleri Kiev’e askeri yardımlarını daha da artıracaktır. Ancak Putin’in Donbas’ı alarak Kırım ile birleştirme amacından vazgeçmesi de pek mümkün görünmüyor. O halde müzakereler devam etse bile Donbas çevresinde çok sert çatışmalar beklenmeli.

Elbette Kremlin, kontrolünde tuttuğu bölgeleri rahatlıkla kendi iç kamuoyuna “zafer” olarak satabilir.

Peki ölçeği daraltarak üzerindeki baskıyı rahatlatabilir mi?”

Avrupa ülkelerinin Rusya'ya doğalgaz ödemelerini ruble ile yapmasına 4 gün kaldı: Enerji piyasaları nasıl etkilenecek? | NTV

“Batı ittifakının “izolasyonunu” hafifletebilir mi? Doğalgazı Avrupa ülkelerine ruble ile satma kararını kabul ettirebilir mi?” diyen SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, ABD ve AB dışındaki dünyanın büyük kısmının yaptırımlara katılmadığını hatırlatarak, ölçek daraltmanın Moskova tarafından kullanılabileceğinin de açık olduğunu aktardı.

Rusya-Ukrayna askeri güç karşılaştırması: Hangi ülkenin ordusu ne kadar güçlü? 2022 - Yeni Şafak

Prof. Dr. DURAN, ancak Rusya’nın askeri gücünün artık dünya kamuoyunda farklı bir noktaya geldiğinin de malum olduğunu ve Rus ordusunun savaştaki performansının hem insan hakları hem de etkinlik açısından sınıfta kaldığını gösterdiğini belirtti.

“Büyük askeri gücü” ile en azından konvansiyonel yollarla ülkelere boyun eğdiremeyeceğinin tüm Rus nüfuz alanındaki ülkeler tarafından not edildiğini açıklayan Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Peki savaşın ölçeğinin daralması müzakerelerden sonuç alınmasını getirir mi? Putin, bir toprak kazanımı sağlamadan Ukrayna’dan çekilebilir mi? Zelenski, Kırım’dan sonra Donbas’ı (ve başka bölgeleri) bırakabilir mi?Anlaşılan bu sorular eşliğinde cephe ve masa yeni gelişmelere gebe” olduğunu kaydetti.

[UHA Haber Ajansı, 08 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.