ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “İki dev projede imzalar 14 Ekim’de atılıyor”
00:44 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 149. Genel Kurulu dolayısıyla 13-15 Ekim tarihlerinde İsviçre’yi ziyaret edecek.
00:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail üzerinde gerekli baskının oluşturulması gerekiyor
00:29 “İsrail Türkiye’ye Saldıramaz..”
00:25 Cumhurbaşkanı Erdoğan: AK Partili kadrolar olarak! nice engelle karşılaştık, nice badireler atlattık, nice saldırıları püskürttük!
00:06 Yanal Vakfı Vefa Ödülleri sahiplerini buldu
00:05 Bakan Işıkhan: Hedefimiz işsizlik oranını tek hanede tutmak
10:57 30 metre derinlikte ‘topraksız dikey tarım’: Yüzde 95 su tasarrufu sağlanıyor
09:50
09:21 Avrupa’nın Hesabı Şaştı: 10,7 Milyar Euro Buharlaşmış
08:59 Japonya’dan Bill Gates’e Uyarı: Zamanın Doluyor
08:01 Avrupa’daki tereyağı kıtlığı, dünyayı nasıl etkiliyor?
07:13 Lübnan’daki Barış Gücü: İsrail Kasıtlı Olarak Bize Saldırdı
07:10 “Batı medyası İsrail’in savaş suçlarını görmezden geliyor”
06:44 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkmenistan Meclis Başkanı Gulmanova ile görüştü
06:36 Emekli Vali Dr. Ahmet Altıparmak, ‘Gençlik tarihini iyi bilmeli’
06:33 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari ile görüştü
06:29 Ekrem İmamoğlu’na ceza onanırsa CHP’de hangi adımlar atılacak?
06:21 Şehit polis Şeyda Yılmaz’ın katiline ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl hapis istemi
00:57 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko: CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko: Devletin Önceliği Halkın Sağlığını Korumaktır, Büyük Firmaları Korumak Değildir! 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Hedef 45 milyon turist 35 milyar dolar gelir”

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Hedef 45 milyon turist 35 milyar dolar gelir”
2 Ocak 2022
409
A+
A-

İSTANBUL-UHA HABER / TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmde 2022 sezonuna ilişkin beklentilerinin önemli olduğu söyledi.

Firuz Bağlıkaya: 18 yıllık başkan böyle gitmemeliydi(UHA)  Uluslararası Haber Ajansı‘nın TurizmGüncel’den aktardığı haberinde, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizmde 2021 sezonunda elde edilen sonuçları değerlendirdi, 2022 sezonuna ilişkin beklentilerini değerlendirdi.

“Hedef 45 milyon turist 35 milyar dolar gelir”

Firuz Bağlıkaya, “Biz 2022 yılında 45 milyon ziyaretçi, 35 milyar dolar da gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Bu projeksiyonda turist başına gelir 780 dolar. İşte bizim bunu artırmaya odaklanmamız lazım. Biz bu rakamları yaparız ama bu Türkiye için başarı mıdır? Bizim her zaman 100 milyon turisti ve 100 milyar dolar geliri hedeflememiz lazım. Üst gelir grubunu ülkeye getirelim, yanlış kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nı (TGA) yeniden yapılandıralım. Sektörün dinamikleri orada yer alsın. Ortak akıl ile davranılsın” dedi.

Antalya gezi rehberi - Turizm Günlüğü“Sayın bakanın Uludağ, Çeşme, Antalya ve Bodrum’a özel ilgisi var” diyen Bağlıkaya, “Türkiye sadece bu destinasyonlardan  ibaret değil. Bizim hedefimiz Türkiye’nin her yerine turizmi yaymaksa, neden odak noktamız sürekli bu bölgeler? Turizmi bu birkaç şehre sıkıştırırsak hedeflere ulaşamayız” şeklinde dile getirdi.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, 2022 yılında Türkiye’nin pazarları ile ilgili değerlendirme yaparak. Türk tur operatörlerinin buradaki gücü sayesinde Rusya pazarının 2022’de de en büyük pazar olacağını ve Almanya’nın ise kısıtlamalara paralel bir performans göstereceğini açıkladı.

Bu yıl İngiltere’nin daha iyi olacağına işaret eden Bağlıkaya, uzak doğu pazarlardan Kapadokya’ya dönük turist akışının da artmasını beklediğini ifade etti.

Türkiye’nin, 2021 yılının 11 aylık döneminde 23 milyon yakın yabancı turist ağırlandığını hatırlatan Firuz Bağlıkaya, kek çok turizmci ve resmî otoritenin, Türkiye’nin turizmde İspanya’yı bile geride bıraktığını, turizmde büyük bir başarıya imza attığını söylerken, yanlış değerlendirme yapıldığını belirtti.

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya ise sektörün 2021 performansına ilişkin TÜİK ve Dünya Turizm Örgütünden dikkat çeken verileri de  paylaşarak,
2020 yılında 12 milyon ziyaretçi alan Türkiye’nin 2021 yılının 11 ayında 22,8 milyon yabancı ziyaretçi ağırladığını ve buna karşın 2019 yılının ancak yüzde 60’ına ulaşılabildiğini kaydetti.

Türkiye’nin ziyaretçi sayısında İspanya’yı geride bırakması ile ilgili de değerlendirme yapan Firuz Bağlıkaya, şunları söyledi:

İspanya 1.3 milyon turist kaybedecek - Turizm Güncel - Turizm Haberleri - Turizm Gazetesi“Önemli olan İspanya’nın hangi şartlarda geçildiği”

Dünya Turizm Örgütünün raporu var elimizde. İstatistiklerle konuşmak gerekiyor. 2019 yılında kişi başına ortalama harcama 1000 dolarken 2020’de yüzde 30 artışla 1300 dolara ve 2021 yılında da 1500 doların üstüne çıkması bekleniyor. Raporda, taşıma, konaklama fiyatlarındaki artış ve özellikle uzun kalışlardan dolayı ortalama harcamanın arttığı söyleniyor. Türkiye’ye baktığımızda ise 2019’un ilk 9 ayında 649 dolar olan turist başına ortalama harcamanın 2021’in ilk  9 ayında ancak 830 dolara çıktığını görüyoruz.

“İspanya’da turist başına harcama 1.113 dolar”

Öte yandan, turist sayısında geçtik dediğimiz İspanya’nın turist başına ortalama geliri 1113 dolar. Harcamalardaki bu artışın nedeni, geceleme süresinin de artması.

“Buna başarı diyebilir miyiz?”

Türkiye’de ortalama harcamanın artmasındaki en önemli neden gecelemenin artması. 2019 yılında 7,5 olan ortalama geceleme süresi 2021 yılında 12,35’e ulaştı. Geceleme sayısındaki artışla kişi başı harcamadaki artış birbiriyle orantılı. Ancak aynı dönemde dünyadaki geceleme sayısı yüzde 50 nin üzerinde artarken bizdeki artış yüzde 27,8, pandemi döneminde bizdeki gelir artışı dünya ortalamasının  yarısı kadar. Buna başarı diyebilir miyiz?”

Firuz Bağlıkaya (@fbaglikaya) / Twitter“Turist başına gecelik harcama yerinde sayıyor”

2019 yılında 72,9 dolar olan turist başına gecelik harcamanın 2021’de sadece 0.80 seni artarak 73,7 dolara çıktığına işaret eden Bağlıkaya, “Bunlar 9 aylık veriler. Ekim, Kasım, Aralık dahil edildiğinde daha da düşecek. Üstelik yurt dışında yaşayan Türkler hesaba katıldığında gecelik harcama daha da düşüyor. Çünkü gurbetçilerde gecelik harcama 52 dolar. Buradan bakıldığında, ‘Çok başarılı işler yapılıyor. İyi ki TGA kuruldu kurulmasaydı bunlar olmazdı’ diyeceğimiz bir durum yok. Doğal akışın dışına yapılan herhangi bir şey yok, varsa da faydası yok. Rakamlara yansıyan pozitif bir şey yok. Geçtik dediğimiz İspanya’da gecelik ortalama harcama 155 dolar. İlk 9 ayda İspanya’ya 19,9 bize ise 21,5 milyon turist gelmiş. Aradaki fark sadece bu kadar. İspanya 2020’nin Ekim ayında 2021’in Mayıs ayına kadar kendi sınırlarını kapattı. Yani ülke 5 ay boyunca tam kapalı kaldı, geri kalan dönemde de sadece Avrupa’dan AB vatandaşlarını ve çift aşılı turistleri aldı. Dolayısıyla İspanya ile sınırlarını neredeyse hiç kapatmayan Türkiye’yi kıyaslamak doğru değil.” şeklinde konuştu.

“Mısır’ın turist başına geliri bile bizimkinden fazla”

İspanya bir yana, 2021 yılında Türkiye’nin turist başına gelirde Mısır’ın bile gerisinde olduğuna işaret eden Firuz Bağlıkaya, “Mısır’da turistlerin ortalama harcaması 879 dolar. Biz ne yapmışız? 830 dolar. Sektör  2019 ve öncesinde olduğu gibi kendi akışına bırakılsa çok daha başarılı işler yapacak.” dedi.

“Turist içinde yüksek gelirlilerin payı azalıyor, düşük gelirlilerin payı artıyor”

TGA’nın üst gelir grubuna mensup (zengin) turistleri getirme iddiasının da gerçekleşmediğini savunan TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “2019 yılında toplam ziyaretçilerin içinde yüksek ve çok yüksek gelir gurubunun oranı yüzde 14.47 ilken, 2021 yılının 9 ayında bu oran yüzde 12,76’ya geriledi. Ekim, Kasım ve Aralık aylarını da eklersek yüzde 11’lere düşecek. Buna karşın 2019 yılında yüzde 8,97 olan düşük ve çok düşük gelirli turist grubunun oranı 2021’de yüzde 9,88’e yükseldi. Yani ülkeye gelen turist içinde düşük ve çok düşük gelirlilerin oranı artarken, yüksek ve çok yüksek  gelirlilerin oranı düşüyor. Dünya genelinde ise tam tersine bu durum söz konusu.” diye konuştu.

ÇEŞME'DE GEZİLECEK YERLER | Biz Evde Yokuz“TGA’ya değil, onun mevcut yapısına karşıyız. TGA’nın yapısı değişmeli”

TGA’ya değil, onun mevcut yapılanmasına itiraz ettiklerini belirten Bağlıkaya, “Konaklamadan ortaya çıkan gelir bir dizi faaliyetin sonuçlarından sadece bir tanesi. Seyahat acentesi ve tur operatörleri faaliyetleri sebep konaklama geliri ise neticedir.  Tur operatörü, seyahat acentesi turist getirmezse konaklama birimleri nasıl gelir elde edecek? Otel cirolarının yüzde 80’i tur operatörleri ve acenteler tarafından sağlanıyor. Bakan bey ‘Turizmde acentelerin payı yüzde 5’tir’ dedi. Bunu kabul etmek mümkün mü? Bu yanlış hesaba bakarak TGA’nın yönetimini ve icra kurulunu belirlemek tamamen hatalı.15 kişiden 9’u otelci. Halbuki ülkeyi acenteler ve tur operatörleri pazarlar. Otelci kendi otelini,  bilemediniz bulunduğu destinasyonu pazarlar. Kapadokya’daki bir otelcinin yurt dışında Gaziantep’i tanıttığını gördünüz mü? Kaldı ki, madem bir kurumu en çok parası olan temsil edecek, o zaman Hazine Bakanlığını en çok vergi veren, bankaları en fazla mevduatı olanlar yönetsin.” diyerek TGA’nın mevcut yapısına ilişkin eleştirilerini dile getirdi.

“Alınan kararlarda tek yetkili Bakan”

Seyahat acentelerinin önemsiz gösterildiğini, turizmde katma değer üretmiyor algısının yaratıldığının, itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını, ve bu şekilde TGA’nın yönetiminin neredeyse sadece otelcilerden oluşturulduğunu ileri süren TÜRSAB Başkanı, TGA’nın icra kurulunun ise 5 kişiden oluştuğunu anımsattı.

İstanbul turizmi masaya yatırılıyor - Turizm Günlüğü  Bağlıkaya, “Bunların ikisi Bakanlık, üçü de otelci temsilcisi. O üç kişiyi de Bakan seçiyor ve  istediği zaman değiştirebiliyor. Alınan kararlarda ve yapılan harcamalara tek yetkili ise Bakan bey. Kararları kimin verdiği belli, geriye kalanların kararlarda etkisi yok. Bu yapıya sektörün yönettiği bir yapı diyebilir miyiz” dedi.

“İç pazar, hac, umre ve MICE acentelerinden neden TGA payı alınıyor?”

Bağlıkaya, 2021 yılının son röportajının devamında şu noktaların altını çizdi:
“Daha dikkatli ve ciddi davranmak, sektörle barışık olmak lazım. Sektör kendi haline bırakılırsa, bu işleri şu ankinden çok daha başarılı bir şekilde yapar. Her şey bana bağlansın, ‘en doğrusunu ben bilirim’ der, her şeye müdahil olursanız ortaya başarısız sonuçlar çıkar.

“İç pazar MICE ve hac umre aceteri neden TGA payı ödüyor?”

Turizm sektörü kendi dinamikleri ile turizmi bu noktalara getirdi. Turizmde gelirler oteller üzerinden oluşuyorsa, iç pazar, MICE ve hac-umre acentelerinden neden TGA payı alınıyor? Çok güzel bir fikri o kadar kötü uyguladılar ki, şimdi herkes itiraz etmeye, herkes bir yerinden çekiştirmeye başladı. TGA ya olmayan bir başarı hikayesi yazacağız diye kendimizi rakiplerle kıyaslarsak can sıkıcı rakamlarla karşılaşırız. Biz işimize bakalım.

2022’de Türkiye sınırlarını kapatmadığı, Türkiye’ye dönük seyahat yasağı gelmediği müddetçe Türkiye 2022’yi çok başarılı şekilde geçirecektir. Bu dönemde rakamları Rakiplerle kıyaslamamak lazım. Rakipler kendilerini kapatıyorlar, gerekirse sadece Avrupa Birliği’nden ziyaretçi alıyorlar. Bizim yapmamız gereken şey dünya turizm liginde ilk 3’te olan ülkelerle kendimizi kıyaslamak değil, işimize bakmak, gelirimizi artırmak. Kendimizi bu ülkelerle kıyaslarsak, ileride canımızı sıkacak rakamlarla karşılaşırız”.

[UHA Haber Ajansı, 02 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.