Sanayide kullanılan su nereden geliyor

* Su varlıklarının sektörlere göre kullanım dağılımında ülkelerin gelişmişlik durumu oldukça önemli bir ölçüt olarak karşımıza çıkmaktadır.
* Detayı bültenimizde!…
TÜHA/TÜRUAZ İnternational News Agency
Haber* Ceylan NAZA
ANKARA, 03 TEMMUZ 2025 -Gelişmekte olan ülkelerde tarım sektörü suyu en çok tüketen sektör olarak biliniyor. Diğer taraftan yeryüzünde en fazla su tüketen ikinci sektör olan sanayi (enerji, ticari ve endüstriyel sektörler) ise küresel anlamda %20’lik su kullanımı gerçekleşiyor.
Tarım sektöründe olduğu gibi farklı sanayi sektörlerindeki su kullanım miktarları da gelişmiş ülkelerde %50’lere ulaşırken, buna karşılık bu ülkelerin tarım sektöründe su kullanımı nispeten daha az.
Örneğin, Avrupa Çevre Ajansı’nın 2017 verilerine göre Avrupa Birliği ülkeleri bünyesinde tarımda kullanılan su oranı %59 civarındayken %29’luk kısmını ise sanayi sektörleri (%18 enerji, %11 üretim endüstrisi) kullanmış ve içme-kullanma oranı ise yaklaşık %9 olarak tespit edildi.
Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri arasında 112 milyar m³’lük su potansiyelinin hepsini kullanmak bulunuyor. Buna ek olarak, toplam su kullanımı payları tarımda %64, sanayi sektörlerinde %20 ve hane halkında %16 olarak hedefleniyor. Yeni sulama tekniklerinin kullanımı dâhil olmak üzere, tarımsal sulamada 72 milyar m³ su tüketilmesi öngörülüyor. Nüfus artışı, kentleşme ve hızla gelişen turizm sektörü göz önüne alındığında, hane halkı su kullanımının 2023 yılında 18 milyar m³ civarında olacağı tahmin ediliyor. Sanayi sektörlerinde ise, 2023 yılı toplam su tüketiminin 22 milyar m³ olması bekleniyor.
Sektörel olarak incelendiğinde su kaynaklarından çekilen suyun %40,8’inin belediyeler, %36,4’ünün termik santraller, %12,8’inin imalat sanayi işyerleri, %8,6’sının köyler, %1’inin organize sanayi bölgeleri (OSB) ve %0,5’inin maden işletmeleri gibi endüstriyel alanlarda kullanıldığı görülüyor.
TÜİK verilerine göre 2018 yılında imalat sanayi işyerleri tarafından kullanmak üzere %71,2’si denizden, %15,5’i kaynak ve kuyudan, %4,8’si organize sanayi bölgesi (OSB) şebekesinden, %3,6’sı barajdan, %1,5’i şehir şebekesinden, %1,4’ü akarsudan ve %2’si diğer su kaynaklarından olmak üzere toplamda 2,9 milyar m³ su çekildi. Kaynağından çekilen bu su miktarının yaklaşık %76’sı soğutma suyu olarak kullanıldı.
