enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 Fransa ve İsviçre’de nükleer santraller aşırı sıcak nedeniyle vites düşürdü
00:57 Türkiye – Türkmenistan arasında ticaret hacmi yılın ilk altı ayında yüzde 26,3 arttı
00:47 Derin yoksullukla mücadele hikâyesi
00:34 Marmara Bölgesi’nde işverenler istihdamda olumlu hava bekliyor
00:30 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulama projeleriyle atıl vaziyette bulunan tarım arazileri suyla buluştu…
00:20 Fransa yumuşak gücünü artırmak için ‘diplomatik rezerv’ başlattı
00:15 İtalya, AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarına 500 bin iş vizesi verecek
23:31 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, doğurganlık hızındaki düşüş ile yaşlanan nüfusa dikkati çekti
23:18 Hafta sonu hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
23:00 MİT Başkanı Kalın’dan Hakkâri, Yüksekova ve Çukurca’ya ziyaret
22:46 Bakan Yumaklı: Lütfen dışarıda ateş yakmayın
21:49 Başkent Ankara’da 17. Türkiye Gitar Buluşması!
17:29 KADEM Kocaeli Temsilciliği’nden “Aşurede Buluşalım” Etkinliği
17:10 Bölge Organizasyonuna yeni soluk!
10:35 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko’dan Tarım Bakanı’na Sert Tepki: “Pestisiti Gizlemek, Milleti Zehirlemeye Ortak Olmaktır!”
10:08 İletişim Başkanı Altun: Özgür Özel’in ifadeleri toplumsal barışı zedeleyen ciddi bir sorumsuzluktur
09:53 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarına tepki
09:48 6 kıtaya karavan satıyor
09:40 Bakan Tunç: Kamu düzenini bozan eylemler, ifade özgürlüğü hakkı kapsamında değerlendirilemez
09:31 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “İran-İsrail çatışmaları nedeniyle İran’da kalan uçaklar, Türkiye’ye geri getirilecek”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Salgın Ruh Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

Salgın Ruh Sağlığını Olumsuz Etkiliyor
7 Şubat 2022
2.343
A+
A-

WASHINGTON – UHA HABER / Dünya genelinde ciddi bir depresyon sürecinden geçenlerinin sayısı pandeminin başladığı 2020 yılında yüzde 28 oranında artarak yaklaşık 246 milyona ulaştı. Kuzey Amerika, Avrupa ve Doğu Asya ülkelerinden toplanan verilere göre, kaygı bozukluğu yaşayanların oranında da yüzde 26 artış gözlemlendi.

Lancet tıp dergisinde yayınlanan anket sonuçlarına yansıyan verilere göre, bu rahatsızlıklardan kadınlar daha fazla etkileniyor.

COVID-19 döneminde depresyon ve kaygı bozuklukları arttı.

Lancet tıp dergisinin yayınladığı anket sonuçlarına göre, 2020 yılında, dünya genelinde depresyonla karşılaşanların sayısı yüzde 28 oranında yükseldi. Kaygı bozukluğu vakalarında yüzde 26 oranında bir artış görüldü.

Uzmanlar, pandemi nedeniyle devreye sokulan kısıtlamalar, birçok işletme ve okulların kapatılması ve virüsün yayılmaya devam etmesinin bu artışın başlıca nedenleri olduğunu vurguluyor.

87 yaşındaki Margaret Sullivan, pandemi sürecinde 92 yaşındaki eşine bakmak zorunda kaldı.

Sullivan, “Bazı günler kendimi çok üzgün hissediyorum. Bunun Corona salgınından mı yoksa karşılaştığımız diğer olaylar yüzünden mi olduğunu bilmiyorum. Bizim gibi ömrünün sonuna gelen yaşlılar için, böyle bir yıl kaybedilmiş bir yıl oluyor” diyor.

Özellikle ileri yaştakiler, pandemi sürecinde hem virüse yakalanma hem de yalnız kalma konusunda daha fazla riskle karşılaştı. Ancak uzmanlar, depresif durumların pandemi sürecinde gençlerde daha fazla görüldüğüne dikkat çekiyor.

JAMA Pediatrics tıp dergisine yayınlanan verilere göre, COVID-19 pandemisinin ilk yılında, dünya çapında gençlerin yaklaşık yüzde 25’inde depresyon belirtileri, yüzde 20’sinde ise kaygı bozukluğu gözlemlendi.

Başkent Washington’daki Ross Anksiyete ve Depresyon Merkezi Başkanı Dr. Beth Salcedo, Amerika’da gençler arasında depresyonun pandemi öncesinde de artışta olduğunu hatırlatıyor.

Salcedo, “Amerika’da son 20 yılda ruhsal bozukluklarla ilgili durum oldukça değişti. Ve özellikle gençlerimiz artık kaygı bozuklukları ve depresyonla çok daha sık karşılaşıyor. Benim kuşağımdan kişiler ve ileri yaştakiler, bu tür konulardan bahsetmiyor bile” diyor.

22 yaşındaki Eva Zarpas, COVID-19 sürecinde eğitimine online devam eden öğrenciler arasında. Zarpas, sosyal ortamlardan uzaklaşılan bu süreçte, daha önce zaten hissettiği depresif durumun daha da arttığını söylüyor.

Zarpas, “Daha önce alıştığımız şekilde kalabalık gruplar halinde toplanamaz hale geldik. Pandemi sürecinde uyanıp, yataktan çıkmakta bile zorlandım. Uyanık kalıp, arkadaşlarımla buluşma hayali kurmaktansa uyuyup, hiçbir şey düşünmemeyi tercih ediyordum” diyor.

Eva Zarpas’ın 14 yaşındaki kız kardeşi Stella da benzer duygu-durum bozukluğu belirtileri gösteriyor.

Zarpas, “Çocukların sık sık yaşıtlarıyla bir araya gelmeleri çok önemli. Ama arkadaşlarımızla konuşup buluşmak gibi temel ihtiyaçlarımızı bile yerine getiremediğimiz için, diğer konularla başa çıkmak daha da zorlaştı” ifadelerini kullanıyor.

Uzmanlar, COVID-19 salgınının yarattığı ruhsal sağlık sorunlarının ortadan kalkmasının uzun süreceğini söylüyor.

Ross Anksiyete ve Depresyon Merkezi’nden Dr. Beth Salcedo, “Herkes son 1,5-2 yılda çok şey kaybetti. Şu an hayatlarını yeniden düzene oturtma çabası içindeler. Duygusal açıdan tam bir iyileşme yakalamak uzun sürecek” diyor.

Amerikan Psikoloji Birliği’nden uzmanlar da, pandeminin başlangıcından bu yana depresyon ve kaygı bozukluğu şikayetiyle tedavi talebinde bulunanlarının sayısının arttığını doğruluyor.

Laurel Bowman - TV Journalist, Writer and Media Relations Specialist -  Independent | LinkedIn

HABER : Laurel BOWMAN (VOA)

[UHA Haber Ajansı, 07 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.