enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:34 Şirketlerden N’Aber!
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sakharov ödülü Mahsa Amini ve İranlı kadın hareketine takdim edildi

Sakharov ödülü Mahsa Amini ve İranlı kadın hareketine takdim edildi
14 Aralık 2023
55
A+
A-

Avrupa Parlamentosu, geçtiğimiz yıl İran’da gözaltında ölen Mahsa Amini ve Kadın, Hayat, Özgürlük hareketine Avrupa Birliği’nin en büyük insan hakları ödülü olan Sakharov Ödülü’nü parlamentoda düzenlenen bir törenle sundu.

 UHA / İnternational News Agency  

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiUHA Haber’in EuroNews kaynaklı haberine göre, Parlamento Başkanı Roberta Metsola, Sakharov Ödülü’nün verilmesine ilişkin etkinliğe Mahsa Amini’nin aile üyelerinin katılmasına izin verilmemesinden üzüntü duyduğunu belirtti.

Metsola “İran rejiminin uyguladığı seyahat yasağı altındalar. Bu muamele, İran halkının her gün karşılaştığı durumun açık bir örneğidir,” dedi.

22 yaşındaki Amini, İran’ın zorunlu başörtüsü yasasını ihlal ettiği iddiasıyla İran ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan üç gün sonra Eylül 2022’de öldü.

Yetkililer Amini’nin kalp krizi geçirdiğini söylerken, destekçileri onun polis tarafından dövüldüğünü ve aldığı yaralar sonucu öldüğünü söyledi.

AB, Amini’nin ölümünün İran’da kadınların önderlik ettiği bir hareketi tetiklediğini ve İran’daki Kadın, Yaşam, Özgürlük hareketinin temsilcilerinin törene katılmak üzere Fransa’nın Strazburg kentinde olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği, protestolara müdahaleler sırasında yaşanan insan hakları ihlalleri nedeniyle aralarında bakanlar, askeri yetkililer ve İran ahlak polisinin de bulunduğu yetkililere ve kuruluşlara yaptırımlar uyguladı.

Metsola, “Bu yılki Sakharov Ödülü, artan baskı altına rağmen değişim için çabalamaya devam eden İran’daki tüm cesur ve meydan okuyan kadınlara, erkeklere ve gençlere bir övgü niteliği taşıyor” dedi.

Amini’nin ölümü, ülke geneline yayılan ve hızla İran’ın kırk yıllık İslami teokrasisinin devrilmesi çağrılarına dönüşen protestoları tetikledi.

Hak gruplarına göre Tahran yönetimi protestolara, 500’den fazla kişinin öldürüldüğü ve 22 binden fazla kişinin gözaltına alındığı şiddetli bir baskıyla karşılık verdi. Gösteriler bu yılın başında büyük oranda azaldı.

Adını Sovyetler Birliği’nin önde gelen muhalif isimlerinden olan Andrei Sakharov’dan alan AB ödülü, 1988 yılında insan haklarını ve temel özgürlükleri savunan bireyleri veya grupları onurlandırmak için oluşturuldu. Nobel Barış Ödülü sahibi Sakharov 1989’da öldü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.