enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya, Ukrayna’nın saldırdığı Kursk bölgesinden 3.000 kişiyi daha tahliye etti

Rusya, Ukrayna’nın saldırdığı Kursk bölgesinden 3.000 kişiyi daha tahliye etti
20 Ağustos 2024
15
A+
A-

Ukrayna tarafı, Rusya’ya düzenlenen karşı saldırının iki yılı aşkın süredir devam eden savaşta dinamikleri değiştireceğini düşünüyor.

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

Gazeteci* Daria Kaleniuk’un Rusya, euronewsKursk bölgesinin batı kesiminde yer alan ve Ukrayna ordusunun saldırılarından etkilenen 3.000 kişiyi Cumartesi günü itibariyle tahliye etti.

Rusya Acil Durum Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, 10.000’den fazla Kursk sakininin, ülkenin diğer bölgelerindeki geçici konaklama merkezlerinde kaldığı belirtildi.

Yetkililer, Ukrayna’nın “beklenmedik” saldırısı nedeniyle şu ana kadar 120.000’den fazla insanın tahliye edildiğini söylüyor.

Rusya’daki muhalif partilerden Yabloko’nun bir üyesi olan Yan Furtsev, “Hiç kimse Kursk bölgesinde bu tür bir çatışmanın mümkün olabileceğini düşünmüyordu,” dedi.

“Bu yüzden böyle bir karışıklık ve panik var çünkü insanlarımız bir bakıma savaşın yaşandığı yerden geliyorlar, çok korkuyorlar,” ifadelerini kullandı.

Bir Ukrayna askeri, Kursk bölgesine bağlı Suca kasabasında devriye geziyor, 16 Ağustos 2024
Bir Ukrayna askeri, Kursk bölgesine bağlı Suca kasabasında devriye geziyor, 16 Ağustos 2024AP/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Ukrayna ordusunun Rusya’ya yönelik karşı saldırısı, iki yıldan fazla süredir devam eden savaşta Kiev tarafının birkaç köyü ele geçirmesi, yüzlerce esir alması ve Rusya’nın bölgede yaşayan on binlerce sivili tahliye etmesi ile sonuçlandı.

Bir haftayı aşkın süredir devam eden çatışmalarda Rus birlikleri, Ukrayna güçlerini püskürtmekte zorlanıyor.

Kiev’deki yetkililer, 6 Ağustos’ta başlayan sürpriz karşı saldırıyla savaşın dinamiğinin değişeceğini düşünüyor. Fakat Ukrayna’nın Rusya’yı işgal etmek gibi bir amaçlarının olmadığını defalarca kez dile getirdiler.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’in üst düzey yardımcılarından Mykhailo Podolyak cuma günü X üzerinden yayınladığı bir gönderide, “Ukrayna, Rus topraklarını işgal etme çabasında değil,” dedi.

Podolyak, “Rusya’yı adil bir müzakere sürecine dahil edebilmek için askeri kanalın nasıl objektif bir şekilde kullanılabildiğini açıkça görebiliyoruz,” diye konuştu.

Diğer taraftan Rusya’nın Belgorod bölgesindeki bazı yetkililer, pazartesi günü itibarıyla beş köyün boşaltılacağını açıkladı.

Vali Vyacheslav Gladkov, Telegram’da yayınladığı bir duyuruda, “19 Ağustos’tan itibaren beş yerleşim birimini tahliye ediyoruz,” dedi.

Ukrayna ordusunun Kursk’taki ilerleyişi devam ederken, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki kazanımları da sürüyor.

Son olarak cuma günü yapılan bir açıklamada, Rus güçlerinin doğudaki yerleşim birimlerinden Serhiivka kasabasındaki kontrolü ele geçirdiği belirtilmişti.

Putin, 2022’nin Şubat ayında yaptığı bir açıklamada, “Minsk anlaşmalarının artık var olmadığını” belirtmişti.

Bu açıklamadan bir ay sonra, Türk hükümetinin diplomatik girişimleri sonucunda Rusya ve Ukrayna, İstanbul’da bir dizi barış görüşmesi gerçekleştirdi ve hatta gelecekteki barış anlaşmasının taslağı üzerinde anlaşmaya vardı. Ancak Kiev yönetimi, daha sonra tutumunu değiştirerek görüşmelerden çekildi.

Aynı yılın ekim ayında Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Vladimir Putin devlet başkanı olduğu sürece Rusya ile her türlü barış görüşmesini yasaklayan bir kararname imzaladı.

Rusya, ilk olarak 2014 yılında Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını işgal etti.

Kırım’ın işgalinden kısa sonra, Donbas’ta yer alan, nüfusu etnik Rus ağırlıklı olan Luhansk ve Donetsk oblastları da Rusya’nın desteğiyle Ukrayna yönetimine savaş açtı ve tanınmayan iki cumhuriyet kuruldu. Sonrasında Rusya, Ukrayna işgali kapsamında bu iki cumhuriyeti de ilhak etti.

2022 yılının şubat ayına gelindiğinde ise Rusya, Ukrayna’nın “Nazilerden arındırılması gerektiğini” öne sürerek ülkeye karşı geniş çaplı bir işgal başlattı ve bilhassa Ukrayna’nın doğusunda çatışmalar hala sürüyor.

Resim

Gazeteci* Daria Kaleniuk

***

Daria Kaleniuk , Kiev merkezli Yolsuzlukla Mücadele Eylem Merkezi’nin yönetici direktörü olan Ukraynalı bir sivil toplum aktivistidir .  2022 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında, Kaleniuk, Varşova’daki bir basın toplantısında İngiltere başbakanı Boris Johnson’a Londra merkezli bazı Rus oligarklarının neden yaptırımlarla hedef alınmadığını sorduğunda uluslararası medyada öne çıktı. ve neden Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasını desteklemediği. Kaleniuk, Yaroslav Mudryi Ulusal Hukuk Universitesi’nde hukuk okudu ve Fulbright Yabancı Öğrenci Programı tarafından desteklenen Chicago-Kent Hukuk Fakültesi’nden Mali Hizmetler Hukuku alanında yüksek lisansını yaptı. Daria Kaleniuk, Genç Küresel Liderlerin bir üyesidir. Daria, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı büyük çaplı savaşın ardından, diğer YGL’lerle birlikte, merkezi Polonya’da bulunan Uluslararası Ukrayna Zaferi Merkezi’ni kurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.