enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya-Ukrayna savaşının verdiği dersler

Rusya-Ukrayna savaşının verdiği dersler
8 Nisan 2022
3.738
A+
A-

Kasaba Doktoru

21. yüzyılın ilk çeyreği içinde evrensel ölçekte etkisi olan birçok gelişme yaşandı. Belli başlıları şunlardı: 2001’de ABD’deki ikiz kulelerin yıkılması; Irak’ın ABD tarafından işgali ve Irak lideri Saddam’ın idam edilmesi; Arap Baharı; Türkiye’de 15 Temmuz kalkışması; 3. yılına girmiş olup hafifleyen, ama tam olarak dünyayı ne zaman terk edeceği bilinmeyen pandemi; Rusya – Ukrayna Savaşı. 

Pandemi, dünyanın bütününü en fazla etkileyen, tüm insanlığı ne yapacağını bilemez hale sokan, tüm toplumların hayat tarzını ve alışkanlıklarını alt üst eden, yok olup gittikten sonra da insanlığın hafızasından asla silinmeyecek olan bir olaydı. 

Şimdilik yüzyılın ilk çeyreği içindeki son olay olan Rusya ve Ukrayna Savaşı, bir savaş olarak yaşattıklarından başka insanlık için önemli mesajlar içeren, ders ve ibretlerle dolu bir hadisedir.  

Ukrayna-Rusya savaşı başladı mı? Ukrayna-Rusya savaşı başladı mı? - Timeturk Haber

Bunların önemlilerini madde madde sıralayalım: 

1-Rusya-Ukrayna savaşı; insanoğlunun uygarlık yolunda tüm övünmelerine rağmen sanıldığı kadar mesafe alamadığını, gerekli olgunluğa ulaşamadığını gösterdi. Bunun çok önemli bir belgesi, insanlığın ortak değeri olarak kabul edilen sanat ve edebiyat eserlerinin ve onları yaratanların öneminin bu savaş dolayısıyla bir anda dibe vurmasıydı. Batılı ülkeler bu savaştaki Rusya karşıtlıkları sebebiyle hiç yüzleri kızarmadan Rusya’nın yetiştirdiği evrensel beğeniye mazhar olmuş sanat edebiyat ve adamlarını ve onların eserlerini yasaklama, yaşayan Rus sanatçıları ülkelerinden kovma ilkelliğine düştüler.  

Avrupa, Ukraynalı sığınmacıları ağırlarken, Orta Doğululara ayrımcı tavrını sürdürüyor - Habernas

2-Avrupalılar; Ukraynalı sığınmacıları Hıristiyan oldukları ve biraz da Avrupalı saydıkları için “Bunlar sarı saçlı, mavi gözlü, bunlar bizden!” diye kolayca sahiplendiler. Onlara ilgileri yanlış değildi, ama Müslüman ya da Hıristiyanlık dışı bir dinden, Batılılara yabancı bir ırktan veya etnik topluluktan olan çoğu kader kurbanı sığınmacıları ülkelerine kabul etmemek için her türlü zorluğu çıkardılar; hiç vicdan yapmadan onları dışlamanın, kaderlerine terk etmenin birçok yolunu buldular.  

Srebrenitsa Katliamı 24. yıldönümü: Avrupa'nın ortasında gerçekleşen soykırım! - Haberler

3-Ukrayna’nın Buça bölgesinde Ruslarca yapıldığı iddia edilen katliamı haklı olarak kıyasıya eleştirirken, soykırım olarak kabul ettirmek için dünyayı ayağa kaldırırken 1995’te Bosna/Srebrenitsa’da Sırplarca bir gecede 8370 Müslüman Boşnak’a katliam yapıldığında kıllarını bile kıpırdatmamışlardı. Ne yazık ki uygarlık seviyeleriyle övünen, kasım kasım kasılan Avrupalıların tarihi biraz da  çifte standartların tarihidir.  

Rusya'nın Ukrayna işgali 7. gününde: Rus ordusu kaç asker kaybettiğini ilk kez açıkladı - DÜNYA Haberleri

4- Rusya, hiç ikna edici olmayan bir güvenlik endişesi gerekçesiyle saldırdığı Ukrayna’da Rus ordusunun dünyadaki imajına uygun bir varlık gösterememiş, tersine zaaf içinde bir ordu imajı yaratmıştır. Bu zaaf içindeki ordu canlı ve cansız sivil hedeflere askeri hedeflerden daha çok zarar vermiş, uluslar arası anlaşmaların kontrolündeki konvansiyonel savaşların kurallarını olabildiğince göz ardı etmiştir. Büyük çaptaki sivil ölümleri ve sivil yapıların tahribatı bunun sonucudur. Rusyanın girdiği bütün Ukrayna şehirleri harabe halindedir. Bu, işinin ehli, başarılı bir ordunun ortaya çıkardığı sonuç olamaz. Ancak zaaf içindeki kolaycı bir ordu böyle sonuçlara yol açabilir.  

Savaş kapıda... ABD'den peş peşe açıklamalar! Rusya için bomba iddia... - Haberler Milliyet

5-Rusya bu savaşta ortaya koyduğu performans dolayısıyla dünyada ABD’yi dengeleyecek bir güç olma vasfını kaybetmiştir. Günümüz insanlığı haklı olarak tek kutuplu bir dünya istemiyor. Dünyada sadece Amerika’nın borusunun ötmesini, dünya jandarmalığının sadece ona kalmasını tehlikeli buluyor. Rusya’nın Ukrayna saldırısında uluslar arası toplum üzerinde yarattığı imaja uygun bir varlık, bir performans gösterememesi konvansiynel bir savaşta Amerika karşısında hiçbir varlık göstermeyeceğinin de bir ifadesidir. Bu ise insanlığın beklentisine aykırıdır. Çünkü Amerika hiçbir zaman gerçek anlamda adil ve insancıl bir uygulamaya sahip olamamış, kendi çıkarları uğruna her iyiliği bir kenara itmiştir. Bunun için ünlü İngiliz tarihçi Arnold Toynbee, Amerika çok küçük bir odada bekleyen büyük bir köpeğe benzer. Ne zaman kuyruğunu sallasa bir şeyler devrilir.” demiştir. 

Rusya-Ukrayna krizi Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?

6-Söz konusu savaş dolayısıyla Türkiye’nin jeopolitik önemi hiçbir tereddüte yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkmış ve evrensel ölçekte kabul görmüştür. Bu yönüyle Türkiye uluslar arası sorunların çözümünde görüşleri kaale alınacak önemli bir aktör konumundadır. 

Elbette Rusya-Ukrayna savaşından başka dersler de çıkarılabilir, şimdilik bizim çıkardığımız dersler bunlar. 

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

[UHA Haber Ajansı, 08 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.