enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya Stratejik Liman Kentinden Çekildi

Rusya Stratejik Liman Kentinden Çekildi
3 Ekim 2022
332
A+
A-

Rusya, askerlerinin Ukrayna güçlerince kuşatma tehdidi altında olduğu Ukrayna’nın doğusundaki stratejik Liman kentinden çekildiğini açıkladı. Kremlin’in yakın müttefiki Çeçen lider Ramazar Kadirov, Moskova’nın bu gelişmeye düşük ölçekte nükleer yanıt vermeyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘nın ‘Reuters’den aktardığı haberine göre, Liman’ın düşmesi, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki dört bölgeyi ilhak ettiğini törenle ilan etmesinden bir gün sonra Moskova açısından önemli bir yenilgiye işaret etti. İlhak, Kiev ve Batı tarafından reddedilmiş ve kınanmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, “Müttefik güçler, kuşatma tehdidi nedeniyle Liman yerleşkesinden daha avantajlı hatlara doğru çekildi” açıklamasını yaptı.

Ukrayna güçlerinin Liman’a girdiği ve binlerce Rus askerini kuşattığıyla ilgili ilk açıklamayı Kiev yapmış ancak Moskova’dan konuyla ilgili bir yorum gelmemişti. Rus Savunma Bakanlığı’nın açıklamasıyla Moskova saatler süren sessizliğini bozdu.

Çeçen lider: “Nükleer yanıt düşünülmeli”

Kendisini Putin’in neferi olarak tanımlayan Çeçen lider Ramazan Kadirov ise Telegram’dan paylaştığı mesajda, Moskova’nın daha bir gün önce Rusya’nın parçası olarak ilan ettiği bölgeyi terketmesinden sonra sessiz kalamayacağını belirterek, “Kişisel görüşüme göre, sınır bölgelerinde sıkıyönetim ilanından düşük ölçekte nükleer silah kullanımına kadar uzanan daha sert adımlar atılmalı” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, kuşatma altındaki askerlerden söz edilmedi.

Ukrayna’nın doğusundaki güçlerin sözcüsü saatler önce, “Liman bölgesindeki Rus grupları kuşatıldı” diye açıklama yapmıştı. Sözcü, Rusya’nın Liman’da 5 bin ila 5 bin 500 asker bulundurduğunu ancak can kayıpları nedeniyle kuşatılan askerlerin sayısının bundan daha az olabileceğini belirtmişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin genel sekreteri tarafından yayınlanan bir videoda, Liman’a girmelerinden sonra iki Ukrayna askerinin, Donetsk bölgesinin kuzeyindeki kentin girişindeki tabelaya Ukrayna’nın ulusal bayrağını yapıştırdıkları görüldü.

Videoda bir askeri aracın yanında duran askerlerden biri, “1 Ekim, devlet bayrağımızı çıkarıyoruz ve toprağımıza yerleştiriyoruz. Liman Ukrayna’nın olacaktır” dedi.

Balkan NinnisiRusya Liman’ı Donetsk bölgesinin kuzeyindeki operasyonlarında lojistik ve ulaştırma merkezi olarak kullanıyordu. Liman’ın düşmesi Ukrayna’da muharebe alanındaki en büyük kazanımı olabilir. Kiev geçen aydan bu yana kuzeydoğudaki Harkiv bölgesinde şimşek hızında bir karşı saldırıya geçti.

Ukrayna askeri sözcüsü, Liman’ın ele geçirilmesinin Kiev’e Luhansk bölgesine ilerleme imkanı tanıyacağını söyledi. Moskova haftalar süren yavaş ilerleyişinden sonra geçen Temmuz ayının başında Luhansk’ı tamamen ele geçirdiğini açıklamıştı.

Ukraynalı sözcü, “Liman önemli çünkü Ukrayna toprağı olan Donbas’ın kurtarılması yolunda yeni bir adım. Kreminna ve Sievierodonetsk’a ilerlemek için bir fırsat ve psikolojik açıdan da çok önemli” diye konuştu.

Donetsk ve Luhansk birlikte Donbas bölgesini oluşturuyorlar. Rusya 24 Şubat’ta başlattığı işgalden bu yana en büyük odağını bu bölgeye çevirmiş durumda.

Putin Cuma günü törenle, Donetsk ve Luhansk’ın yanısıra güneydeki Herson ve Zaporijya bölgelerini Rus toprağı olarak ilan etmişti. Buralar Ukrayna’nın toplam yüzde 18’ine denk geliyor.

Ukrayna ve Batılı müttefikleri Rusya’nın bu adımını yasadışı olarak nitelendirdi. Kiev de topraklarını Rus güçlerinden özgürleştirmeye devam edeceğinin sözünü verdi ve Putin Cumhurbaşkanı olarak kaldığı sürece Moskova’yla barış görüşmeleri yürütmeyeceğini kaydetti.

ABD’nin Avrupa’daki kuvvetlerinin eski komutanı emekli general Ben Hodges, Putin’in ilhak ilanından sonra Rusya’nın Liman’daki yenilgisinin Rus lider açısından büyük bir siyasi ve askeri utanç olduğu değerlendirmesinde bulundu.

[UHA Haber Ajansı,03  Ekim 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.