enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:57 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
06:36 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
00:57 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
00:45 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
00:27 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
00:22 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
00:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Roth: Afganistan’dan “göç baskısı” artacak

Roth: Afganistan’dan “göç baskısı” artacak
15 Ağustos 2021
331
A+
A-

UHA HABER / Afgan sığınmacıların sayısının artacağını ifade eden Almanya’nın Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakanı Roth, Türkiye’nin yanı sıra AB ve Almanya’nın üzerindeki “göç baskısının” artacağını belirtti. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (AFP, Reuters/ ETO,JD)’ye dayandırdığı habere göre, ABD ve NATO güçlerinin çekilmesiyle Afganistan’da Taliban kontrol ettiği bölgeyi genişletirken ülkede evini barkını terkederek kendi ülkesinde sığınmacı durumuna düşenlerin sayısının da arttığı bildiriliyor. Almanya’nın Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Hindukuş’ta bulunan Afgan göçmen sayısının 3,5 milyona ulaştığını, bunlardan 400 binin sadece bu sene evini terkederek bölgeye sığınanlar olduğunu söyledi.

Düsseldorf’ta yayımlanan Rheinische Post gazetesine konuşan Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Bakan Roth, Avrupa Birliği (AB) ile Almanya’nın artan Afgan mülteci sayısı ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Bakan Michael Roth, bu gelişmeyle sadece Türkiye, İran ve Pakistan üzerindeki sığınmacı baskısının artmayacağını da vurgularken, AB ve Almanya üzerindeki “göç baskısının” da artacağını kaydetti.

Türkiye ile mutabakatın gerekleri derhal hayata geçirilmeli

Ankara ile daha önce varılan uzlaşıyla oluşan mülteci mutabakatının bu sene Haziran ayında güncellendiğini de hatırlatan Alman Bakan, o kapsamda öngörülen noktaların Türkiye’de acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan Afganistan’daki vatandaşların Almanya’ya getirilmesi için iki charter uçuş planlandığını da aktaran Devlet Bakanı Roth, bunların ay sonunda gerçekleşmesini planladıklarını da belirtti.

Yeşiller partisinin başbakan adayı Annalena Baerbock

Yeşiller partisinin başbakan adayı Annalena Baerbock

Baerbock: Suriye Savaşı’ndaki hatalar tekrar etmesin

Alman Yeşiller partisinin başbakan adayı, Yeşiller Eş Başkanı Annalena Baerbock, Afganistan’da Taliban’dan kaçan ve kendi ülkesinde sığınmacı konumuna düşenlerin sayısındaki artışa dikkat çekerek Suriye Savaşı’nda yapılan hataların tekrar edilmemesi yönünde uyardı. Baerbock, “Avrupa ülkeleri o kadar hazırlıksız yakalanmıştı ki Suriyeliler ülkelerini korkunç koşullarda terketmek zorunda kalmıştı” diye konuştu. O zaman da yaşandığı gibi 27 AB üyesi ülkenin hepsinin sığınmacı almasını bekleyerek zaman kaybedildiğini, bundan ders alarak önceliğin, ABD ve Kanada ile de müzakere ederek, sığınmacı alımına hazır AB ülkeleriyle bir an önce harekete geçmek olduğunu savundu. Baerbock, belli sayıda sığınmacı alımı konusunda uzlaşı sağlanması gerektiğini de söyledi.

Yeşiller partisinin Dış Politikalar Sözcüsü Omid Nouripour

Yeşiller partisinin Dış Politikalar Sözcüsü Omid Nouripour

Nouripour: Afganistan teröristlerin arka bahçesi olmasın

Yeşiller’in Dış Politikalar Sözcüsü Omid Nouripour da “Taliban yönetimiyle birlikte Afganistan teröristlerin arka bahçesi olmasın” uyarısında bulundu. Washington’un çekilirken Taliban’a koştuğu tek şartın El Kaide ile ilişkisini kesmesi olduğuna dikkat çeken Nouripour, “Ancak bu olmadı” diye vurguladı. Taliban’ın bütün ülkede kontrolü ele geçirmesinden sonra El Kaide’nin de güçleneceğini söyleyen Nouripour, “Bunun bizim güvenliğimiz açısından da sonuçları olacaktır” diye uyardı. Yeşiller Federal Meclis Milletvekili de olan Nouripour’a göre ilaveten Taliban’ın ülknin kontrolünü ele geçirmesinden sonra öncelikle IŞİD ile de savaş yaşanacak ve Afganistan’da uzun süre huzur sağlanamayacak.

Afganistan’dan ABD ve NATO güçlerinin çekilmesiyle radikal islamcı Taliban güçleri ülkedeki 34 vilayetten yarısından çoğunun yönetim merkezlerinin kontrolünü ele geçirdi. Son olarak Taliban’ın Logar vilayetinin yönetim merkezi Pul-i Alem’i ele geçirdiği açıklandı. Böylece Taliban başkent Kabil’e 70 kilometrelik mesafeye kadar yaklaşmış oldu.

[UHA Haber Ajansı, 15 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.