enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:54 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:39 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rapor: Rus ekonomisi uzun bir savaşa hazır

Rapor: Rus ekonomisi uzun bir savaşa hazır
6 Mayıs 2022
1.366
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / Alman ekonomi enstitüsü IfW, Rus ekonomisinin son yıllarda mali istikrar için başarılı adımlar attığını belirterek “Rusya’nın ambargolar karşısında geri adım atacağını ummak hayal kırıklığına yol açabilir” uyarısı yaptı.

Almanya’dan Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre, Almanya’nın önde gelen ekonomik araştırma kuruluşlarından Kiel merkezli Dünya Ekonomi Enstitüsü (IfW), Rus ekonomisinin savaşa karşı dayanıklılığını mercek altına alan bir araştırma yayımladı.

Rusya’nın son yıllarda mali istikrarın geliştirilmesi yolunda gözle görülür başarılar kaydettiğine işaret edilen raporda, Batılı ülkelerin mevcut ve olası yaptırımlarına rağmen Rus ekonomisinin uzun süreli bir savaşa hazırlıklı olduğu sonucuna varıldı.

IfW yetkilisi Rolf Langhammer, AB içinde Rusya’ya petrol ambargosu uygulanması tartışmalarına atıfla, “Batı’nın güçlü yaptırımları karşısında Rusya’nın Ukrayna savaşında kısa süre içinde geri adım atacağına yönelik umutlar hayal kırıklığına yol açabilir. Gerek bütçenin durumu gerekse Rus ekonomisinin yapısal özellikleri, kendi kendine yetme üzerine kurulu bir savaş ekonomisinin uzun bir süre direnç gösterebilmesinde iyi ön koşulları sağlamaktadır” dedi.

Rolf Langhammer
Rolf Langhammer Fotoğraf: Privat

Düşük kamu borcu, güçlü rezervler

Langhammer’e göre Rusya’nın mali istikrarında çeşitli faktörler rol oynuyor. Rusya’nın kamu borçlarının GSYİH’nın yüzde 20’si gibi bir oranla diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok düşük olduğuna işaret eden Langhammer, ayrıca yüksek tasarruflar, temkinli harcama politikaları ve güçlü rezervlerin de mali istikrara katkı sağladığını belirtti.

Bu faktörlere ek olarak, artan enerji fiyatları Rusya’nın enerji ihracatından elde ettiği gelirlerin de artmasını sağlıyor. Rusya’ya yaptırım uygulamayan ülkelerin yanı sıra Almanya gibi pek çok Batılı ülke de Rusya’dan enerji ithalatını sürdürüyor.

Rapora göre özel hizmet sektörünün ekonomide önemli rol oynamaması ve kamu sektöründe istihdamın geniş kitleleri kapsaması da önemli bir etken. Langhammer, kamuda çalışan ve iş güvencesi bulunan kitlelerin Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ülke içi siyasi desteğin garantörü olduğunu belirterek bu kesimin fiyat kontrolleri ve geçim yardımı gibi ödeneklerle, artan enflasyona karşı korunduğunu kaydetti.

Langhammer, uzun vadede yurt dışından önemli ve ikame edilemeyecek sermaye mallarının kesilmesinin çok olumsuz sonuçlar doğuracağını, ancak Rus ekonomisini hızla batırmayacağını belirterek “Batı, uzun süre dayanacak güce sahip olduğunu göstermek zorunda kalacak” dedi.

[UHA Haber Ajansı, 06 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.