enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 RTÜK Başkanı Şahin: “İslamofobi sadece ‘bir içerik sorunu’ değil, bir güvenlik, bir kimlik ve bir insanlık meselesi”
00:51 Yenidoğan Çetesi’ davasında 5. duruşma görüldü
00:50 Fırtınalı bir dönemde AB dönem başkanlığını devralan Danimarka’yı neler bekliyor?
00:41 Almanya’da bir şirkette meydana gelen bıçaklı saldırıda bir kişi öldü, iki kişi yaralandı
00:35 Tunç Soyer’in gözaltına alındığı İzmir’deki yolsuzluk operasyonunda şaşırtan detay! Şikayet eden Cemil Tugay çıktı.
00:27 İtalya’da kavurucu sıcaklar: İki ölü, 17 şehir için kırmızı alarm
00:22 MİT Başkanı Kalın, Irak’ın kuzeyinde temaslarda bulundu
00:22 ‘Cam tavanı’ aşmak: Bilimde kadınların dönüştürücü gücü
00:11 Hangi AB ülkesi en çok düzensiz göçmeni geri gönderiyor?
00:10 Azerbaycan ve Küresel Süreçler
00:08 Sessiz kahramanlara bir saygı duruşu: “Babam Misafir İşçiydi” kitabı
23:09 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hatay, İzmir ve Manisa’daki yangınlar kısmen kontrol altına alındı.
08:59 Büyük yolsuzluk operasyonu İzmir’e de sıçradı: Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer gözaltına alındı
08:34 TBMM bugün yoğun gündemle haftaya başlıyor
08:13 CHP kurultayı davası ertelendi
00:50 Kartepe’de Açık Hava Sinema Keyfi Başladı
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
00:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
00:24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rapor: Almanya nitelikli iş gücü açığıyla karşı karşıya kalabilir

Rapor: Almanya nitelikli iş gücü açığıyla karşı karşıya kalabilir
8 Nisan 2021
603
A+
A-

UHA HABER / IW’nin raporuna göre, Almanya yakın zamanda nitelikli iş gücü açığıyla karşı karşıya kalabilir. Göçe ilişkin düzenlemelerdeki değişiklikler ve emeklilik yaşının yükseltilmesiyle bunun önüne geçilebileceği belirtildi. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (rtr,epd/SÖ,JD)’ye dayandırdığı habere göre, Alman Ekonomi Enstitüsü’nün (IW) raporu, Avrupa’nın kilit ekonomisi olan Almanya’nın birkaç yıl içinde nitelikli iş gücü açığıyla karşılaşabileceğini ortaya koydu. Raporda en kötü senaryoya göre, işverenlerin 2040 yılına kadar her sekiz uzman iş gücünden birini kaybedebileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Raporda, Almanya’da 1940’ların ikinci yarısından 1960’ların ikinci yarısına kadar doğanları kapsayan ve “baby boomer” olarak bilinen kuşağın emekliye ayrılmasının ardından üç senaryonun mümkün olduğu belirtildi. İlk senaryoya göre, 2040 yılında istihdam piyasasında aktif 20-69 yaş aralığındaki uzman iş gücünün sayısının sabit kalacağı ve yaklaşık 35 milyon 200 bin olacağı belirtildi. Bir diğer senaryoda ilk senaryoya göre 3 milyon 100 bin daha az nitelikli iş gücü olabileceği tahmini yapılırken, Almanya’nın yeterince göç almaması ve iş piyasasına katılımın düşük kalması halinde uzman iş gücü sayısının 4 milyon 200 bine gerileyebileceği kaydedildi.

Çözüm önerileri

Raporu hazırlayan Wido Geis-Thöne, gerekli nitelikli iş gücü sayısına ulaşmanın göçe ilişkin yasal düzenlemelerde gösterilecek belirli ilerlemeler ve halihazırda 67 olan emekilik yaşının artırılması ile mümkün olabileceğine işaret etti. Yurt dışından gelen ve farklı bir eğitim alan genç iş gücünün de Alman standartlarına göre eğitilmesi gerektiğini belirten Geis-Thöne, bunun için henüz gerekli yasal düzenlemelerin bulunmadığına dikkat çekti.

Raporda, giderek daha fazla genç insanın akademik kariyer yolundan gitmeyi tercih ettiğine de dikkat çekiliyor. Buna göre, üniversite eğitimi alanların sayısının son 40 yılda yüzde 20’nin altında olan oranının 2019 itibarıyla yüzde 56,2’ye kadar yükseldiği belirtiliyor. Buna karşılık mesleki eğitim alanların oranının ise yaklaşık yüzde 55 iken yüzde 40’lara kadar düştüğü görülüyor. Geis-Thöne’ye göre, bu Alman ekonomisinin nitelikli iş gücündeki düşüşün yanı sıra yapısal bir değişikliği de hesaba katılması gerektiği anlamına geliyor. Geis-Thöne, önümüzdeki 20 yıl içinde bu eğilimin tüm senaryoları etkileyeceğine dikkat çekti.

[UHA Haber Ajansı, 08 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.