enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
16:51 İran’daki Türk vatandaşlarına güvenlik uyarısı
14:55 ABD ve İsrail’in İran’a saldırısı, Körfez’de tansiyonu yükseltiyor
14:19 Bolu Belediyesi’ne operasyon: Tanju Özcan ve 12 kişi gözaltına alındı
13:51 ABD – İsrail’in kardeş İran’a saldırısı öncesi çıkan haberler…
12:20 İran, İsrail’e misilleme saldırısı başlattı
12:12 ABD ve İsrail, İran’a saldırı başlattı
00:11 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:10 “28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
00:08 Rusya Yeni Türkiye Büyükelçisini Atadı “Sergey Verşinin”: Jeopolitik Portre Analizi
00:08 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:07 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
00:07 6 soruda Afganistan-Pakistan krizi
00:05 Avrupa Haberleri / Litvanya Başbakanı’ndan Orban’a: ‘Ukrayna’yı suçlamak saçmalık’
00:03 Avrupa Haberleri / Rus petrolü tartışması büyüyor: Zelenskiy, Fico’yu Ukrayna’ya çağırdı
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) Geleneksel İftar Programı’nda konuştu
00:02 Kruvaziyer fırtınası Türkiye’de esecek: Turizmde gizli patlama
00:02 Türk siyasi tarihinin “bin yıl sürecek” denilen 28 Şubat sürecinin failleri cezasız kalmadı
00:01 Türkiye ham çelikte, üretimini artırarak pozitif ayrışan ülkeler arasında yerini aldı…
00:01 MSÜ Hava Harp Okulu’nda uyuşturucu soruşturması: 3 sözleşmeli er tutuklandı
00:00 Meteoroloji’den 31 ile ‘sarı’ kodlu uyarı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rapor: Almanya nitelikli iş gücü açığıyla karşı karşıya kalabilir

Rapor: Almanya nitelikli iş gücü açığıyla karşı karşıya kalabilir
8 Nisan 2021
609
A+
A-

UHA HABER / IW’nin raporuna göre, Almanya yakın zamanda nitelikli iş gücü açığıyla karşı karşıya kalabilir. Göçe ilişkin düzenlemelerdeki değişiklikler ve emeklilik yaşının yükseltilmesiyle bunun önüne geçilebileceği belirtildi. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (rtr,epd/SÖ,JD)’ye dayandırdığı habere göre, Alman Ekonomi Enstitüsü’nün (IW) raporu, Avrupa’nın kilit ekonomisi olan Almanya’nın birkaç yıl içinde nitelikli iş gücü açığıyla karşılaşabileceğini ortaya koydu. Raporda en kötü senaryoya göre, işverenlerin 2040 yılına kadar her sekiz uzman iş gücünden birini kaybedebileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Raporda, Almanya’da 1940’ların ikinci yarısından 1960’ların ikinci yarısına kadar doğanları kapsayan ve “baby boomer” olarak bilinen kuşağın emekliye ayrılmasının ardından üç senaryonun mümkün olduğu belirtildi. İlk senaryoya göre, 2040 yılında istihdam piyasasında aktif 20-69 yaş aralığındaki uzman iş gücünün sayısının sabit kalacağı ve yaklaşık 35 milyon 200 bin olacağı belirtildi. Bir diğer senaryoda ilk senaryoya göre 3 milyon 100 bin daha az nitelikli iş gücü olabileceği tahmini yapılırken, Almanya’nın yeterince göç almaması ve iş piyasasına katılımın düşük kalması halinde uzman iş gücü sayısının 4 milyon 200 bine gerileyebileceği kaydedildi.

Çözüm önerileri

Raporu hazırlayan Wido Geis-Thöne, gerekli nitelikli iş gücü sayısına ulaşmanın göçe ilişkin yasal düzenlemelerde gösterilecek belirli ilerlemeler ve halihazırda 67 olan emekilik yaşının artırılması ile mümkün olabileceğine işaret etti. Yurt dışından gelen ve farklı bir eğitim alan genç iş gücünün de Alman standartlarına göre eğitilmesi gerektiğini belirten Geis-Thöne, bunun için henüz gerekli yasal düzenlemelerin bulunmadığına dikkat çekti.

Raporda, giderek daha fazla genç insanın akademik kariyer yolundan gitmeyi tercih ettiğine de dikkat çekiliyor. Buna göre, üniversite eğitimi alanların sayısının son 40 yılda yüzde 20’nin altında olan oranının 2019 itibarıyla yüzde 56,2’ye kadar yükseldiği belirtiliyor. Buna karşılık mesleki eğitim alanların oranının ise yaklaşık yüzde 55 iken yüzde 40’lara kadar düştüğü görülüyor. Geis-Thöne’ye göre, bu Alman ekonomisinin nitelikli iş gücündeki düşüşün yanı sıra yapısal bir değişikliği de hesaba katılması gerektiği anlamına geliyor. Geis-Thöne, önümüzdeki 20 yıl içinde bu eğilimin tüm senaryoları etkileyeceğine dikkat çekti.

[UHA Haber Ajansı, 08 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.