enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:23 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:16 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:14 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!’
00:13 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:12 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:11 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:10 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:09 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:08 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:07 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:06 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:06 AVRUPA HABERLERİ: AB’nin Avrupalı şirketler için sınırları kaldırma planı: EU-INC nedir?
00:05 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:04 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:03 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
00:03 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:02 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Akciğer kanseri, dünyada en çok can alan kanser türü olmayı sürdürüyor.
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
12:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Putin’den Batı’ya ”Yaptırımlar Akılsızca” Eleştirisi

Putin’den Batı’ya ”Yaptırımlar Akılsızca” Eleştirisi
18 Haziran 2022
565
A+
A-

MOSKOVA – UHA HABER / Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Batı’yı sömürgeci kibirle hareket etmekle ve ülkesini “ekonomik yıldırım harekatına” dönüşen “akılsızca” yaptırımlarla ezmeye çalışmakla suçladı.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘Reuters,  Associated Press‘den aktardığı haberine göre, Bu yıl neredeyse batı ülkelerinden hiç katılımın olmadığı St Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda (SPIEF) konuşan Putin, Batı’nın düşmanlığı karşısında Rusya’nın egemenliği ve gücü temasına defalarca vurgu yaptı.

Putin, “Biz güçlü bir halkız ve her türlü zorlukla başa çıkabiliriz. Atalarımız gibi biz de her türlü sorunu çözeceğiz, ülkemizin bin yıllık tarihi bunu gösteriyor” dedi.

Putin’in Batı’nın yoğun ve eşi benzeri görülmemiş ekonomik yaptırımlarına yol açtığını söylediği Ukrayna’daki “özel askeri operasyonu” sürdürme kararlılığını teyit eden sözleri salondan alkış aldı.

Putin, Rusya’nın Ukrayna’ya girmesinin asıl amacının Ukrayna’nın doğusunda büyük ölçüde Rusça konuşulan Donbas bölgesindeki “halkımızı” savunmak olduğunu söyledi. Kiev ve Batı Putin’in bu gerekçesini, Donbas’ın çok ötesinde güney Ukrayna’nın bazı bölgelerinin işgaline yol açan bir kampanya için temelsiz bir bahane olduğunu söyleyerek reddediyor.

Vladimir Putin bir saati aşan konuşmasında, Donbas’taki Rus askerlerinin aynı zamanda Rusya’nın kendi “kalkınma haklarını” savunmak için savaştığını söyledi.

Rusya Cumhurbaşkanı , “Daha önceki yükümlülüklerini yerine getirmeyi temelden reddeden Batıyla herhangi bir yeni anlaşmaya varmanın imkansız olduğu ortaya çıktı” dedi.

Putin, “Mevcut durumda, bizim için artan riskler ve tehditler karşısında, Rusya’nın özel bir askeri operasyon yürütme kararı zorunlu oldu. Elbette zor ama zorunlu ve gerekliydi” diye konuştu.

Askeri harekatı, “güvenliğini savunma hakkına sahip egemen bir ülkenin” eylemi olarak nitelendiren Putin, Batı’yı sadece Rusya karşıtı duyguları körüklemekle değil, aynı zamanda “Ukrayna topraklarına askeri olarak el koymak” ile de suçladı.

Putin, ABD’nin kendisini “Tanrı’nın yeryüzündeki elçisi” olarak gördüğünü ve Batı’nın yaptırımlarının Rusya’nın ekonomik egemenliği olmadığı gibi yanlış bir önermeye dayandığını söyledi. Rus lider, Washington ve müttefiklerinin “tarihin akışını değiştirmeye” çalıştıklarını kaydetti.

AdvertisementPutin’in konuşmasına siber saldırı engeli

Putin’in konuşmaya başlamasından kısa bir süre önce Kremlin, bir “hizmet aksatma” amaçlı bir siber saldırının, konferansın akreditasyon ve kabul sistemlerini devre dışı bıraktığını açıkladı.

Rus lider konuşmasını bir buçuk saat ertelemek zorunda kaldı.

Yaptırımların işe yaramadığını savundu

Putin, yaptırımlar nedeniyle AB’nin bu yıl 400 milyar dolardan fazla zarar edebileceğini ve bu zararın yaptırımları uygulayanları etkileyeceğini söyledi.

Yaptırımların işe yaramadığını savunan Putin, “Rus işletmeleri ve hükümet yetkilileri soğukkanlı ve profesyonel bir şekilde çalıştılar. Ekonomik durumu normalleştiriyoruz. Mali piyasaları, bankacılık sistemini ve ticaret sistemini istikrara kavuşturduk” iddiasında bulundu.

Putin, Rusya’nın öngörülen enflasyon oranının marjinal olarak düştüğünü ancak yıllık %16,7’lik mevcut öngörünün hala çok yüksek olduğunu kaydetti.

Temel gıda fiyatlarındaki artıştan Rusya’nın sorumlu olduğu iddiasını reddetti

Temel gıda maddelerinin küresel fiyatlarındaki keskin artıştan Rusya’nın sorumlu olduğu yönündeki iddiaları ise reddeden Putin, beş-altı ton Ukrayna buğdayı ve altı-yedi ton mısır ihraç edememenin “havayı değiştirmeyeceğini” savundu.

Putin, Ukrayna tahılını ihraç eden gemilerin Karadeniz’den geçişini Rusya’nın garanti etmeye hazır olduğunu ancak Kiev’in tahılını Belarus, Polonya ya da Romanya üzerinden ihraç etmek için beş ya da altı yolu daha olduğunu söyledi.

Ukrayna, özellikle ana derin deniz limanı Odesa’nın kapatılmasını aşmak için, Rus saldırısı korkusu içinde alternatif karayolu, demiryolu ve nehir güzergahlarını kullanıyor.

Ancak diğer güzergahlar çok daha zahmetli ve kapasiteleri geçmişte Odesa’dan sevk edilen aylık 6 milyon tondan fazla tahıl ve yağlı tohumun en iyi ihtimalle üçte biri kadar.

[UHA Haber Ajansı, 18 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.