enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:49 Türkiye’nin köklü kuruyemiş markalarından Peyman, iflasın eşiğinde
00:58 Türkiye’ye “işgalci” demek, namussuzluktur!
00:39
00:30 Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara, Suriye “bölünmez bir bütündür”
00:29 Ünlü ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen’den Özgür Özel’e Sert Uyarı: “Yargıyla Uğraşma, İşine Bak Sen!”
00:28 Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum: Yeni anayasa hangi güvenceleri kapsamalı?
00:27 Gazze’de önerilen yeni ateşkesin detayları neler?
00:26 Bu transferde istediğini alamayan Galatasaray’a Sırp kaleci Dorde Petrovic şoku!
00:21 CHP’li Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın “böcek bulundu” iddiası, delil yetersizliği ve çelişkili ifadelerle çöktü.
00:08 Gazeteci-yazar Sevda Türküsev, mütedeyyin seçmene “koyun” diyen seküler bağnazları yerin dibine soktu.
00:04 Muğla Büyükşehir Belediyesi, ülke genelinde artan orman yangınlarına karşı tüm birimlerini teyakkuza geçirdi
00:03 Eskişehir’de İstiklal Mahallesi Muhtarlığı’nca, ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak ekmek dağıtılıyor!
23:31 ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran’ın müdahalesini’ görüştü
23:15 Şimdi de ‘yangın’ bölücülüğü: Canhıraş mücadeleye rağmen ‘İzmir memleket değil mi?’ provokasyonu
22:00 Artan yangın riski nedeniyle Adıyaman’da ormanlara giriş ikinci bir duyuruya kadar yasaklandı.
21:22 Gazeteci-yazar Nihat Genç, tedavi gördüğü hastanede 69 yaşında hayatını kaybetti
19:34 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturmasında, eski belediye başkanı Tunç Soyer tutuklandı.
13:19 Kocaelispor’un yeni transferi Haidara, Mali asıllı Fransız futbolcu…
12:57 TBMM’de zehirlenme şüphesiyle 100’ü aşkın kişi, ishal, kusma ve halsizlik şikayetleriyle hastaneye başvurdu.
12:38 Trump: “Hiçbir ilerleme yok, memnun değilim”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Polonya’dan Merkel-Lukaşenko görüşmesine tepki

Polonya’dan Merkel-Lukaşenko görüşmesine tepki
18 Kasım 2021
333
A+
A-

UHA HABER / Almanya Başbakanı Angela Merkel, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko ile bu hafta içinde ikinci kez telefon görüşmesi yaptı. Polonya ise Merkel’in Lukaşenko ile olan diyaloğuna tepki gösteriyor. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko ile bu hafta içinde ikinci kez bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmeye ilişkin Minsk’ten yapılan açıklamada Belarus-Polonya sınırındaki sığınmacı krizinin çözümünde müzakerelere gidilmesi konusunda anlaşıldığı belirtildi.

Resmi haber ajansı BelTA‘ya göre Lukaşenko’nun basın ofisinin açıklamasında “Sığınmacı sorununun derinlemesine tartışıldığı görüşmede taraflar mevcut sorunların çözümünde nasıl hareket edilmesi ve ilerlenmesi gerektiğinde belli bir anlayışa varmıştır” denildi. BelTA‘nın haberinde Lukaşenko ve Merkel’in Avrupa Birliği ile Belarus yetkililerinin derhal müzakerelere başlanmasında mutabık olduğu belirtildi.

Berlin ise Pazartesi gününden sonra dün ikinci bir telefon görüşmesi yapıldığını doğruladı ancak müzakere konusunda bir anlaşma olduğunu doğrulamadı. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert “Başbakan Merkel, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü’nün desteği ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun işbirliği ile mağdur insanlara insani yardım ve geri dönüş imkanlarının sağlanması gerekliliğinin altını çizdi” dedi.

Seibert, Pazartesi günü yapılan ilk telefon görüşmesine ilişkin açıklamasında olduğu gibi Lukaşenko için Belarus Devlet Başkanı sıfatını kullanmadı. Almanya’nın da aralarında olduğu Avrupa Birliği ülkeleri Belarus’ta ağustos ayında yapılan seçimlerin sonucunu ve dolayısıyla Lukaşenko’yu devleti başkanı olarak tanımıyor.

Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski

Polonya’dan tepki

Polonya Hükümeti Sözcüsü Piotr Mueller daha önce Merkel’in Lukaşenko ile yaptığı ilk telefon görüşmesini eleştirdi. TVP televizyon kanalına yaptığı açıklamada Mueller, bunun “iyi bir adım olmadığını” ve “bir biçimde seçim sonucunu kabul etmek” anlamına geldiğini söyledi.

Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski ise “Sorunun uluslararası hale getirilmesi hiç kuşkusuz gereklidir ancak bizi aşıp konuşarak ve öneriler yaparak değil” ifadelerini kullandı.

Federal Hükümet’ten savunma

Almanya hükümeti ise ilk görüşmeye gelen tepkiler üzerine bugün bir açıklama yaptı. Sözcü Seibert, Merkel’in Lukaşenko ile telefon görüşmesini Avrupa Birliği Komisyonu ile önceden anlaşarak ve “bölgedeki önemli ortakları da öncesinde bilgilendirerek” yaptığını söyledi.

Öte yandan Avrupa Birliği Belarus-Polonya sınırındaki sığınmacılara 700 bin euro değerinde gıda, battaniye ve diğer yardım malzemesi yardımı yapılacağını açıkladı. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic yardımların “Belarus’un sınırındaki ve diğer bölgelerindeki insanların acılarını dindirmek için” olduğunu söyledi.

[UHA Haber Ajansı, 18 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.